ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο

Τι αλλάζει για τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων

Μετά τις κυβερνητικές παλινωδίες στο φόρο των ακινήτων αλλά και στο σχέδιο νόμου για τους πλειστηριασμούς με τις δεκάδες φορολογικές διατάξεις, η κυβέρνηση επιχειρώντας να αναστρέψει τις εντυπώσεις αποφάσισε, παρά το γεγονός ότι η Βουλή είναι κλειστή, να αυξήσει το ακατάσχετο ποσό για μισθούς και συντάξεις στα 1.500 ευρώ από 1.000 που είναι σήμερα.

Τι αλλάζει για τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών  εκτός από την αύξηση του ακατάσχετου ποσού διευρύνεται χρονικά η  προστασία των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση από το ένα 24ωρο στη μία εβδομάδα. Ταυτόχρονα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, δεν θα προχωρά σε κατασχέσεις όταν η οφειλή είναι κάτω των 500 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τις αρχές του έτους η εφορία έχει κοινοποιήσει στα πιστωτικά ιδρύματα και εις χείρας τρίτων 100.000 περιπτώσεις κατασχέσεων. Από αυτές περίπου 30.000 αφορούν τραπεζικές καταθέσεις, ενώ οι υπόλοιπες είναι κατασχέσεις ενοικίων, μισθών και συντάξεων ακόμα και από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων.

Σήμερα η νομοθεσία προβλέπει ότι «Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τετάρτου (1/4) αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων (1.000) ευρώ.»

Η σχετική διάταξη όπως προαναφέρθηκε θα τροποποιηθεί και θα ανέλθει το ακατάσχετο ποσό στα 1.500 ευρώ.

Ταυτόχρονα αποφασίσθηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου για τα εμβάσματα της τριετίας 2009-2011, καθώς και των διαφόρων λιστών που έχουν περιέλθει στις ελεγκτικές αρχές της χώρας βάσει της διεθνούς συνεργασίας αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη του κ. Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις 22.000 περιπτώσεις εμβασμάτων (που είχαν προκύψει από τον αλγόριθμο του υπουργείου Οικονομικών) έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε 46! Στους πρώτους 9 μήνες είχαν ολοκληρωθεί μόλις δύο και μέσα σε διάστημα ενός μήνα και μετά τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ολοκληρώθηκαν ακόμα 44 υποθέσεις. Ανώτατος στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι στόχος είναι να ολοκληρώνονται κάθε μήνα 60-80 υποθέσεις.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.