ΥΓΕΙΑ

Πότε χρειάζεται η πρόσληψη συμπληρωμάτων

Τί είναι η κρεατίνη και σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε

H κρεατίνη που επίσης αναφέρεται και ως μεθυλ-γκουανιδινο-ακετυκό οξύ, σε κανονικές συνθήκες, παράγεται από μόνη της, από το ανθρώπινο σώμα.

Τί είναι η κρεατίνη και σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε

Η πρόσληψη κρεατίνης θεωρείται υψηλής αποτελεσματικότητας για τα νευρικά κύτταρα όπως επίσης και για την ενίσχυση αρκετών άλλων λειτουργιών του σώματος, όπως το χτίσιμο διαφόρων ιστών, για την ρύθμιση του μεταβολισμού και την αύξηση των επιπέδων αντοχής.

Τα συμπληρώματα κρεατίνης έχουν επίσης γίνει γνωστά από αθλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αυτά έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό αθλητές άρσης βαρών, bodybuilders για την βελτίωση της απόδοσής τους και τον σχηματισμό άλιπης μυϊκής μάζας.

Επιπλέον μερικές μελέτες δείχνουν πως η κρεατίνη εμφανίζει κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες που είναι ωφέλιμες για την πρόληψη κάποιων ασθενειών-παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, η νόσος του Πάρκινσον και κάποιες νευρολογικές ασθένειες.

Φυσικές εναντίον Συνθετικές Πηγές Πρωτεΐνης

Σύμφωνα με το site fitstudio.gr , έχει εκτιμηθεί πως 30 γρ περίπου ωμού κρέατος περιλαμβάνουν 2 γραμμάρια κρεατίνης.

Μια άλλη εξαιρετική πηγή φυσικής κρεατίνης είναι το ψάρι, όπως ο τόνος, ο σολομός, το sashimi και το sushi , τα οποία είναι εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στην σύνθεση της κρεατίνης.

Επιπλέον, ένα μικρό ποσοστό κρεατίνης μπορεί να βρεθεί στο γάλα και στα κούμαρα. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, όταν η διατροφική πρόσληψη δεν είναι και τόσο επαρκής, το σώμα μπορεί να συνθέσει από μόνο του κρεατίνη από τα αμινοξέα.

Από την άλλη πλευρά, η συνθετική κρεατίνη συνήθως εμφανίζεται σε διάφορα συμπληρώματα και είναι διαθέσιμη σε μια μεγάλη ποικιλία τύπων όπως χάπια, ροφήματα και μπάρες.

Ανεξάρτητα από την πηγή της κρεατίνης, υπάρχουν αρκετά οφέλη από τη λήψη αυτής, όπως η βελτίωση της άλιπης μάζας, η αύξηση των μυϊκών κυττάρων, η βελτίωση της ικανότητας μυϊκού έργου, καλύτερη πρωτεϊνοσύνθεση και βελτίωση της επανασύνθεσης του γλυκογόνου. Εκτός από οποιοδήποτε όφελος, η κατανάλωση συμπληρωμάτων συνθετικής κρεατίνης ίσως εμφανίσει και κάποιο είδος αρνητικών επιδράσεων.

Σε αντίθεση με τη φυσική κρεατίνη, η συνθετική κρεατίνη ίσως να είναι υπεύθυνη για την αύξηση του βάρους, τις περισσότερες φορές 1 κιλό την εβδομάδα. Επιπλέον θεωρήθηκε πλεονεκτική για τα άτομα που κάνουν χορτοφαγική διατροφή, όμως η υπερβολική κατανάλωση συμπληρωμάτων συνθετικής κρεατίνης ίσως οδηγήσει σε κάποιο είδος βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μειονεκτημάτων. Αφυδάτωση, ναυτία και διάρροια είναι μεταξύ των βραχυπρόσθεσμων μειονεκτημάτων, ενώ κάποια από τα πρωταρχικά μακροπρόθεσμα μειονεκτήματα σε διάφορες μελέτες είναι προβλήματα με τους νεφρούς, υπέρταση, στομαχικές και μυϊκές κράμπες.

Μερικά από τα φαγητά που είναι πλούσια σε monohydrated κρεατίνη είναι:

Ζωικές Πρωτεΐνες

Ειδικά εκείνες που αποτελούνται από μοσχάρι, σολομό και τόνο. Έχει μετρηθεί πώς 30 γρ μοσχάρι περιλαμβάνει 5γρ κρεατίνης monohydrated και 30γρ κόκκινου κρέατος περιλαμβάνει 2γρ κρεατίνηςmonohydrated

Ψάρι

30 γρ σολομού περιλαμβάνουν 4,5 γρ κρατίνης. Επιπλέον τα θαλασσινά όπως τόνος, sushi και sashimi είναι πλούσιες πηγές monohydrated κρεατίνης.

 

 

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. συγνώμη φίλε αλλά είσαι πραγματικά άσχετος.5 γραμμάρια κρεατίνη σε 30 γραμμάρια κρέας?Γέλασε και το παρδαλό κατσίκι.Αν φάς ακόμα 970 γραμμάρια κρέας ίσως καταφέρεις και πάρεις 5 γραμμάρια.Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια

  2. Γιούχου 17:14 07/11/2018

    Αν ήταν έτσι δεν θα παίρναμε συμπληρώματα, θα τρώγαμε 60 γρ μοσχάρι –> 10 γρ κρεατίνης και γίναμε!!! Animals.

  3. Χάρης Κ. 14:15 16/09/2018

    εσείς που γράψατε το άρθρο, το κοιτάξατε πριν το δημοσιεύσετε? Από πότε 30 γρ μοσχάρι περιλαμβάνει 5γρ κρεατίνης?? Τέτοια ποσότητα περιέχεται σε ένα κιλό κόκκινου κρέατος… Αν δεν γνωρίζετε κάτι συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν εκφραστείτε!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.