ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδιέξοδο με τους πλειστηριασμούς

Κοντά σε συμφωνία για τις αμυντικές βιομηχανίες βρίσκονται τρόικα και κυβέρνηση

Αγεφύρωτο παρέμεινε το χάσμα της κυβέρνησης με την τρόικα για την άρση των πλειστηριασμών, ενώ φαίνεται φως στο τούνελ για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μιλήσουν με τους ανωτέρους τους για τις επόμενες κινήσεις τους.

Κοντά σε συμφωνία για τις αμυντικές βιομηχανίες βρίσκονται τρόικα και κυβέρνηση

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα αργά το βράδυ της Κυριακής. Στη συνάντηση αυτή παρούσα ήταν και η Φώφη Γεννηματά, αφού το θέμα ΕΑΣ ήταν πάνω στο τραπέζι. Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα κλείσει τη Δευτέρα.
Εφόσον η συμφωνία κλείσει, η κυβέρνηση αναμένει ότι την Τρίτη (είτε στο πρωινό Euroworking Group, είτε στο απογευματινό Eurogroup) θα λάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης -πιθανότατα την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει ξανά μονομερώς ( όπως έγινε και με τον προϋπολογισμό), κάτι που δε θα εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης.

Από τη σύσκεψη είχε αποχωρήσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, προκειμένου να έχει τηλεδιάσκεψη με την Κριστίν Λαγκάρντ για τα θέματα της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση. Η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίστηκε με τους εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε να δοθεί λύση «τύπου ΕΛΒΟ» για τα ΕΑΣ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία. Ειδικότερα η πρόταση είναι να διασπαστεί το στρατιωτικό τμήμα των ΕΑΣ από το εμπορικό. Το εμπορικό τμήμα των ΕΑΣ θα φορτωθεί όλες τις κρατικές ενισχύσεις και ως εκ τούτου να οδηγηθεί σε διάλυση. Το άλλο τμήμα που αφορά το στρατιωτικό κομμάτι θα κριθεί σε 12 μήνες αν θα είναι βιώσιμο. Αν δεν είναι βιώσιμο μετά από 12 μήνες, τότε θα γίνει εκκαθάριση.

Κατά το ελληνικό σχέδιο, ενδεχομένως το στρατιωτικό κομμάτι θα μπορέσει να συνεχίσει την εξαγωγική του δραστηριότητα σε αυτό το διάστημα.

Η αναδιάρθωση των ΕΑΣ προϋποθέτει το κλείσιμο ενός ή δύο εργοστασίων (από τα τρία) και την εφαρμογή προγράμματος διαθεσιμότητας για τουλάχιστον 500 εργαζόμενους, που θα προσμετρηθούν στο μνημονιακό στόχο των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα έως το τέλος του χρόνου.

Στουρνάρας και τρόικα δεν συζήτησαν μόνο για τα ΕΑΣ, καθώς στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων υπήρξαν και τα εξής θέματα:

ΦΠΑ στην εστίαση: Η τρόικα θεωρεί ότι το μέτρο δεν έχει αποδώσει, όμως το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι τα αποτελέσματα θα φανούν μακροπρόθεσμα, ενώ το μέτρο επιδρά θετικά και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Ακόμα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως «τους παρουσιάσαμε και τα νεώτερα στοιχεία, με τα έσοδα Νοεμβρίου που ήταν υπέρ μας, αλλά οι ελεγκτές επιφυλάχθηκαν να τα αξιολογήσουν».

Φόρος Ακινήτων : Η Τρόικα δεν έχει συμφωνήσει στην εκτίμηση ότι ο νέος φόρος θα αποδώσει 2,65 δισ. ευρώ. Επιφυλάχθηκε επίσης να ενημερωθεί και αν αξιολογήσει για το σύνολο του φορολογικού νομοσχεδίου που περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις (για φόρους στο εισόδημα, κατασχέσεις κλπ).

Αδιέξοδο και στους πλειστηριασμούς

Νωρίτερα η τρόικα συναντήθηκε με τον Κωστή Χατζηδάκη, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για την άρση των  πλειστηριασμών.

«Αν μας χώριζε απόσταση 100 μέτρων, τώρα μας χωρίζει 80» δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Διαφωνούμε στους αριθμούς και στα κριτήρια για τη μεταβατική περίοδο. Υπάρχει αρκετή απόσταση». Η διάσταση απόψεων μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς εντοπίζεται κυρίως στο μεταβατικό καθεστώς που θα ισχύσει για το έτος 2014. Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι συμφωνία έχει υπάρξει σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των νόμων Κατσέλη (υπερχρεωμένα νοικοκυριά) και στους ενήμερους δανειολήπτες. Επίσης αρχική συμφωνία υπάρχει και για το μόνιμο καθεστώς που θα ισχύσει από το 2015.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερώσουν σχετικά τους προϊσταμένους τους για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος στόχος είναι να επιτευχθεί αύριο Δευτέρα συμφωνία ώστε να υπάρχει χρόνος να νομοθετήσει η κυβέρνηση πριν τις 20 Δεκεμβρίου που κλείνει η Βουλή. Ωστόσο ακόμη δεν έχει καθοριστεί το αυριανό ραντεβού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.