ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα του matrix24.gr στον Εθελοντισμό

Ερυθρός Σταυρός - Διάσωση και ναυαγοσωστική

Το σώμα εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ερυθρού Σταυρού χρονολογείται από το 1932 και ιδρύθηκε για να καλύψει τις ανάγκες της πολιτείας. Δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, όπου παραστεί ανθρωπιστική ανάγκη. Οι εθελοντές του σώματος έχουν κατορθώσει με τη γνώση που κατέχουν και την αυταπάρνηση που επιδεικνύουν να παρουσιάσουν ένα αξιέπαινο έργο.

Ερυθρός Σταυρός - Διάσωση και ναυαγοσωστική

Του Κώστα Τσιριμώνα

Πρόκειται για την πρώτη σχολή ναυαγοσωστών που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 1974. Αυτή τη στιγμή είναι πλήρες (και μοναδικό στην Ελλάδα) μέλος της διεθνούς ναυαγοσωστικής ομοσπονδίας.

Το μεγαλύτερο όμως μέρος των δραστηριοτήτων του σώματος είναι το διασωστικό κομμάτι.

Οι εθελοντές συμπληρώνουν την αίτηση στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα samarites.gr, όπου και δηλώνουν τον τομέα που τους ενδιαφέρει στα σημεία που δραστηριοποιείται το σώμα, όπως η Νέα Σμύρνη, ο Πειραιάς, η Καβάλα, τα Χανιά, η Ξάνθη κ.α.  Έπειτα πραγματοποιείται μια προσωπική συνέντευξη με τον καθένα, όπου επιχειρείται μια αναλυτική περιγραφή των καθηκόντων και των υποχρεώσεων του, καθώς και όσα θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Στη συνέχεια ξεκινά η 15μηνης διάρκειας εκπαίδευση, που είναι καταλυτικής σημασίας. Στην ουσία η εκπαίδευση δεν σταματά ποτέ. Ο εθελοντής λαμβάνει γνώσεις για τις αρχές και τη δράση του Ερυθρού Σταυρού, παρακολουθεί μαθήματα πρώτων βοηθειών και έπειτα γίνονται εντατικά μαθήματα διάσωσης.

Καθένα από τα 3 κομμάτια έχει εξετάσεις, τις οποίες καλείται να περάσει ο επίδοξος εθελοντής. Μάλιστα υπάρχει αυστηρό όριο απουσιών στη σειρά των μαθημάτων. Ακολουθεί πρακτική 105  ωρών στο νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού, ώστε ο εθελοντής να έρθει σε επαφή με διάφορα περιστατικά. Έπειτα συμμετέχει σε αποστολές με παλιούς, έμπειρους εθελοντές, ώστε να έρθει σε επαφή με τον τρόπο δράσης της «ομάδας». Να σημειωθεί πως οι Σαμαρείτες λειτουργούν πάντοτε ομαδικά, με αυστηρή ιεραρχία.

Με τον όρο «πρώτες βοήθειες» νοούνται οι ενέργειες που γίνονται στον χώρο του ατυχήματος, με όσα μέσα διατίθενται εκείνη τη στιγμή.

Πρωταρχικό μέλημα του σώματος κατά τη διαδικασία εκπαίδευσης των εθελοντών είναι η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των ίδιων στον τόπο της διάσωσης. Ο υπερβάλλων ζήλος οδηγεί πολλές σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Ο έλεγχος του σκηνικού είναι απαράβατη προϋπόθεση και γι’αυτό διδάσκονται πράγματα που πολλοί από μας δεν έχουμε ποτέ σκεφτεί, ενώ θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα.

Η προσέλευση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στο σώμα Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού. Οι ελλείψεις όμως στους εκπαιδευτές και στις αίθουσες διδασκαλίας καθιστούν προβληματική την απορρόφηση των εθελοντών. Οι εκπαιδευτές είναι εθελοντές, υπάρχουν εκπαιδευτές εθελοντών κτλπ.

Κάθε χρόνο εκπαιδεύονται περίπου 600 εθελοντές σε πανελλαδικό επίπεδο. Φέτος οι αιτήσεις προσέγγισαν τις 2.500.

Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται είναι:

  1.  Ηλικιακό (18-45 ετών)
  2. Βασική εκπαίδευση (απόφοιτος γυμνασίου)
  3. Σε επόμενο στάδιο γίνονται ιατρικές εξετάσεις και παρέχεται προαιρετική πρόσθετη ιατρική κάλυψη (όπως εμβόλια κ.α.) εάν αυτό κρίνεται επιβεβλημένο.

Τι αποκομίζει ο εθελοντής;

Αυτό που ουσιαστικά κερδίζει ο κάθε εθελοντής είναι, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Τομεάρχης Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ. κύριος Ιωάννης Μακρής, «η ικανοποίηση μέσα στην καρδιά του». Η εκπαίδευση ακόμη που προσφέρεται είναι ένα σημαντικό προσόν, που θα αποκομίσει ο εθελοντής. Αυτό γιατί όταν θα βγει έξω, θα είναι έτοιμος όχι μόνο να φροντίσει για τη δική του ασφάλεια αλλά να βοηθήσει και τον διπλανό του σε περίπτωση ανάγκης. Χαρακτηριστική είναι η φράση του κ.Μακρή ότι «αν βρεθεί κάποιος δίπλα μου πεσμένος, θα υπάρχει σίγουρα κάποιος τρόπος που θα μπορέσω να τον βοηθήσω. Θέλω εάν πέσω εγώ, να βρεθεί δίπλα μου κάποιος να με βοηθήσει». Μάλιστα προσθέτει ότι ο εθελοντής, κάθε φορά που φοράει τη στολή του, «νιώθει υπερήφανος. Νιώθει πως κάτι θα κάνει για αυτούς που τον έχουν ανάγκη. Πράγματι , στο τέλος το κατορθώνει».

Οι εθελοντές βρίσκονται σε επαγρύπνηση 24 ώρες το 24ωρο. Υπάρχει μια ομάδα άμεσης επέμβασης που μεταβαίνει απ’ευθείας στον χώρο του ατυχήματος και ταυτόχρονα ενεργοποιούνται οι Σαμαρείτες, που ομαδοποιούνται, συλλέγουν όσα υλικά είναι απαραίτητα και σπεύδουν να βοηθήσουν.

Καταλυτική ήταν η συμβολή του σώματος στους σεισμούς της Καλαμάτας, της Αθήνας, στις φωτιές της Ηλείας.

Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε εθελοντικά στο σώμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ερυθρού Σταυρού, συμπληρώστε την αίτηση στην επίσημη ιστοσελίδα samarites.gr

es1

es2

es3

es4

es5

es6

es7

es8

es9

es10

es11

Πατήστε εδώ για να ακούσετε το ηχητικό σποτ του τμήματος Σαμαρειτών.

Αν θέλετε να αναδείξουμε εθελοντικές προσπάθειες ανά την επικράτεια, επικοινωνήστε μαζί μας στο email:  [email protected]

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.