ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις λόγω της επίσκεψής του σε μνημείο

Σηκώνει εθνικιστική παντιέρα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Η Νότια Κορέα εξέφρασε σήμερα την «οργή» της μετά την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι, ενώ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «αναχρονιστική συμπεριφορά». Αντιδράσεις από Κίνα και ΗΠΑ για την εν λόγω κίνηση του Άμπε.

Σηκώνει εθνικιστική παντιέρα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

«Δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε και να εκφράσουμε την οργή μας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο μνημείο Γιασουκούνι (…) παρά τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις των γειτόνων του», δήλωσε ο νοτιοκορεάτης υπουργός Πολιτισμού Γιου Τζιν-Ριόνγκ. Αυτή η επίσκεψη «αποκαλύπτει μια αναχρονιστική συμπεριφορά που βλάπτει θεμελιωδώς όχι μόνο τις σχέσεις της Κορέας και της Ιαπωνίας, αλλά και τη σταθερότητα και τη συνεργασία στη νοτιοανατολική Ασία», πρόσθεσε ο ίδιος.

J

Ο Άμπε, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το μνημείο αυτό στο κέντρο του Τόκιο, ένα χρόνο μετά την επιστροφή του στην εξουσία στις 26 Δεκεμβρίου του 2012.  Νωρίτερα το Πεκίνο είχε χαρακτηρίσει την κίνηση του ιάπωνα πρωθυπουργού «απολύτως απαράδεκτη».

Η Κίνα και η Νότια Κορέα απεχθάνονται το Γιασουκούνι καθώς για εκείνες συμβολίζει τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τα ιαπωνικά αυτοκρατορικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του αποικισμού της χερσονήσου της Κορέας (1910-1945) και κατά τη διάρκεια της μερικής κατοχής της Κίνας (1931-1945).

abe2

Εξάλλου η αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι «θα επιδεινώσει τις εντάσεις» που υπάρχουν μεταξύ της Ιαπωνίας και των γειτονικών της χωρών.

«Η Ιαπωνία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και φίλος. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ εκφράζουν την απογοήτευσή τους που η ιαπωνική κυβέρνηση έλαβε αυτή την πρωτοβουλία που θα επιδεινώσει τις εντάσεις με τις γειτονικές χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας. «Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η Ιαπωνία και οι γείτονές της θα βρουν εποικοδομητικούς τρόπους για να λύσουν τα ευαίσθητα ζητήματα του παρελθόντος, να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να προαγάγουν τη συνεργασία προς όφελος της ειρήνης και της περιφερειακής ασφάλειας που είναι οι κοινοί μας στόχοι», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την πιθανότητα να σημειωθεί ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας για τα νησιά Σενκάκου στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας τα οποία ανήκουν διοικητικά στο Τόκιο, όμως διεκδικεί το Πεκίνο με την ονομασία Ντιαογού. «Επισημαίνουμε ότι ο πρωθυπουργός (Άμπε) έχει εκφράσει τη μεταμέλειά του για το παρελθόν και έχει επαναλάβει τη δέσμευση της Ιαπωνίας στην ειρήνη», καταλήγει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Κανένας επικεφαλής ιαπωνικής κυβέρνησης δεν είχε επισκεφθεί το συγκεκριμένο μνημείο από τότε που ο Γιουνιχίρο Κοϊζούμι το επισκέφτηκε στις 15 Αυγούστου του 2006, ανήμερα της επετείου της συνθηκολόγησης της Ιαπωνίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.