ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα του matrix24.gr στον Εθελοντισμό

ΚΕΘΕΑ-Συνέβαλε στην κοινωνική επανένταξη εξαρτημένων ανθρώπων

Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης ελληνικής Θεραπευτικής Κοινότητας, το 1983.

ΚΕΘΕΑ-Συνέβαλε στην κοινωνική επανένταξη εξαρτημένων ανθρώπων

Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής: στο δρόμο, στα σωφρονιστικά καταστήματα, σε μονάδες σε όλη την Ελλάδα. To KEΘΕΑ απευθύνεται επίσης σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο.

Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα την εξάρτηση και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, παρέχοντας συμβουλευτική και θεραπεία απεξάρτησης, υποστήριξη της οικογένειας, φροντίδα για θέματα υγείας και νομικές εκκρεμότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση, επανένταξη στην κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή φάρμακα. Στόχος είναι η πλήρης και σταθερή αποχή από τις ουσίες και η ισότιμη επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία.

20-hronia-Gazi

Το ΚΕΘΕΑ εφαρμόζει επίσης προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας σε εκπαιδευτικές κοινότητες όλων των βαθμίδων, ομάδες υψηλού κινδύνου για χρήση ουσιών και τις τοπικές κοινωνίες. Αποτελεί δραστήριο οργανισμό εκπαίδευσης και έρευνας στον τομέα των εξαρτήσεων με προγράμματα και δραστηριότητες που αποσκοπούν στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου, στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και στη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους.

Εθελοντισμός στο ΚΕΘΕΑ

Οι εθελοντές προσφέρουν σημαντικό έργο σε όλα τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Μοναδική προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους να είναι ευαισθητοποιημένοι στα θέματα της χρήσης ουσιών, χωρίς προκαταλήψεις και αρνητικά στερεότητα απέναντι στους χρήστες και τους απεξαρτημένους.

 

AIDS-από-Εθελ-(2)

Το ΚΕΘΕΑ απασχολεί εθελοντές

  • σε υπηρεσίες «πρώτης γραμμής» προς τα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους,
  • για την εκπαίδευση-επιμόρφωση όσων συμμετέχουν στα προγράμματα απεξάρτησης,
  • σε δραστηριότητες και προγράμματα πρόληψης στις εκπαιδευτικές κοινότητες και τις τοπικές κοινωνίες,
  • σε προγράμματα εκπαίδευσης επαγγελματιών και έρευνας,
  • για τη διοικητική υποστήριξη μονάδων και τμημάτων του.

Σύλλογοι Οικογένειας

Οι 14 Σύλλογοι Οικογένειας των θεραπευτικών προγραμμάτων, αποτελούν τη βασικότερη πηγή εθελοντικής υποστήριξης του έργου του ΚΕΘΕΑ. Οι Σύλλογοι Οικογένειας είναι μη κερδοσκοπικά σωματεία με οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια, οι οποίοι απαρτίζονται κυρίως από άτομα που έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα χρήσης στο στενό περιβάλλον τους.
Εθελοντική δράση στο ΚΕΘΕΑ

Ποδηλατοδρομία

Με εκατοντάδες μέλη σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και σε στενή συνεργασία με τα θεραπευτικά προγράμματα, προσφέρουν εθελοντική εργασία, προβάλλουν το έργο του ΚΕΘΕΑ, το υποστηρίζουν με την εξεύρεση πόρων, ενημερώνουν, ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν τους γονείς και την κοινή γνώμη.

Οι εθελοντές, ανάλογα με το εκπαιδευτικό ή/και επαγγελματικό τους υπόβαθρο, και τα ενδιαφέροντά τους απασχολούνται στα προγράμματα θεραπείας, επιμόρφωσης-εκπαίδευσης και νομικής στήριξης των μελών ή στα προγράμματα πρόληψης, εκπαίδευσης επαγγελματιών και έρευνας.

Στο ΚΕΘΕΑ δραστηριοποιούνται εθελοντές ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που υποστηρίζουν τις υπηρεσίες θεραπείας για τα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους. Επίσης, εξειδικευμένοι επαγγελματίες που αξιοποιούνται στις ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες των θεραπευομένων σε διάφορους τομείς, όπως η σχολική εκπαίδευση, η εκμάθηση Η/Υ, ξένων γλωσσών, γραφιστική, γεωργικές καλλιέργειες, αθλητισμός, θέατρο, εικαστικές τέχνες κ.λπ. Επίσης, εθελοντικά παρέχουν υπηρεσίες δικηγόροι για τη νομική υποστήριξη των εξαρτημένων, αλλά και άλλοι άνθρωποι που μπορεί να μην έχουν συγκεκριμένη εξειδίκευση ωστόσο επιθυμούν να υποστηρίξουν το ΚΕΘΕΑ. Αυτοί μπορούν να απασχοληθούν στη διοικητική υποστήριξη των προγραμμάτων (π.χ. στη γραμματεία), στη διοργάνωση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα σχολεία, στις τοπικές κοινωνίες κ.ά.

Στους εθελοντές προσφέρεται αναλυτική ενημέρωση για τους στόχους, τον τρόπο λειτουργίας και τον κώδικά δεοντολογίας του οργανισμού, καθώς και συνεχής εκπαίδευση, υποστήριξη και εποπτεία σχετικά με τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  επικοινωνούν απευθείας με το πρόγραμμα όπου προτιμούν να απασχοληθούν εθελοντικά στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις όπου το ΚΕΘΕΑ διαθέτει μονάδες. Εφόσον το ενδιαφέρον τους δεν εξειδικεύεται μπορούν να αποστείλουν την αίτηση για τους εθελοντές  μέσω του www.kethea.gr. Επίσης, για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Ενημέρωσης στο 210 9241993-6.

Αν θέλετε να αναδείξουμε εθελοντικές προσπάθειες ανά την επικράτεια, επικοινωνήστε μαζί μας στο email:  [email protected]

Αύριο: Γιατροί του Κόσμου

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.