ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών

Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τη Θράκη

Πρόκληση συνιστούν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν για τη Θράκη, στο πλαίσιο προεκλογικής περιοδείας του εν όψει των δημοτικών εκλογών του προσεχούς Μαρτίου.

Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τη Θράκη

«Η Θράκη είναι ταυτόχρονα και Θεσσαλονίκη, είναι Κομοτηνή και Ξάνθη. Είναι επίσης Κίρτζαλι και Βαρδάρης. Αν πάμε λίγο πιο πίσω, είναι Σκόπια και Πρίστινα, είναι Σεράγιεβο», είπε ο Τ. Ερντογάν.

Πρόσθεσε, επίσης, πως «η Θράκη είναι ο ζωντανός μάρτυρας της κοινής ιστορίας μας στην Ευρώπη. Αντιπροσωπεύει όλο το παρελθόν μας στην περιοχή. Και σήμερα, στο κέντρο όλων των σχέσεών μας στην περιοχή των Βαλκανίων, βρίσκεται η Θράκη, με την Αδριανούπολη, το Τεκίρνταγ (Ραιδεστός), το Κιρκλάρελι (Σαράντα Εκκλησιές) και φυσικά την Κωνσταντινούπολη».

Απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών

«Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού.

«Σήμερα πλέον το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και άρα των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής» πρόσθεσε ο κ. Κούτρας.

«Για την Ελλάδα -που θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές- αυτή είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση» κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σχόλιο του ΚΚΕ

«Σε μια περίοδο που εντείνονται οι ανταγωνισμοί για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς, οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για τη Θράκη, εναρμονισμένες με την πολιτική του “νεοοθωμανισμού” που ακολουθεί η τούρκικη κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν ότι μεταξύ της τουρκικής αστικής τάξης και των αστικών τάξεων των χωρών της περιοχής, εναλλάσσονται οι σχέσεις συνεργασίας με αυτές του ανταγωνισμού, υπονομεύοντας το δικαίωμα των λαών στην ειρήνη», υπογραμμίζεται σε σχόλιο του ΚΚΕ.

«Οι λαοί των δύο χωρών μπορούν να ζήσουν με ειρήνη και ευημερία, αν απαλλαγούν από τα δεσμά των κυρίαρχων τάξεων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, διασφαλίζοντας τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της κάθε χώρας», καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.