ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Στα «τρία» το Συνέδριο για ΠΑΣΟΚ-«58»

«Βαρόμετρο» το ποσοστό Κουβέλη

Ολοκληρώνεται σήμερα το δεύτερο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, αφήνοντας βαριές πληγές στο κόμμα. Με τρία ψηφοδέλτια οδεύουν τα εσωκομματικά αντίπαλα στρατόπεδα προς την κάλπη, ενώ οι συσχετισμοί θα διαμορφωθούν σε μεγάλο βαθμό και από το ποσοστό επανεκλογής του Φώτη Κουβέλη.

«Βαρόμετρο» το ποσοστό Κουβέλη

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να επανεκλεγεί με ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, ενώ το ποσοστό του θα κρίνει και το βαθμό κυριαρχίας του στο κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε.
Πάντως, το συνεδριακό σώμα –και κατά συνέπεια, ολόκληρη η ΔΗΜΑΡ- έχει χωριστεί σε τρία στρατόπεδα, τα οποία αναμένεται να αφήσουν εμφανή σημάδια στην ενότητα και την λειτουργία του κόμματος από εδώ και στο εξής.

Οι «58», το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Κύριο σημείο τριβής είναι η πολιτική συνεργασιών του κόμματος, καθώς όπως κατέστησε σαφές και χθες, στη δευτερολογία του, ο Φώτης Κουβέλης, η Αγίου Κωνσταντίνου θα συνεχίσει να τηρεί αποστάσεις από τους «58», το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να «καθησυχάσει» τη μειοψηφία του κόμματος, τους διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογικής σύμπραξης με την Κουμουνδούρου. Ωστόσο, απέκλεισε και κάθε πιθανότητα διαλόγου ή συνεργασίας με τους «58» ή με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξάλλου, στο κείμενο της πλειοψηφίας, χαρακτηρίζεται ως «δεσμευμένο στη συντηρητική πολιτική».

Η τροπολογία της οργής

Σε κάθε περίπτωση, η επιμονή της «προεδρικής» πλειοψηφίας, χθες το μεσημέρι, να συμπεριλάβει στο κείμενο συνεδριακής απόφασης και τη σαφή διαβεβαίωση ότι το κόμμα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και τους «58» στις Ευρωεκλογές, προκάλεσε τη μήνιν των «μειοψηφούντων» και τους οδήγησε στην απόφαση να «κατεβάσουν» δικό τους ψηφοδέλτιο για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής –αν και αρχικά, πριν την πρωτοβουλία της πλειοψηφίας, ο Σπύρος Λυκούδης είχε διαμηνύσει ότι ο ίδιος διαφωνεί με την προοπτική αυτή. Σε κάθε περίπτωση, μετά τη μεταστροφή του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, τα ψηφοδέλτια που θα δώσουν τη «μάχη» για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής θα είναι τρία: το «προεδρικό», που απηχεί τις απόψεις του Φώτη Κουβέλη και συμπεριλαμβάνει στελέχη που τον στηρίζουν απόλυτα, το μειοψηφικό εκείνων που θέλουν διάλογο με το ΠΑΣΟΚ (Λυκούδης, Τσικαρδάνη κ.α.) και το «αριστερό», εκείνων δηλαδή που εισηγούνται προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και «δομική» αντιπολίτευση στην κυβέρνηση (Ζορκάδης κ.α.).

Νέο τοπίο

Με τις αποψινές αρχαιρεσίες, λοιπόν, ολοκληρώνεται το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και δημιουργούνται εντελώς νέα δεδομένα στο εσωκομματικό τοπίο. Η νέα Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να αναδείξει και νέα ηγετική ομάδα, κυρίαρχο ρόλο στην οποία θα έχουν στελέχη που στηρίζουν τον Φώτη Κουβέλη, όπως ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Σάκης Παπαθανασίου. Εξάλλου, μεταξύ των προαναφερθέντων θα επιλεγούν και ο επόμενος γραμματέας, αλλά και επόμενος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.
Ο Σπύρος Λυκούδης θεωρείται βέβαιο –το είπε, άλλωστε, και ο ίδιος- δε θα συμμετέχει στη νέα ηγετική ομάδα, ενώ εκτός αυτής θα βρεθεί και ο νυν εκπρόσωπος Τύπου, Ανδρέας Παπαδόπουλος. Άλλωστε, χθες, ο κ. Παπαδόπουλος δεν έκρυψε τη διαφωνία του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, αφού στην ομιλία του υποστήριξε πως το κόμμα «έπρεπε να αγκαλιάσει την κίνηση των 58». Την επιλογή του να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό στο «Ακροπόλ» υπερασπίστηκε με πάθος και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος, μαζί με τον Σπύρο Λυκούδη, θα είναι τα δύο μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα κινούνται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος εφεξής από τον Φώτη Κουβέλη.

Πάντως, στο πλευρό του προέδρου της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να παραμείνουν οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος, όπως οι Νίκος Τσούκαλης, Βασίλης Οικονόμου, Γιάννης Πανούσης, Μαρία Ρεπούση, Δημήτρης Αναγνωστάκης κ.α.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.