ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πορεία προς το «διαζύγιο»

Ημέρα της κρίσης για Τατσόπουλο, αλλά και... Τσίπρα

Δοκιμασία όχι μόνο για τον Πέτρο Τατσόπουλο, αλλά και για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα θα αποτελέσει η σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα συνεχή «φάλτσα» του βουλευτή και η διστακτικότητα που επιδεικνύει η Κουμουνδούρου να τον θέσει εκτός πλήττει την ίδια την «κυβερνησιμότητα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ημέρα της κρίσης για Τατσόπουλο, αλλά και... Τσίπρα

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παραδέχονται πως χθες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως ο Πέτρος Τατσόπουλος, κατάφεραν το ακατόρθωτο: ενόσω η επικαιρότητα συγκλονιζόταν από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απέρριπτε το αίτημα για κατάργηση της τρόικας, η επικαιρότητα κυριαρχείτο από... την κρίση στη σχέση Τατσόπουλου-Κουμουνδούρου.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι 

Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από όσα έγιναν χθες, όλα δείχνουν ότι η έξοδος του βουλευτή από την Κουμουνδούρου είναι προδιαγεγραμμένη, είτε αποφασίσει να παραιτηθεί της βουλευτικής έδρας του, είτε την κρατήσει και χάσει έναν βουλευτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλα, πάντως, θα κριθούν σήμερα, στη συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Τατσόπουλο, κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως πλέον, έχουν ανταλλαγεί λόγια βαριά, ο Πέτρος Τατσόπουλος είναι ήδη «ξένο σώμα» και ως εκ τούτου, οι δυο πλευρές οδεύουν προς διαζύγιο. Εξάλλου, ήδη από χθες, ο βουλευτής αποκάλυψε -μέσω του... αγαπημένου του facebook- ότι έχει θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, στενοί συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα... δήλωναν άγνοια για την συγκεκριμένη κίνηση του κ. Τατσόπουλο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ. Εξάλλου, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο Πέτρος Τατσόπουλος πήρε -κατά το ήμισυ- πίσω όσα είπε, αφού διευκρίνισε ότι η παραίτησή του αφορά μόνο στην ιδιότητά του ως μέλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όχι ως βουλευτή. Μάλιστα, τόνισε ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να κρατήσει την έδρα του.

Blamegame 

Πλέον, μεταξύ των δύο πλευρών παίζεται ένα blamegame, δηλαδή ένα παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών. Το θέμα, δηλαδή, είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρεωθεί την πρώτη διαγραφή για πολιτικές απόψεις ή αν ο βουλευτής θα αποχωρήσει από μόνος του. Ο Αλέξης Τσίπρας και όσοι μετέχουν στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Θοδωρής Δρίτσας, Παναγιώτης Λαφαζάνης κ.α.) θα επιχειρήσουν να εξωθήσουν τον Πέτρο Τατσόπουλο στην παραίτηση, ζητώντας του να διευκολύνει την κατάσταση. Μάλιστα, αναμένεται να τού επισημάνουν ότι βουλευτής εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και, ως εκ τούτου, οφείλει να επιστρέψει την έδρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, συνομιλητές του Πέτρου Τατσόπουλου επέμεναν ότι ο ίδιος δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί από βουλευτής και πετούσαν εκ νέου το μπαλάκι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αν θα αποφασίσει να τον θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Το τελευταίο ενδεχόμενο, πάντως, είναι πιθανότατο, αν ο κ. Τατσόπουλος επιμείνει στη στάση του. Μάλιστα, υψηλόβαθμος παράγοντας της Κουμουνδούρου τονίζει στο matrix24.gr πως «δεν βλέπει πώς μπορεί να παραμείνει βουλευτής του κόμματος ο Τατσόπουλος», προδιαγράφοντας μάλλον το διαζύγιο που θα επέλθει μεταξύ των δύο πλευρών.
Άλλωστε, η έντονη ενόχληση του Αλέξη Τσίπρα φάνηκε χθες από το γεγονός ότι τον Πέτρο Τατσόπουλο αποδοκίμασε δημοσίως ο ίδιος ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Δημήτρης Βίτσας, κατηγορώντας τον πως «μιλά άστοχα για πράγματα που δεν ξέρει αλλά φαντάζεται με παραδοξότητες και λογικά άλματα».

Βλαπτική εσωστρέφεια

Τέλος, υπάρχει άλλος ένας λόγος για τον οποίο αυτή τη φορά τα πράγματα έχουν φτάσει στο «μη περαιτέρω»: ολοένα και περισσότερα στελέχη της Κουμουνδούρου, αλλά και η ηγεσία του κόμματος, κατανοούν πως αν δεν δοθεί ένα «παράδειγμα» και συνεχίσει να λέει ο καθένας ό,τι θέλει, τότε θα πληγεί ευθέως ο ΣΥΡΙΖΑ στο μαλακό υπογάστριό του: στο αν, δηλαδή, μπορεί να κυβερνήσει, ως συγκροτημένο κόμμα με ενιαία γραμμή και... στοιχειώδη πειθαρχία.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.