ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξος δηλώνει ο Γ.Στουρνάρας

Με το «πιστόλι στον κρόταφο» εκταμιεύεται η δόση του… Ιουλίου

Έγινε και πάλι της… τρόικας με όλα τα «μέτωπα» να μένουν ανοιχτά, πλην εκείνων που αφορούν στην υποδόση του 1 δισ. που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο!  Ο φόβος βέβαια παραμένει το εάν οι πιστωτές σύρουν και πάλι την χώρα σε αποφάσεις με το πιστόλι -των λήξεων ομολόγων- στον «κρόταφο»!

Με το «πιστόλι στον κρόταφο» εκταμιεύεται η δόση του… Ιουλίου

Του Βαγγέλη Δουράκη

Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος πριν από λίγο από το μέγαρο Μαξίμου, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα στο θέμα των αμυντικών βιομηχανιών.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία, έτσι ώστε μέσα στην εβδομάδα να εκταμιευθεί και η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα ήδη έχει προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση του νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων –ακόμη η τρόικα επιμένει ότι τα ισοδύναμα μέτρα που απαιτούνται είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά που ήδη έχουν αποφασιστεί- και προτίθεται να κάνει κάτι ανάλογο και για τους πλειστηριασμούς, αλλά και για την διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση!

Αν μη τι άλλο, όπως προέκυψε από τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις των δύο πλευρών μέσα στο Σαββατοκύριακο, Αθήνα και πιστωτές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και, κατ’ επέκταση, για την εκταμίευση, την προσεχή Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Είναι, χαρακτηριστικό, ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος παρακολούθησε εκ τους σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε αμέσως μετά τη τρίωρη συνάντηση με την τρόικα, ότι «θα εκπλαγώ εάν δεν κλείσουμε αύριο (σ.σ.:σήμερα)».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την τρόικα, συμμετείχε η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά), που χαρακτήρισαν τη διαπραγμάτευση «αρκετά έως πολύ δημιουργική» και επισήμαναν ότι ίσως σήμερα οι δύο πλευρές «να καταλήξουμε».
Στη συνάντηση που έγινε εξετάστηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, το οποίο, σύμφωνα με το υπάρχον σενάριο, προβλέπει τη διάσπαση της επιχείρησης σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος, με τη διατήρηση του πρώτου, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό και με εξαγωγικό χαρακτήρα για ένα μεταβατικό στάδιο.

Αθήνα και τρόικα θα βάλουν τις «τελευταίες πινελιές» σε μια συμφωνία για τα ΕΑΣ, με βάση και τα πρόσθετα στοιχεία που θα δώσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην τρόικα και τα οποία θα αφορούν στην εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της εταιρίας για το επόμενο 12μηνο.
Η συμφωνία θα επικυρωθεί είτε σε νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, είτε με ανταλλαγή e-mails.
Στη συνέχεια, η τρόικα θα υποβάλει την έκθεσή της (για ύπαρξη συμφωνίας στα τέσσερα προαπαιτούμενα της δόσης που εκκρεμεί από τον Ιούλιο) στο Euro Working Group, το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη το πρωί, στις Βρυξέλλες.

Αυτό, είτε θα αποφασίσει θετικά για την δόση του 1 δισ. ευρώ είτε θα παραπέμψει την απόφαση στο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκταμιευθεί η συγκεκριμένη δόση, η οποία  εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, και που θα δώσει «ανάσα» στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, καθώς στις 11 Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 1,853 δισ. ευρώ.
Ερωτηθείς κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών για το τι «μέλλει γενέσθαι» με το καθεστώς του ΦΠΑ στην εστίαση (την 1/1/2014 λήγει το πιλοτικό καθεστώς με το μειωμένο ποσοστό 13%), ανέφερε ότι «θα κάνουμε αυτό που πρέπει, πάντα σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης (με την τρόικα)», χωρίς πάντως να αποκλείεται και η μονομερής «επέκταση» του μειωμένου συντελεστή.

Για τους πλειστηριασμούς η απόσταση που χωρίζει Κυβέρνηση και πιστωτές είναι ακόμη μεγάλη και δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα συνάντηση των Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους πριν την αναχώρησή της με τον Κωστή Χατζηδάκη σε μια τελευταία προσπάθεια να βρεθεί χρυσή τομή. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση η Κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνη.
Την προσεχή Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας θα μετάσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Γιάννης Στουρνάρας θα επανέλθει στην Αθήνα την Πέμπτη (καθώς θα συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για τον ενιαίο φόρο ακινήτων), ενώ η τρόικα θα επιστρέψει τον Ιανουάριο.

Τότε, οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν σε πολύ πιο «καυτά» ζητήματα, όπως το δημοσιονομικό κενό για το 2014 (η τρόικα το υπολογίζει σε 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 315 εκατ. ευρώ προκαλούνται από τον ενιαίο φόρο ακινήτων), το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, κ.ά., τα οποία συνδέονται με την επόμενη δόση των 4,9 δισ. ευρώ.

Η οποία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τον ερχόμενο Μάιο πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 5,593 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.