ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 18:00 η συνάντηση

Σαμαράς – Βενιζέλος αντιμέτωποι με την τρόικα και τους εαυτούς τους

Κοινή γραμμή έναντι της τρόικας για πλειστηριασμούς, απολύσεις και ΕΑΣ αναζητούν Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σαμαράς – Βενιζέλος αντιμέτωποι με την τρόικα και τους εαυτούς τους

Να συμφωνήσουν μεταξύ τους, πρώτα, στην κοινή γραμμή έναντι της τρόικας θα επιχειρήσουν κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Μία συνάντηση που πραγματοποιείται (ώρα 18:00) υπό το βάρος της αναβολής άφιξης των ελεγκτών στην Αθήνα αλλά και της σκληρής στάσης που τηρούν στα δύο θέματα – νάρκες για την ελληνική κυβέρνηση: τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Το ζήτημα των πλειστηριασμών, ιδίως, μοιάζει να απειλεί ευθέως την κυβερνητική συνοχή καθώς σε συνδυασμό με το νέο φόρο ακινήτων επιβαρύνει υπέρμετρα το κλίμα για την κυβέρνηση σε ό,τι έχει απομείνει από την κάποτε κραταιά μεσαία και μικρομεσαία τάξη. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος εμφανίστηκε κάθετα αρνητικός, κατά την προηγούμενη σύσκεψη στο Μαξίμου με τον Αντ. Σαμαρά, και ουσιαστικά προέκρινε την παράταση της προστασίας από πλειστηριασμούς για ένα ακόμη έτος. Την ίδια στιγμή, η τρόικα απέρριπτε και το πρώτο σχέδιο νόμου που είχαν αποστείλει οι κ.κ. Κ. Χατζηδάκης και Θαν. Σκορδάς ως εξαιρετικά προστατευτικό!

Ωστόσο, η εικόνα που κυριάρχησε στα ΜΜΕ ότι δηλαδή είναι το ΠΑΣΟΚ και ο Ευ. Βενιζέλος η αιτία της εμπλοκής είναι παραμορφωτική καθώς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει σαφή εικόνα για τους κινδύνους που συνεπάγεται η αποδοχή των θέσεων της τρόικας. Παράλληλα, δεν είναι λίγα τα στελέχη στο εσωτερικό του Μαξίμου που εκτιμούν ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να επιδιώξει μία, άνευ όρων, συμφωνία αλλά αντιθέτως με επιχείρημα τη θετική εξέλιξη των δημοσιονομικών να επιδιώξει μία συμφωνία που θα ενισχύσει και δεν θα διαλύσει την κυβερνητική συνοχή.

Ωστόσο, ειδικά για το ζήτημα των πλειστηριασμών η τρόικα φαίνεται ότι παίζει όλα της τα χαρτιά καθώς συνδέει τη μη απελευθέρωση τους με την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών και, συνεπώς, με τα αδιάθετα κεφάλαια για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών τα οποία, ενδεχομένως, απαιτηθούν. Με άλλα λόγια απειλεί, ευθέως, με νέο πρόγραμμα στερώντας την Αθήνα από το «χρηματοδοτικό μαξιλάρι» της ανακεφαλαιοποίησης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, χωρίς νέο πρόγραμμα.

Στο τραπέζι των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου θα τεθεί και το θέμα των ΕΑΣ, το οποίο παραμένει και το μόνον προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούνιο και μετατέθηκε αρχικώς το Σεπτέμβριο. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να συμφωνήσει στα προαπαιτούμενα για τη δόση ώστε αυτή να εγκριθεί στο προσεχές Eurogroup , ωστόσο είναι σαφές ότι όλο και περισσότερο η τριμερής των δανειστών αντιμετωπίζει τα διάφορα επίπεδα διαπραγμάτευσης ως ένα, συνολικό πακέτο επί του οποίου απαιτείται λύση.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.