ΥΓΕΙΑ

Τι ισχύει τελικά

Μάθετε την αλήθεια για την μπίρα

Εάν στο άκουσμα της λέξης «μπίρα» το μυαλό σας πηγαίνει στην… «μπιροκοιλιά», τότε ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσετε.

Μάθετε την αλήθεια για την μπίρα

Το αγαπημένο μας ποτό έχει συνδεθεί με πολλούς αβάσιμους ισχυρισμούς, οι οποίοι όμως δεν έχουν καμία επιστημονική υπόσταση, όπως διαβάζουμε στο medicalnews.gr. Αλήθεια, ποιες είναι οι πιο διαδεδομένες απόψεις που γνωρίζουμε για την μπίρα και τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Η μπίρα δεν κάνει «μπιροκοιλιά»

Το γεγονός ότι η κατανάλωση μπίρας αυξάνει την περιφέρεια της κοιλιάς δεν υποστηρίζεται από τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο «μηχανισμός» που καθορίζει το βάρος μας ακούει στο όνομα ισοζύγιο ενέργειας. Έτσι, για να παχύνει κανείς θα πρέπει οι θερμίδες που παίρνει από τη διατροφή του να ξεπερνούν αυτές που δαπανά το σώμα του για να επιτελέσει τις βασικές του λειτουργίες και τις διάφορες δραστηριότητες μέσα στην ημέρα του.

Η μπίρα, συνοδεύεται συνήθως από διάφορα εδέσματα, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι πλούσια σε θερμίδες.
Γιατί όμως μεγαλώνει η κοιλιά μας; Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι τρώγοντας πλούσιους σε λιπαρά μεζέδες παρέα με τη μπίρα τελικά προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες σε σχέση με αυτές που «καίμε».

Οι επιπλέον αυτές θερμίδες οδηγούν τελικά στη συσσώρευση λίπους στις λιπαποθήκες μας (που στους άντρες βρίσκονται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς) και έτσι σταδιακά οδηγούμαστε στην αύξηση της κοιλιάς και της περιφέρειας της μέσης. Η αιτία, λοιπόν, που δημιουργείται η κοιλιά είναι η υπερκατανάλωση θερμίδων, όχι μόνο από το αλκοόλ, αλλά και από άλλα τρόφιμα, σε συνδυασμό και με τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

H μπίρα δεν προκαλεί αφυδάτωση

Η μπίρα είναι από τα λίγα αλκοολούχα ποτά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, ενώ παράλληλα μία μέση μπίρα έχει και πολύ μικρή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, περίπου 4-5%.
Αυτό που δείχνουν τα ερευνητικά δεδομένα είναι πως όταν η μπίρα καταναλώνεται με μέτρο (δηλαδή μέχρι 1 κουτάκι μπίρας για τις γυναίκες και 2 κουτάκια για τους άντρες ανά ημέρα) και όντας καλά ενυδατωμένοι μέσω του νερού και των υπόλοιπων μη αλκοολούχων ροφημάτων, τότε η μπίρα δεν προκαλεί αφυδάτωση.

Η μπίρα έχει αντιοξειδωτικά

Παλαιότερα πιστεύαμε πως από τα αλκοολούχα ποτά, μόνο το κρασί περιέχει αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, όλο και περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι και η μπίρα είναι ένα ποτό πλούσιο σε αντιοξειδωτικό περιεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα, η μπίρα περιέχει φαινολικά συστατικά (πολυφαινόλες, φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, κατεχίνες, προανθοκυανιδίνες), τα οποία προέρχονται κυρίως από τη βύνη (70-80%) και το λυκίσκο (20-30%).

Το είδος των αντιοξειδωτικών της μπίρας διαφέρει από αυτά του κρασιού, ενώ υπολογίζεται ότι η μπίρα περιέχει τη διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με το λευκό κρασί.

Η μπίρα δεν περιέχει συντηρητικά

Η μπίρα παράγεται με τη φυσική διαδικασία της ζύμωσης, χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες τη βύνη, το λυκίσκο, το νερό και τη μαγιά. Παράλληλα, τα συστατικά που περιέχονται στη μπίρα όπως οι τανίνες, το αλκοόλ και τα οργανικά οξέα, λειτουργούν ως φυσικά συντηρητικά, ενώ σε όλα τα στάδια παραγωγής της ακολουθείται ένα σύστημα που εμποδίζει την επιμόλυνσή της από μικροοργανισμούς. Έτσι εξασφαλίζεται η μικροβιακή ασφάλειά της, χωρίς τη χρήση συντηρητικών.

Συμπερασματικά, όταν η μπίρα καταναλώνεται με μέτρο και στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή για τους φίλους του ποτού, ενώ για όσους αποφεύγουν το αλκοόλ, αλλά αγαπούν τη γεύση της, η επιλογή μιας μπίρας χωρίς αλκοόλ αποτελεί μία έξυπνη και γευστική επιλογή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.