ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο τραπέζι και η μονομερής νομοθέτηση

Σκληρό μπρα ντε φερ με την Τρόικα

Παραμένει το αδιέξοδο στους πλειστηριασμούς. Με ενιαία γραμμή Σαμαράς – Βενιζέλος.

 

Σκληρό μπρα ντε φερ με την Τρόικα

Σε επικίνδυνη ατραπό για την πολιτική σταθερότητα εισέρχεται η χώρα καθώς η τρόικα των δανειστών εξακολουθεί να πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσουν η αξιολόγηση του προγράμματος. Στη σκληρή θέση των δανειστών για τους πλειστηριασμούς, που ουσιαστικά προβλέπει την απελευθέρωσή τους από την 1η Ιουλίου του 2014 και την παροχή προστασίας σε ακίνητα μικρής αξίας (120.000 ευρώ) και υπό σκληρές προϋποθέσεις, ήρθε χθες να προστεθεί και η απαίτηση για επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, από 13% που μειώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, καθώς σύμφωνα με τους ελεγκτές προκαλεί τρύπα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Σαμαράς, Βενιζέλος και Στουρνάρας εξέτασαν χθες, για άλλη μία φορά, τις εναλλακτικές τους (σ.σ. στο Μαξίμου προσήλθε και ο Δημ. Αβραμόπουλος για τα θέματα των ΕΑΣ και, κυρίως, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά) ενώ – στον απόηχο και της κακοφωνίας των τελευταίων ημερών – συμφωνήθηκε κατά απαίτηση του Πρωθυπουργού ότι άπαντες θα εμφανίζονται με ενιαία θέση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, χθες, το βράδυ ότι ούτως ή άλλως, με συμφωνία ή όχι, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει μέχρι τα τέλη του έτους καθώς παρέρχεται η ισχύς της προστασίας στην Α' κατοικία που έχει επιβληθεί νομοθετικά. Με άλλα λόγια, εφόσον παραμείνει το αδιέξοδο με την τρόικα, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να νομοθετήσει μονομερώς, πιθανά παρατείνοντας το ισχύον καθεστώς για διάστημα κάποιων μηνών ή προχωρώντας η ίδια σε προσαρμογές (σ.σ. μείωση αντικειμενικής αξίας ακινήτου υπό προστασία στις 200.000 ευρώ, άρση προστασίας για κατόχους υψηλών περιουσιακών στοιχείων) σε μία ένδειξη ότι από την πλευρά της όντως επιδιώκει την εξυγίανση, όχι όμως με όρους υπερβολικούς όπως ζητά η τρόικα.

Το ζήτημα των πλειστηριασμών μοιάζει κορυφαίο αυτή τη στιγμή, καθώς σε συνδυασμό με το φόρο ακινήτων βάλλει ευθέως κατά του εκλογικού ακροατηρίου της ΝΔ. Ωστόσο, οι πλειστηριασμοί δεν είναι το μόνον αγκάθι για την κυβέρνηση, η οποία εμφανώς πλέον δεν προλαβαίνει το Euro group της 9ης Δεκεμβρίου και αντιμετωπίζει όλα τα ανοικτά θέματα ως μία, ενιαία, διαπραγμάτευση.

Σημαντικές εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμη:

  • Στο ζήτημα των ΕΑΣ, για τα οποία η Αθήνα ζητά να διατηρήσουν τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό και να υπαχθούν σε ανανδιάρθρωση εν λειτουργία με χρονικό ορίζοντα 18 μηνών. Παραμένει άγνωστο αν η αναφορά του κ. Στουρνάρα, χθες, για εθελουσία έξοδο προσωπικού που εργάζεται στην εταιρεία θα γίνει αποδεκτή από την τρόικα κι αν όσοι αποχωρήσουν θα προσμετρηθούν στο στόχο των 4.000 απολύσεων για το τρέχον έτος
  • Στο ζήτημα των χρεών προς την ΕΥΔΑΠ, επίσης προαπαιτούμενο για το ένα δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, για τα οποία εκκρεμεί υπουργική απόφαση αλλά και η έγκριση από τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας
  • Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ζήτημα για το οποίο η τρόικα επίσης ζητά απελευθέρωση.
  • Στο περιεχόμενο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, επί του οποίου δεν έχει δοθεί έγκριση ούτε έχουν συμφωνηθεί ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν για την κάλυψη του εκτιμώμενου δημοσιονομικού κενού.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται ενοχλημένος από την ανελαστική στάση των πιστωτών, κάτι που αναμένεται να μεταφέρει αύριο και προς το κολλέγιο των επιτρόπων της Ε.Ε. με τους οποίους θα συναντηθει, ωστόσο εξακολουθεί να ελπίζει ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας. Την ίδια στιγμή, πάντως, αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών και στελεχών του κόμματος που, σχεδόν, προεξοφλούν αδιέξοδο....

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.