ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις μετά την πώληση του ΔΕΣΦΑ

Γ.Μανιάτης: «Η Ελλάδα συνδέει την Κασπία με την Ευρώπη»

Ο Γιάννης Μανιάτης, μετά την πώληση των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στη Socar, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή επισφραγίζει τη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν στον ενεργειακό τομέα, ενώ συμβαδίζει και με τη δέσμευση της Ελλάδας για την υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ε.Ε..

Γ.Μανιάτης: «Η Ελλάδα συνδέει την Κασπία με την Ευρώπη»

«Η σημερινή υπογραφή, επιβεβαιώνει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Μία συνεργασία καθοριστικής σημασίας, που αποτελεί παράδειγμα αμοιβαία επωφελούς περιφερειακής συνεργασίας και η οποία αναμένεται να συμβάλλει ιδιαίτερα στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης» δήλωσε ο κ. Μανιάτης.

Η Ελλάδα γίνεται και πάλι η πρώτη χώρα  που συνδέει την ιστορική περιοχή της Κασπίας Θάλασσας με την Ευρώπη πρόσθεσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν πλέον βρίσκεται στον πυρήνα της ενεργειακής ασφάλειας της Έ.Ε.

«Το γεγονός ότι ο ΤΑΡ διέρχεται από την Ελλάδα, ενισχύει την προοπτική της χώρας μας να καταστεί ο κατεξοχήν διαμετακομιστικός κόμβος στη Νότιο Ανατολική Ευρώπη. Με αξιοποίηση των επιπλέον ποσοτήτων αερίου που θα διοχετεύονται στο Ελληνικό σύστημα, ανοίγονται προοπτικές για χαμηλότερες τιμές στους βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές» ανέφερε ο κ. Μανιάτης.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. θα επιδιωχθεί η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ε.Ε., με την ενέργεια να αποτελεί  «ένα εξαιρετικό σημείο αφετηρίας και με στόχο την  ανάδειξη της Ελλάδας, ως πύλης επαφής του Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη».

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας νέων ενεργειακών διαδρόμων που θα αξιοποιούν τόσο τον ΤΑΡ, όσο και το υφιστάμενο εθνικό δίκτυο μεταφοράς, καθιστώντας την Ελλάδα «αναπόσπαστο κρίκο για τον ενεργειακό εφοδιασμό της ευρύτερης περιοχής».

Κλείνοντας, ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις των ερευνών υδρογονανθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι προσδίδουν νέα δυναμική για ανάπτυξη, ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.