ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το βλέμμα στραμμένο στην Τρόικα

ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις… εκλογικού συναγερμού

Σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού δια… παν ενδεχόμενο θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Αμέσως μετά τη ραστώνη των γιορτών, η Κουμουνδούρου θα ξεκινήσει να κινείται σε ρυθμούς προεκλογικούς, καθώς αποτελεί κοινή πεποίθηση στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση είναι εύθραυστη.

ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις… εκλογικού συναγερμού

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προειδοποιήσει τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ότι «η κυβέρνηση μπορεί να πάει σε εκλογές νωρίτερα από τις Ευρωεκλογές, ακόμη και τον Απρίλιο». Μάλιστα, προς επίρρωσιν αυτής της εκτίμησής του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να επικαλέστηκε δύο επιχειρήματα: αφενός, την εκ νέου συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις ψηφοφορίες για το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, αφετέρου τις πληροφορίες που θέλουν τους «τροϊκανούς» να ζητούν νέα σκληρά μέτρα για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» και την νέα «ρύθμιση» του Ασφαλιστικού.

Σκληρές απαιτήσεις

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα πως από τα μέσα Ιανουαρίου και εξής, όταν οι επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας επιστρέψουν στην Αθήνα, θα ανοίξουν νέα οικονομικά θέματα. Ήδη, σήμερα, με συνέντευξή του στο matrix24.gr, ο βουλευτής και οικονομολόγος Γιώργος Σταθάκης προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί νέο γύρο πιέσεων για το Ασφαλιστικό, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα ζητηθούν και μέτρα «ισοδύναμα» του δημοσιονομικού κενού. Συν τοις άλλοις, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ως τον Απρίλιο, η κυβέρνηση θα έχει αναγκαστεί να προχωρήσει στην πρώτη αναθεώρηση του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε πριν 15 ημέρες, ενώ μένει να διαπιστωθεί και εάν το Μαξίμου θα επωμιστεί και νέο πολιτικό κόστος από τους βαρείς φόρους που πρέπει να πληρωθούν τις επόμενες ημέρες-εβδομάδες.
Πάντως, το σενάριο των εκλογών πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές εξυπηρετεί, όπως παραδέχονται και υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου, σκοπιμότητες… συσπείρωσης για το εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της ηγετικής ομάδας έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν δημοσίως για τις «εκλογικές» εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις προχθές, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Βούτσης, προειδοποίησε πως «έχουμε μπει στην τελική ευθεία», εκτιμώντας πως οι κυβερνώντες «δεν έχουν καν το σθένος να υπερασπιστούν τις πολιτικές τους».

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.