ΚΟΣΜΟΣ

Αχμέτ Νταβούτογλου

Η Τουρκία καταδικάζει τον απάνθρωπο εκτοπισμό των Αρμενίων

«Απάνθρωπο» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου τον εκτοπισμό των Αρμενίων κατά την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, κατά την επίσκεψή του στο Ερεβάν.

Η Τουρκία καταδικάζει τον απάνθρωπο εκτοπισμό των Αρμενίων

Παράλληλα, ζήτησε την αποκατάσταση της «δίκαιης μνήμης» αυτών των γεγονότων, τα οποία η χώρα του αρνείται να αναγνωρίσει ως γενοκτονία.

«Θεωρώ ότι αυτό το κύμα εκτοπισμών από το καθεστώς των Νεοτούρκων ήταν απόλυτο σφάλμα. Αυτό που έκαναν ήταν σφάλμα και απάνθρωπη πράξη», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά το ταξίδι του στην Αρμενία.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου συμμετείχε στην διάσκεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας στο Ερεβάν πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στην Αρμενία από το 2009 και την αποτυχία των προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Η αρμενική κοινότητα της οθωμανικής Τουρκίας υπήρξε θύμα σφαγών και εκτοπισμών από το 1915 μέχρι το 1917. Η Αρμενία, μεγάλος αριθμός ιστορικών και ξένων κοινοβουλίων τοποθετούν στο 1,5 εκατομμύριο τα θύματα και χαρακτηρίζουν γενοκτονία τον διωγμό των Αρμενίων.

Η ισλαμική συντηρητική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην εξουσία από το 2002, αν και έχει υιοθετήσει μία περισσότερο συμφιλιωτική προσέγγιση, αρνείται τον όρο "γενοκτονία".

"Δεν εγκρίνουμε σε καμία περίπτωση τους εκτοπισμούς" των Αρμενίων, δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, καλώντας την αρμενική πλευρά να επιδείξει πολιτική ευελιξία για να προχωρήσει στον δρόμο της συμφιλίωσης.

Με την ολοκλήρωση της δίωρης συνάντησής του με τον αρμένιο ομόλογό του Εντουαρντ Ναλμπαντιάν στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης, ο Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε δημοσίως έκκληση για τη συμφιλίωση των δύο χωρών με βάση μία "δίκαιη μνήμη".

Η Τουρκία και η Αρμενία υπέγραψαν το 2009 συμφωνίες συμφιλίωσης , αλλά η απόπειρα προσέγγισης των δύο χωρών, με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, απέτυχε σε διάστημα έξι μηνών, καθώς η μία πλευρά κατηγορούσε την άλλη ότι επιδιώκει να ξαναγράψει τα κείμενα και να επιβάλει νέους όρους. Τα δύο κοινοβούλια δεν επικύρωσαν τις συμφωνίες.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  Άγκυρα και Ερεβάν βρίσκονται σε αντιπαράθεση και ως προς το θέμα του αρμενικού θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν. Στην εδαφική αυτή διένεξη, η Αγκυρα υποστηρίζει το Μπακού απέναντι στο Ερεβάν. Επειτα από την αρμενο-αζερική αιματηρή σύρραξη στις αρχές της δεκαετίας του '90, η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία το 1993.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.