ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο συνθέτης του «Πιανίστα» και πολλών άλλων

«Έσβησε» ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Βόιτσεκ Κίλαρ

Ο Βόιτσεκ Κίλαρ, ο μεγάλος Πολωνός συνθέτης που συνέθεσε τη μουσική για ταινίες του Αντρέι Βάιντα, του Ρομάν Πολάνσκι, του Φράνσις Κόπολα κ.ά., άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα σε ηλικία 81 ετών.

«Έσβησε» ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Βόιτσεκ Κίλαρ

Η μουσική του για τον «Πιανίστα» του Πολάνσκι κέρδισε το 2002 το βραβείο Σεζάρ καλύτερης μουσικής γραμμένης για ταινία.

Το 1992, η Αμερικανική Ένωση Συνθετών και Συγγραφέων στο Λος Άντζελες τον τίμησε για τη μουσική του στην ταινία «Δράκουλας» του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

«Ένας εξαιρετικός άνθρωπος μας άφησε, υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του πολωνικού πολιτισμού», δήλωσε μετά την ανακοίνωση του θανάτου του ο Βάλντεμαρ Νταμπρόφσκι, διευθυντής της Όπερας της Βαρσοβίας.

Ο Βόιτσεκ Κίλαρ, εκτός από τη μουσική για δεκάδες ταινίες, συνέθεσε συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου και έργα για σολίστες.

Ωστόσο οι μουσικές του για ταινίες ήταν αυτές που τον έκαναν πολύ δημοφιλή στην Πολωνία και τον κόσμο, όπως το περίφημο βαλς του για την ταινία «Η Γη της Επαγγελίας» του Αντρέι Βάιντα.

Ο Βόιτσεκ Κίλαρ γεννήθηκε το 1932 στο Λβιβ, πολωνική πόλη πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η οποία σήμερα βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία.

Μετά τον πόλεμο έζησε στο Κατοβίτσε (νότια Πολωνία), όπου σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία του Κατοβίτσε και στη συνέχεια στο Παρίσι, με τη Γαλλίδα πιανίστρια και παιδαγωγό Νάντια Μπουλανζέ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.