ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέλουν 1.000 απολύσεις σε 3 εβδομάδες

Ακόμη ψάχνουν ποιους θα απολύσουν

Τη συμφωνία με την τρόικα για το προσωπικό των ΕΑΣ αναμένει η κυβέρνηση για να δει πόσοι εργαζόμενοι της λείπουν για το στόχο των 4.000 του Δεκεμβρίου.

Ακόμη ψάχνουν ποιους θα απολύσουν

Περίπου 1.000 απολύσεις ακόμα σε διάστημα τριών εβδομάδων αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει το στόχο των 4.000 αποχωρήσεων ενός του 2013, που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Το σενάριο της επίτευξης συμφωνίας για την τύχη των ΕΑΣ, κατά το νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με την τρόικα η οποία επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, διευκολύνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι δανειστές θα αποδεχθούν ότι όσοι αποχωρήσουν από την εταιρεία θα προσμετρηθούν στο στόχο των 4.000 που έχει τεθεί για το Δεκέμβριο, ενώ εκκρεμούν επιπλέον 11.000 απολύσεις για το 2014.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να μοιράζεται την τύχη του προκατόχου του, Αντώνη Μανιτάκη, που έβλεπε τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση απλώς να... αδιαφορούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση των υπουργών στην απαίτηση για αξιολόγηση των ΝΠΙΔ προκειμένου να ακολουθήσουν οι διαδικασίες κλεισίματος ή συγχώνευσής τους και, συνεπώς, απόλυσης του υπερβάλλοντος προσωπικού κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς,

Τα μέλη της κυβέρνησης κινούνται στη λογική του... απελθέτω απ εμού το ποτήριον τούτο με αποτέλεσμα πλην του Μιχ. Χρυσοχοϊδη που έχει ήδη ανακοινώσει την κατάργηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, λίγων δεκάδων εργαζομένων από διάφορα υπουργεία και των δυνάμει απολυμένων από τα ΕΑΣ, η κυβέρνηση να αναζητά, πάλι την τελευταία στιγμή και χωρίς... πρόγραμμα και αξιολόγηση, προσωπικό προς απόλυση προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες μακρά συνεργασία με τον Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε αφενός ο βαθμός ανταπόκρισης της κυβέρνησης, αφετέρου η λίστα με τα νομικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε κλείσιμο ή συρρίκνωση. Ωστόσο, όσο η τρόικα τραβά το σχοινί της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα και δεν θεωρείται πιθανή η επίτευξη συμφωνίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φανεί επισπεύδουσα. Αντιθέτως, ο Πρωθυπουργός έχει μεν ζητήσει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η διαδικασία, ωστόσο είναι σαφές ότι δεν θα ζητήσει να προχωρήσουν τα λουκέτα επιχειρήσεων και οι απολύσεις, εφόσον δεν είναι βέβαιος ότι αυτή η κίνηση της κυβέρνησης θα συνοδεύεται, αυτομάτως, από αντίστοιχες κινήσεις καλής θέλησης από την τρόικα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.