ΕΛΛΑΔΑ

Διετέλεσε επί χρόνια πρόεδρος του ΣΦΕΑ

«Έφυγε» ο αντιδικτατορικός αγωνιστής Μ. Βαρδάνης

Απεβίωσε σήμερα ο αντιστράτηγος ε.α. Μιχάλης Βαρδάνης.

«Έφυγε» ο αντιδικτατορικός αγωνιστής Μ. Βαρδάνης

Ο Μιχάλης Βαρδάνης γεννήθηκε το 1936 στην Απείρανθο της Νάξου και το 1958 αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Κατέληξε πολύ νωρίς στις επιλογές του για τους στόχους που ήθελε να πετύχει στη ζωή του και για την ιδεολογία του.

Σε χρόνια δύσκολα για όσους υπηρετούν στο στρατό, οδηγήθηκε στην απομάκρυνση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, από την χούντα, λόγω των δημοκρατικών και αντιδικτατορικών του φρονημάτων.

Ως απότακτος εντάχθηκε σε αντιστασιακές οργανώσεις, όπου κυριαρχούν αντιχουντικοί αξιωματικοί.

Στις 22 Απρίλη 1972 συνελήφθη για την αντιδικτατορική του δράση και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό μέχρι τις 16 Δεκέμβρη 1972.

Συνελήφθη ξανά το 1973, μαζί με τον Σπύρο Μουστακλή, ως ενεχόμενοι στην οργάνωση του Κινήματος του Ναυτικού, βασανίσθηκαν στο ΕΑΤ/ΕΣΑ και κλείστηκαν στις φυλακές της δικτατορίας.

Αποφυλακίστηκε στις 24 Αυγούστου 1973 με την αμνηστία που δόθηκε.

Το 1976 απεκατεστάθη και επανήλθε στην ενεργή υπηρεσία στο Στρατό Ξηράς απ' όπου αποστρατεύθηκε το 1990 με το βαθμό του Υποστράτηγου.

Ο Μιχάλης Βαρδάνης διακρίθηκε για την προσφορά στους σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών περιόδου 1967- 1974, από το 1995 έως το 2005.

Το ΚΚΕ με αποψινή ανακοίνωσή του εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του αντιστράτηγου ε.α. Μιχάλη Βαρδάνη.

«Ο Μιχάλης Βαρδάνης στήριζε το ΚΚΕ στις επιλογές και την πολιτική του, με κείμενά του είχε ταχτεί ανοιχτά και βοηθούσε όσο μπορούσε το Κόμμα της εργατικής τάξης», σημειώνει η ανακοίνωση του κόμματος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.