ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα του matrix24.gr στον Εθελοντισμό

Χαμόγελο του Παιδιού-Πρόσφερε χαρά σε μικρά παιδιά

Το Χαμόγελο του Παιδιού δεν χρειάζεται συστάσεις. Το έργο που επιτελεί στην φροντίδα παιδιών που εγκαταλήφθησαν ή «μεγάλωσαν πρόωρα» είναι γνωστό και αξιέπαινο.  Αν αναλογιστεί κανείς ότι η λειτουργία του στηρίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό και στις δωρεές, τότε γίνεται αντιληπτό ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να προσφέρει κάποιος εθελοντική εργασία.

Χαμόγελο του Παιδιού-Πρόσφερε χαρά σε μικρά παιδιά

Του Κώστα Τσιριμώνα

Ο εθελοντής στο Χαμόγελο του Παιδιού μπορεί να προσφέρει μέσω μια απλής γραμματειακής υποστήριξης, από την ενασχόληση με την κατασκευή «μπομπονιέρας» ή άλλων κατασκευών στο εργαστήρι( τα κέντρα στήριξης του «Χαμόγελου», όπου παρέχονται τρόφιμα, ρούχα κτλπ. σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη), μέχρι την ενασχόληση με μικρά παιδιά στα σπίτια του Οργανισμού είτε στα νοσοκομεία Παίδων. Παιδαγωγοί και άτομα με σχετική εμπειρία στην φύλαξη παιδιών έχουν ασφαλώς προτεραιότητα στην τελευταία περίπτωση, καθώς η συντροφιά και η φροντίδα σε ένα μικρό παιδί είναι αξιέπαινη αλλά και άκρως σοβαρή διαδικασία.

Στα σπίτια του «Χαμόγελου» επίσης δραστηριοποιούνται εθελοντές με ποικίλους τρόπους. Από καθηγητές και δασκάλους που επιφορτίζονται με τη διδασκαλία, τους συνοδούς παιδιών σε δουλειές εκτός σπιτιού και όσους γενικότερα καταπιάνονται με ασχολίες που αποσκοπούν στην εύρυθμη λειτουργία των σπιτιών.

Ποια κριτήρια πρέπει να τηρεί κάποιος για να γίνει εθελοντής στο χαμόγελο του παιδιού;

1.Απαραίτητο στοιχείο είναι η συνέπεια και η διάθεση προσφοράς.

2.Προσμετρείται θετικά η εθελοντική δράση στο παρελθόν.

3.Πιστοποιητικό καλής υγείας και λευκό ποινικό μητρώο κρίνονται επιβεβλημένα.

xamogelo1

Το 70% των εθελοντών είναι νέοι ηλικίας έως 35 ετών, με μεγάλο ποσοστό να κατέχουν οι φοιτητές. Στον καιρό της κρίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός εθελοντών, μιας και πολλοί άνεργοι επιλέγουν τη δράση από την αδράνεια και εκμεταλλεύονται τον χρόνο τους δημιουργικά.

Για όσους πάλι έχουν φορτωμένο και ανελαστικό πρόγραμμα εργασίας, υπάρχει τρόπος να προσφέρουν εθελοντική προσφορά στο χαμόγελο του παιδιού. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή σε παζάρια και ειδικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται συνήθως τα σαββατοκύριακα.

Να σημειωθεί ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζεται αποκλειστικά σε χορηγίες και δεν λαμβάνει καμία χορηγία ούτε έχει κάποια μορφή εξάρτησης από το κράτος.

Γιατί να γίνω εθελοντής στο «Χαμόγελο του Παιδιού»;

Ο εθελοντής αποκτά το αίσθημα της πληρότητας αλλά και του «ανήκειν», μιας και γίνονται κομμάτι του οργανισμού, ακόμη κι αν λείψει για πολύ καιρό, κάποια στιγμή θα επιστρέψει. Η υπεύθυνη του προγράμματος Εθελοντών κ.Μπούρχα υπογραμμίζει πως μέσω του εθελοντισμού στο χαμόγελο του παιδιού επηρεάζεται ο χαρακτήρας του ατόμου, μιας και ο εθελοντής αντιλαμβάνεται ότι κάθε του πράξη επηρεάζει το παιδί, επειδή αποτελεί γι αυτό σημείο αναφοράς.

 

xamogelo2

Οι ενεργοί εθελοντές στο «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι 1702 πανελλαδικά. Παρά τη  δυναμικότητα του οργανισμού, υπάρχουν περιπτώσεις αλλά και τομείς που οι εθελοντές δεν επαρκούν.  Να σημειωθεί ότι στον καιρό της κρίσης, τα παιδιά που φιλοξενούνται στα σπίτια του «Χαμόγελου του Παιδιού» έχουν αυξηθεί…

 

xamogelo4

Για να γίνετε εθελοντής στο «Χαμόγελο του Παιδιού» στείλτε ένα email στο [email protected]  ή καλέστε στα τηλέφωνα:

Αθήνα 2103306140

Κόρινθος 2741032628

Θεσσαλονίκη 2310250160

Κέρκυρα 2663051755

Πάτρα 2610332499

Πύργος 2621024080

Τρίπολη 2710234154

Χαλκίδα 2221050199

Αν θέλετε να αναδείξουμε εθελοντικές προσπάθειες ανά την επικράτεια, επικοινωνήστε μαζί μας στο email:  [email protected]

 

xamogelo3

Αύριο: Πανελλήνιος Σύλλογος Εθελοντικής Αιμοδοσίας

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Γεια σας είμαι μαθήτρια της Α’Λυκείου 15 ετών και θα επιθυμούσα να βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο…Πιο συγκεκριμένα είχα την ιδέα να δωρίσω κάποιο χρηματικό ποσο και έπειτα να βοηθήσω με κάποιο τρόπο, Είτε με την κατασκευή μπουμπουνιέρων, είτε αν μου επιτραπεί να συναναστρεφω με κάποια παιδιά με στόχο να περάσουμε κάποιες ευχάριστες ώρες μαζί,τέλος θα μπορούσα να δόσω και κάποια ρούχα.

 2. Giorgos 5:55 27/01/2017

  Geia sas eimai 33etwn kai eimai mageiras thelo na prosfero ths yphresies mou ethelontika kai oxi mono kai se alla pragmata eimai katikos peiraia

 3. Είμαι σαράντα ετών δικηγόρος , μητέρα δυο παιδιών, ζω στη Χαλκίδα και επιθυμώ να σας δώσω κάθε είδους βοήθεια. Στο παρελθόν έχω προσφέρει εθελοντική βοήθεια.

 4. Ξερω οτι μενω μακρια απο τις δρασεις σας αλλα ειμαι εδω αν μπορω να βοηθησω μς οποιο τροπο .τραγανα φθιωτιδος.

 5. Ενδιαφέρομαι για τις δράσεις σας .Είμαι 50 χρονών πατέρας δύο αγοριων 12 και 14 .Και αν νομίζεται οτι μπορώ να σας φανώ χρήσιμος σε κάτι με χαρά να το συζητήσουμε .

  Με εκτίμηση

  Μπούκλας Θανάσης

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.