ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη Δευτέρα τα δικαιώματα για τα warrants

Alpha Bank: Ισχυρό κίνητρο το υψηλό premium

Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 10 Δεκεμβρίου οι κάτοχοι τίτλων warrants έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους αποκτώντας 7,4 μετοχές της τράπεζας για κάθε 1 warrant στην τιμή των 0,4488 ευρώ ανά μετοχή.

Alpha Bank: Ισχυρό κίνητρο το υψηλό premium

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η άσκηση των δικαιωμάτων της Alpha Bank που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με αναλυτές το premium άνω του 35% με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή της Alpha Bank λίγες μόνο ημέρες πριν την έλευση της 1ης περιόδου για την άσκηση των δικαιωμάτων αγοράς (warrants) αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την άσκηση των δικαιωμάτων.

Την ερχόμενη Τρίτη 10 Δεκεμβρίου οι κάτοχοι τίτλων warrants έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους αποκτώντας 7,4 μετοχές της τράπεζας για κάθε 1 warrant στην τιμή των 0,4488 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι τα δικαιώματα που έχουν εκδοθεί είναι ανοιχτού τύπου δηλαδή μπορεί κάποιος να ασκήσει το σύνολο, μέρος ή και καθόλου από τα δικαιώματα που κατέχει. Αναλυτικότερα αν κάποιος κατέχει 1.000 δικαιώματα μπορεί να αποκτήσει έως 7.400 μετοχές καταβάλλοντας 3.321 ευρώ. Ωστόσο μπορεί να ασκήσει για παράδειγμα 100 δικαιώματα αποκτώντας 740 μετοχές έναντι 332 ευρώ. Τα υπόλοιπα δικαιώματα (ή το σύνολο των δικαιωμάτων αν επιλέξει κανείς να μην ασκήσει κανένα στις 12 Δεκεμβρίου) μπορούν να ασκηθούν στις επόμενες 8 περιόδους που έχουν οριστεί στις 10 Ιουνίου 2014 και φτάνουν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2017. Αν τα δικαιώματα δεν ασκηθούν μέχρι τότε, τότε οι δικαιούχοι θα χάσουν το σχετικό δικαίωμα και οι αντίστοιχες μετοχές θα περάσουν οριστικά στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ωστόσο σε κάθε περίοδο θα υπάρχει μια προσαύξηση της τιμής άσκησης κατά 2%. Έτσι η τιμή άσκησης της 1ης περιόδου είναι στα 0,4488 ευρώ (έναντι 0,44 ευρώ που πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης), στη 2η περίοδο είναι στα 0,4576 ευρώ ενώ την 9η και τελευταία περίοδο φτάνει τα 0,5544 ευρώ.

Η Alpha Bank είναι η τράπεζα που ανοίγει την αυλαία της άσκησης των warrants και δεδομένου του υψηλού premium με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της διαδικασίας. Αναλυτές εκτιμούν ότι το πόσα warrants θα ασκηθούν στην 1η περίοδο θα εξαρτηθεί από τη ρευστότητα των κατόχων των warrants αλλά και τις προσδοκίες για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Όπως αναφέρουν ότι αν κάποιος περιμένει ότι η ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών συνεχιστεί και το 2014 τότε είναι πιθανό να αποφύγει την άσκηση δικαιωμάτων ώστε να επωφεληθεί από μεγαλύτερο μελλοντικά premium. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν επενδυτές που πωλούν τις μετοχές που κατέχουν στο χρηματιστήριο, χθες η μετοχή έκλεισε στα 0,61 ευρώ, και ασκώντας δικαιώματα που κατέχουν θα αποκτήσουν τον αντίστοιχο αριθμό των μετοχών που πούλησαν στην τιμή των 0,4488 ευρώ.

Ερωτηματικό αποτελεί ποια θα είναι η στάση των ξένων επενδυτών και αν θα επιθυμήσουν να τοποθετήσουν νέο φρέσκο χρήμα στην Alpha Bank και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα λίγους μόνο μήνες μετά την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η αξία των μετοχών που θα αποκτηθούν μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Η άσκηση των δικαιωμάτων θα αυξήσει τον αριθμό των μετοχών της τράπεζας που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών γεγονός που είναι πιθανό να προκαλέσει πιέσεις στην τιμή της μετοχής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.