ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση της κίνησης των «58»

Γιαννίτσης:«Να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν»

Ο Τάσος Γιαννίτσης και ο Γιάννης Μπουτάρης μίλησαν σε εκδήλωση της κίνησης των «58» στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στην ασφαλιστική μεταρρύθμισή του που ποτέ δεν πέρασε και εστίασε στην επόμενη μέρα της κεντροαριστεράς.

Γιαννίτσης:«Να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν»

«Είναι καιρός να δούμε με αυτογνωσία που βρισκόμαστε και κυρίως που πάμε. Ας αφήσουμε λίγο πίσω το πως φτάσαμε έως εδώ και το πως πέσαμε στο γκρεμό και ας δουλέψουν οι δημιουργικές δυνάμεις, οι οποίες υπάρχουν διάχυτες στην Ελλάδα, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση», τόνισε ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της Κίνησης «58», στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Έφταιξαν και πρόσωπα, αλλά κυρίως πολιτικές, και το θέμα δεν είναι να αλλάξουν μόνο τα πρόσωπα και να μείνουν ίδιες οι πολιτικές, επισήμανε ο κ. Γιαννίτσης. Τόνισε πως «ακόμα και σήμερα διατυπώνονται δημόσια, χωρίς καμιά αιδώ, φαύλες, κατάφωρα άδικες και εξοργιστικές, για τον χειμαζόμενο Έλληνα, προτάσεις ή εφαρμόζονται αντίστοιχες πολιτικές. Έτσι η κοινωνία πολώνεται, καθώς από τη μια στοιχίζονται πολυποίκιλες πολιτικές δυνάμεις, από ευρύτερους κοινωνικούς και ιδεολογικούς χώρους, που έχουν καταλάβει ότι ήταν εγκλωβισμένες και, από την άλλη, εμβρόντητοι παρακολουθούμε το ανούσιο θέαμα όσων δεν κατάλαβαν ακόμα τίποτα ή δεν έχουν να προτείνουν τίποτα ή γενικολογούν ή διχάζουν ή αποδομούν τη δημοκρατία με αδιέξοδες ακόμα και διεφθαρμένες πρακτικές».

«Πρέπει να πούμε μια φράση: Μέχρι εδώ. Το παιγνίδι τελείωσε. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν και να κερδίσουμε την αίσθηση μιας νέας συλλογικότητας για τα συμφέροντα της χώρας», σημείωσε ο κ. Γιαννίτσης και πρόσθεσε: Είναι αναγκαίο να ξαναδούμε το ιδεολογικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο πρέπει να στηρίξουμε την πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οποιαδήποτε εκδοχή Αριστεράς, οποιαδήποτε εκδοχή δημιουργικών δυνάμεων, έχει να απαντήσει στο δίλημμα ποιο είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα. Το πώς θα ξεφύγει η κοινωνία και η χώρα από την κρίση και πως θα εξυπηρετηθεί καλύτερα το συλλογικό, το κοινωνικό και το εθνικό συμφέρον ή πως θα διασωθούν δογματισμοί και στερεότυπα που έχουν στοιχειώσει και απλώς περιμένουν να δώσουν τη θέση τους σε νέα».

Τόνισε πως υπάρχει και το «απελπιστικό σενάριο», να παρακαμφθεί τελικά η κρίση, αλλά η κοινωνία να μείνει σε ένα κυμαινόμενο τέλμα ανεργίας που θα στηρίζεται σε περικοπές μισθών και συντάξεων, στην επιβολή φόρων σε όσους πληρώνουν φόρους, στις νέες μορφές φτώχειας, στο δεύτερο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα φυγής νέων στο εξωτερικό και στην πολιτική αδιαφορία για την πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Για την Κίνηση των «58» είπε ότι είναι μια θετική πρωτοβουλία. Το τι ρόλο θα παίξει, θα εξαρτηθεί από το βαθμό ανταπόκρισης και των πολιτικών δυνάμεων, που θεωρούν ότι μπορούν να συμπράξουν στην πρωτοβουλία, και από το βαθμό ανταπόκρισης της κοινωνίας. «Αυτά δεν γίνονται από τα πάνω», είπε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές του 2014 απάντησε ότι δεν μπορεί να συζητήσει για τέτοια σενάρια.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που παρενέβη στην εκδήλωση, τόνισε πως αν είχε εφαρμοστεί το Ασφαλιστικό που είχε προτείνει ο κ. Γιαννίτσης, θα ήταν καλύτερα γιατί δεν θα φτάναμε στη σημερινή δραματική κατάσταση.

