ΕΛΛΑΔΑ

Ταξική και πολυδάπανη υγεία

Οι φτωχοί πεθαίνουν πρόωρα

Τις τεράστιες ανισότητες στον πολυδάπανο τομέα της υγείας και της περίθαλψης στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Οι φτωχοί πεθαίνουν πρόωρα

«Τα ευρωπαϊκά κράτη πληρώνουν πάνω από 1,3 τρισ. ευρώ τον χρόνο, όσο το προσδόκιμο ζωής των φτωχών της κοινωνίας μειώνεται από ασθένειες και αναπηρίες, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ», τονίζει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, νέα στοιχεία δείχνουν ότι το «αναπόφευκτο κόστος των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας» είναι μεγαλύτερo από το ΑΕΠ των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, και η έκθεση προειδοποιεί ότι «αγνοώντας τις κοινωνικές, οικονομικές και ιατροφαρμακευτικές ανισότητες στον τομέα της υγείας θα διακινδυνεύσουμε την οικονομική ανάκαμψη».

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι απώλειες στην παραγωγικότητα της εργασίας κοστίζουν στην Ευρώπη 141 δισ. ευρώ, και οι πρόωροι θάνατοι άλλα 1,3 τρισ ευρώ.

Η έρευνα της ΕΕ τονίζει ακόμα πως «μόνο οι πλούσιοι απολαμβάνουν καλύτερη υγεία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων είναι αποκλεισμένοι από τις υπηρεσίες υγείας, ή πεθαίνει πρόωρα λόγω των ανισοτήτων στην υγεία».

Μεγάλες είναι και οι διαφορές στον τομέα της υγείας μεταξύ των χωρών. Η απόσταση του προσδόκιμου υγιούς ζωής, χωρίς προβλήματα ασθενειών και αναπηρίες, μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά, ήταν 19 χρόνια για τους άνδρες και 18,4 χρόνια για τις γυναίκες. Στο προσδόκιμο ζωής, η αντίστοιχη διαφορά ήταν 13,4 χρόνια για τους άνδρες και 10,6 χρόνια για τις γυναίκες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σε δηλώσεις του στον Guardian ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρει: «Η οικονομική κρίση έχει πάρει βαρύ τίμημα για την υγεία και την ευημερία των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην αύξηση της ανεργίας, την αύξηση της φτώχειας, καθώς και τη μείωση των δημόσιων υπηρεσιών που απειλούν με φτωχότερα αποτελέσματα για την υγεία, αλλά και με την διεύρυνση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας. Η έλλειψη εργασίας και ευκαιριών εμπόδισε τους ανθρώπους -ιδιαίτερα στους νέους- να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους και να συμβάλλουν πλήρως στην κοινωνία».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.