ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Κοντά σε συμφωνία για ΕΑΣ

Στόχος της Αθήνας η εκταμίευση της δόσης στα τέλη του έτους

Η εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου, ύψους 1 δισ.ευρώ έως το τέλος του έτους, είναι ο στόχος της Ελλάδας, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στόχος της Αθήνας η εκταμίευση της δόσης στα τέλη του έτους

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ικανοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου που αφορά την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, προκειμένου να καταβληθεί το 1 δισ. ευρώ. Ο Έλληνας υπουργός εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά προτείνει να δοθεί λύση «τύπου ΕΛΒΟ» για τα ΕΑΣ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία.

Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά προτείνει να διασπαστεί το στρατιωτικό τμήμα των ΕΑΣ από το εμπορικό. Το εμπορικό τμήμα των ΕΑΣ θα φορτωθεί όλες τις κρατικές ενισχύσεις και ως εκ τούτου να οδηγηθεί σε διάλυση. Το άλλο τμήμα που αφορά το στρατιωτικό κομμάτι θα κριθεί σε 12 μήνες αν θα είναι βιώσιμο. Αν δεν είναι βιώσιμο μετά από 12 μήνες, τότε θα γίνει εκκαθάριση. Ο υπουργός οικονομικών είπε ότι ενδεχομένως το στρατιωτικό κομμάτι θα μπορέσει να συνεχίσει την εξαγωγική του δραστηριότητα σε αυτό το διάστημα.

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά περιμένει την απάντηση της τρόικας έως αύριο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι θετική.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, ο Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων που έχουν λάβει τα ΕΑΣ.

Όσον αφορά την επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα, ο Γ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη και με τους τρεις επικεφαλής της τρόικας, οι οποίες θα διαρκέσουν μία εβδομάδα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η τριμερής επιτροπή θα επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, με στόχο να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό, ει δυνατόν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των πλειστηριασμών ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι ο υπουργός ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο και σε συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών θα κατατεθεί νομοθετική πρόταση στη Βουλή.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.