Επίσης ένας από το ακροατήριο ρώτησε τον κ. Γιαννίτση γιατί δεν προσπάθησε, τότε, να πείσει τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ή γιατί δεν παραιτήθηκε. Ο κ. Γιαννίτσης απάντησε λέγοντας ότι το 2000-2001 είχε διατυπώσει προτάσεις προς συζήτηση για το Ασφαλιστικό και ποτέ δεν έκανε πίσω από αυτές. «Πόσοι από εσάς είσαστε υπέρ και πόσοι κατά», ρώτησε ο ίδιος το ακροατήριο και υπενθύμισε ότι ο ίδιος δεν έκανε ποτέ πίσω. «Δεν πήρα τις προτάσεις να τις κάνω πιο ροζ, πιο κίτρινες», παρατήρησε και επισήμανε ότι δεν βρήκε στήριξη από πουθενά. «Όχι μόνο η συνδικαλιστική πλευρά, δεν υπήρξε ένα κόμμα να τις υποστηρίξει, μια κοινωνική δύναμη, ούτε καν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ούτε καν υπουργοί, με εξαίρεση τον πρωθυπουργό (Κ. Σημίτη) και κάποιους υπουργούς, ή πολιτικά στελέχη μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού όχι των δύο. Για φανταστείτε, λοιπόν, να θέλει κάποιος υπουργός-θα έλεγα ξιπασμένος, φαντασμένος, πως το είχε πει ο Σκανδαλίδης, καλαμοκαβαλάρης- να θέλει να επιβάλει κάτι απέναντι σε μια κοινωνία που ουρλιάζει», επισήμανε.Τότε η μπάλα πετάχτηκε στην εξέδρα σημείωσε και το δίδαγμα είναι πως όταν πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα τότε τα προβλήματα τα λύνει η ζωή με τρόπο βίαιο και καταστροφικό.

Ο κ. Μπουτάρης είπε ότι είναι θυμωμένος γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει την αυτονομία που χρειάζεται γι αυτό και ειρωνικά έχει προτείνει στην κυβέρνηση να «διορίζει» τους δημάρχους, όπως διόριζε παλαιότερα τους νομάρχες. Από τη συνεργασία του με τον Γερμανό υφυπουργό Γιοακίμ Φούχτελ και τη συμμετοχή του στην Ελληνογερμανική συνεργασία στην Αυτοδιοίκηση αντιλήφθηκε ότι οι Γερμανοί έχουν διαπιστώσει πως δεν δουλεύει το ελληνικό κράτος. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι επισκέφθηκε δυο μέρες τις Βρυξέλλες και τον έπιασε «κατάθλιψη» διότι, όπως είπε, δεν είδε πουθενά την παρουσία της Ελλάδας. Στο σημείο αυτό είπε ότι μήπως θα ήταν καλύτερο να μην αναλάβει η Ελλάδα την προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014 και να πει «πάσο», όπως στα χαρτιά, διότι «τι μπορούμε να κάνουμε στην ελληνική προεδρία, τι θα προτείνουμε, ποια θα είναι η κεντρική ιδέα της ελληνικής προεδρίας;»

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ακολούθησε ομιλία της καθηγήτριας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Νιόβης Παυλίδου και υπήρξε διάλογος με το ακροατήριο. Στο τέλος αναδείχθηκε η Συντονιστική Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Κουράκης (στέλεχος της ΔΗΜΑΡ), Θανάσης Παππάς, Γιώργος Αρβανίτης, Χασδάϊ Καπόν, ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας, οι Μιχάλης Τριανταφυλλίδης και Θεόδωρος Τριανταφύλλου, μέλη της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, καθώς και άλλα μέλη του κόμματος, ο Στέλιος Νέστωρ, οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΛΘ, Στέλιος Αγγελούδης, και της ΕΥΑΘ, Νίκος Παπαδάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, η πρώην αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Αθανασία Τσατσάκου, ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, Χρόνης Μακρίδης και ο υπεύθυνος οργανωτικής πολιτικής Χρήστος Παπαστεργίου, ο πρώην νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος, ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος κ.α.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Δηλαδή αν είχαν περάσει τότε οι προτάσεις Γιανίτση για το ασφαλιστικό σήμερα μετα απο 5 χρόνια ύφεση και ανατροπή των πάντων θα άντεχαν τα Ασφαλιστικα Ταμεία?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.