ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα του matrix24.gr στον Εθελοντισμό

Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων - Γίνε δωρητής οργάνων

Ένας ασθενής έχει ένα μικρό χρόνιο πρόβλημα υγείας. Μια μέρα ο γιατρός του, του ανακοινώνει ότι χρειάζεται μεταμόσχευση εντός 48 ωρών. Και όμως, ο άνθρωπος αυτός δεν είχε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.  Απλά, μια μέρα το κακό χτύπησε τη δική του πόρτα...
Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων - Γίνε δωρητής οργάνων

Του Κώστα Τσιριμώνα

Το παραπάνω περιστατικό είναι αληθινό. Η ανάγκη μεταμόσχευσης οργάνου μπορεί να παραστεί  στον οποιοδήποτε, οποιαδήποτε χρονική στιγμή.  Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) απευθύνει εδώ και πολλά χρόνια έκκληση στους πολίτες να γίνουν δωρητές οργάνων, με την ανταπόκριση να είναι απογοητευτική.

Δότης είναι αυτός που όταν έχει πεθάνει έχει δώσει τουλάχιστον ένα όργανό του , ενώ δωρητής είναι αυτός που ενώ ζει, έχει εκφράσει την επιθυμία να δωρίσει όργανά του. Για να γίνει κάποιος δότης οργάνων, πρέπει απαραίτητα να καταλήξει σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η δωρεά οργάνων είναι μια καθαρά εθελοντική πράξη και δεν μπορεί να γίνει χωρίς συναίνεση των συγγενών. Τα όργανα που δωρίζονται είναι οι νεφροί, οι πνεύμονες που στέλνονται στο εξωτερικό, καρδιά, κερατοειδής, ήπαρ, οστά, δέρμα. Η ταυτότητα των δοτών και των ληπτών μοσχεύματος δεν γνωστοποιούνται ποτέ στην άλλη πλευρά. Η αναμονή για μόσχευμα ποικίλει ανάλογα με το όργανο που απαιτείται, καθώς επίσης και από τη συμβατότητα του μοσχεύματος που αναζητείται.

Αυτή τη στιγμή ο ΕΟΜ έχει 98 δότες. Οι μεταμοσχεύσεις σε όλα τα μεταμοσχευτικά κέντρα της Ελλάδας συντονίζονται από τον ΕΟΜ. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επάρκεια στα μοσχεύματα και πολλοί απευθύνονται σε κλινικές στο εξωτερικό. «Στην Ελλάδα υπάρχει η νοοτροπία ότι δεν μας αφορά, δεν ασχολούμαστε. Δεν ξέρουμε ότι από τη μια μέρα στην άλλη, μπορεί να χρειαστούμε το μόσχευμα. Αν δεν έχεις δει μικρά παιδιά να πεθαίνουν, επειδή δεν μπορούν να βρουν μόσχευμα, δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις το μέγεθος του προβλήματος και την ταλαιπωρία των ασθενών» επισημαίνει στο matrix24.gr η Τζένη Φίλιου, διοικητική υπάλληλος του ΕΟΜ.

Τα οφέλη της μεταμόσχευσης

Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι η μεταμόσχευση ισοδυναμεί με πλήρη αποκατάσταση, καθώς επιμηκύνει τον χρόνο ζωής του ασθενούς για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Οφείλουμε όμως να εστιάσουμε και στην οικονομική διάσταση του θέματος, καθώς ο μικρός αριθμός μεταμοσχεύσεων έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ταμεία. Στην Ελλάδα υπάρχουν 11.000 νεφροπαθείς, καθένας εκ των οποίων στοιχίζει στο ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον 50.000 ευρώ το χρόνο για τις ανάγκες αιμοκάθαρσης και συντήρησής του. Μία μεταμόσχευση κοστίζει μόλις 10.000 το χρόνο, επιλύοντας μάλιστα το πρόβλημα του νευροπαθούς, ο οποίος  μπορεί να γίνει ξανά παραγωγικός στην κοινωνία.

Το νομικό πλαίσιο των μεταμοσχεύσεων

Ο νόμος Λοβέρδου του 2011, έκανε τους πάντες εν δυνάμει δωρητές οργάνων, εκτός και αν έχουν εκφράσει αντίθετη γνώμη, όσο ζουν. Αυτός ο νόμος έσπειρε τον πανικό σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, η οποία έσπευσε να δηλώσει την άρνησή του. Πρακτικά ο νόμος Λοβέρδου δεν εφαρμόστηκε ποτέ, μιας και τροποποιήθηκε τον Απρίλιο του 2012, ενώ επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο του 2013. Σύμφωνα με την προσθήκη που έγινε, για να γίνει κάποιος δότης απαιτείται απαραιτήτως η συναίνεση των συγγενών. Εάν κάποιος έχει αρνηθεί όσο ζει, τότε ακόμα κι αν οι συγγενείς θέλουν να προσφέρουν τα όργανα του νεκρού, αυτό καθίσταται αδύνατο, μιας και ο αρνητής είναι καταγεγραμμένος στα αρχεία του ΕΟΜ.

Είναι γεγονός πως κυκλοφορούν πολλά τρομολαγνικά σενάρια για τη δωρεά οργάνων, τα οποία αποσκοπούν ευθέως στη δημιουργία ενός κλίματος τρομοκράτησης της κοινής γνώμης. «Αν κάποιος γνωρίζει πως γίνονται οι μεταμοσχεύσεις, αντιλαμβάνεται πως όλα αυτά τα σενάρια είναι αστικοί μύθοι. Η μεταμόσχευση είναι μια απίστευτα σύνθετη διαδικασία. Το κάθε όργανο που δωρίζεται περνά από εξετάσεις και έπειτα αναζητείται ασθενής με συμβατότητα. Ακόμα και αν βρεθεί η συμβατότητα, ο λήπτης λαμβάνει φάρμακα, προκειμένου να μην το αποβάλλει ο οργανισμός» υπογραμμίζει η κ.Φίλιου.

Η θέση της Εκκλησίας

Η Επίσημη Εκκλησία τάσσεται υπέρ των μεταμοσχεύσεων, παρά την αντίθετη άποψη ορισμένων ιερέων και κληρικών. Δείτε την επίσημη θέση που έχει λάβει η Ιερά Σύνοδος εδώ.

Ερωτευθείσα γιατί κάποιος να γίνει δωρητής οργάνων, η κ.Φίλιου απαντά : «ο κάθε άνθρωπος είναι πολύ πιο πιθανό να χρειαστεί όργανο στη ζωή του, παρά να καταλήξει υπό συνθήκες τέτοιες, ώστε να μπορεί να δώσει».

Αν θέλετε να γίνετε δωρητής οργάνων ή να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.eom.gr  ή τηλεφωνήστε στο 210 – 6471200.

Αύριο: Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Γιωτης 6:57 02/01/2019

    Έσπειρε πανικό ο νόμος Λοβέρδου και δήλωναν αρνητές . Ενώ πριν σκοτωνοντουσαν να πάρουν σειρά για δωρητές ;

  2. Γιωτης 22:28 01/01/2019

    Έσπειρε πανικό ο νόμος Λοβέρδου και δήλωναν αρνητές . Ενώ πει σκοτωνοντουσαν να πάρουν σειρά για δωρητές ;

  3. ΘΕΛΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.