ΚΟΣΜΟΣ

Αιθαλομίχλη ...βασιλεύει στο Θιβέτ

H ατμοσφαιρική ρύπανση πνίγει τη «σκεπή του κόσμου»

Η ρύπανση στην ατμόσφαιρα που αποτελεί τα τελευταία χρόνια σύνηθες φαινόμενο για τις πόλεις της Κίνας και προκαλεί μεγάλα προβλήματα σε εκατομμύρια πολίτες επεκτάθηκε πλέον και στην περιοχή του Θιβέτ, με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα Λάσα να έχει τυλιχτεί σε ένα πυκνό πέπλο αιθαλομίχλης.

H ατμοσφαιρική ρύπανση πνίγει τη «σκεπή του κόσμου»

Η πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων (PM 2,5), που είναι τα πιο επικίνδυνα, ξεπέρασε τις δύο τελευταίες ημέρες στη Λάσα το όριο των 500 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, σύμφωνα με το αποτέλεσμα δειγματοληψίας που δημοσιεύτηκε σε κυβερνητική ιστοσελίδα. Το εν λόγω επίπεδο είναι 20πλάσιο(!) του ανώτατου ορίου που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για μια 24ωρη έκθεση σε αυτό.

tibet1

Ο ορατότητα έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της ρυπογόνου ομίχλης εμποδίζοντας χθες τα αεροσκάφη να προσγειωθούν στη Στέγη του κόσμου όπως αποκαλείται το Θιβέτ, καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 4.900 μέτρων κατά μέσο όρο και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε ύψος περιοχή του πλανήτη, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός όμιλος Phoenix.

Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται ελάχιστα τα Ανάκτορα Ποτάλα, η κατοικία του Δαλάι Λάμα πριν από την εξορία του στην Ινδία το 1959, καθώς παντού ...βασιλεύει αιθαλομίχλη. «Ο τελευταίος παράδεισος στη γη δεν υπάρχει πια», γράφει ένας χρήστης του διαδικτύου.

«Αυτό αποδεικνύει ότι η Λάσα είναι αναπόσπαστο ...έδαφος της Κίνας», σχολιάζει σκωπτικά ένας άλλος επαναλαμβάνοντας τη προπαγάνδα του κομμουνιστικού καθεστώτος για το θέμα του Θιβέτ, την περιοχή στην οποία εισέβαλε ο κινεζικός στρατός το 1950. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει γίνει μείζον πρόβλημα στην Κίνα προκαλώντας ανησυχητική αύξηση των αναπνευστικών νόσων και οργή στον πληθυσμό που έχει κουραστεί από τις υπερβολές του ρυθμού ανάπτυξης της δεύτερης οικονομίας παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.