ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΣΑΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ...

Ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να έχει κάποιος για τον πρωθυπουργό και την πολιτική του δεν μπορεί παρά να επικροτήσει την απόφασή του να επισκεφθεί την σεισμόπληκτη Κεφαλονιά. 

Μάλιστα το γεγονός ότι μετέβη απευθείας από τις Βρυξέλλες, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, και χωρίς να το έχει ανακοινώσει, μπορεί να προσδίδει μια επικοινωνιακή δραματικότητα στην κίνησή του, αλλά ποιος λέει ότι η πολιτική δεν είναι και επικοινωνία ή δεν έχει και μια ορισμένη θεατρικότητα που στόχο έχει το θυμικό των πολιτών.

Βρίθει η ιστορία από παραδείγματα πολιτικών που ξάφνιασαν ευχάριστα του πολίτες των χωρών τους με τη συμπεριφορά που επέδειξαν σε στιγμές δοκιμασίας τους από φυσικές, και όχι μόνον, καταστροφές. Μάλιστα, κάποιες φορές, όπως στην περίπτωση του Σρέντερ με τις πλημμύρες στη Γερμανία, επηρέασαν ακόμα και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δεν ξέρω αν αυτό ήταν και το κίνητρο του Αντ. Σαμαρά, αλλά ακόμα και αυτό να ήταν μικρή έχει σημασία. Η δύναμη της εικόνας και αυτή καθαυτή η κίνηση έχει μεγαλύτερη απήχηση από τις όποιες (μίζερες κατά βάσιν) συζητήσεις μπορεί να γίνουν για τα κίνητρα.

Προσωπικά θέλω να πιστεύω ότι η κίνησή του είναι πρωτίστως χαρακτηριολογική της ανθρώπινης ιδιοσυστασίας του και δευτερευόντως υπακούει σε (επικοινωνιακή) πολιτική σκοπιμότητα.

Επιπροσθέτως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο Αντ. Σαμαράς (πρέπει να) είναι ευαισθητοποιημένος σε θέματα σεισμοπλήκτων αφού προέρχεται από την Καλαμάτα, η οποία το 1986 είχε πληγεί από τη μανία του Εγκέλαδου. Μάλιστα τότε είχαμε και 23 νεκρούς, εκτός από τις εκατοντάδες τραυματίες και τις μεγάλες οικιστικές καταστροφές. Κάτι που ευτυχώς στην Κεφαλονιά δεν συνέβη καθώς οι ζημιές είναι μόνον υλικές.

Ένα δεύτερο, ευτυχώς επίσης θετικό, είναι ότι το κράτος μάλλον λειτούργησε ικανοποιητικά και δεν παρουσίασε την εικόνα διάλυσης που είχαμε συνηθίσει να ζούμε σε περιπτώσεις αιφνίδιων φυσικών καταστροφών.

Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε, ότι τα καλά αντανακλαστικά που επέδειξε η Πολιτεία ήταν συνάρτηση και της βοήθειας που προσέφεραν ιδιωτικές εταιρείες, τράπεζες και Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Για παράδειγμα αν το ΤΕΕ δεν είχε επιστρατεύσει 65 δικούς του μηχανικούς (35 από την Αθήνα) δεν είναι σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να προσγειωθεί στην Κεφαλονιά, αφού οι δύο τεχνικοί υπάλληλοι της ΥΠΑ είχαν βγάλει το διάδρομο προσγείωσης  ακατάλληλο και χρειάστηκε να γνωμοδοτήσουν δύο καθηγητές-μηχανικοί του ΤΕΕ για την καταλληλότητά του.

Επίσης το ίδιο θα είχε συμβεί και με την καταλληλότητα των δύο λιμανιών του νησιού όπως και με το δρόμο που συνδέει το Αργοστόλι με το Ληξούρι. Ούτε βεβαίως θα είχαν γίνει τόσον γρήγορα οι αυτοψίες αν ήταν μόνον το κλιμάκιο των 12 μηχανικών που είχε στείλει από την Αθήνα ο ΟΑΣΠ.

Και φυσικά θα υπήρχε πρόβλημα στην προσωρινή στέγαση των σεισμοπλήκτων αν η Τράπεζα Πειραιώς δεν είχε ναυλώσει δύο πλοία για τις ανάγκες τους, ενώ ουσιαστική, για τους σεισμοπαθείς, ήταν και η οικονομική διευκόλυνση που αποφάσισε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Βεβαίως κάποιος θα αντιτείνει, και δικαιολογημένα: αρκούν η συμπεριφορά του πρωθυπουργού και τα καλά αντανακλαστικά του κράτους για να ανατραπεί η δυσμενής εικόνα που υπάρχει για την κυβέρνηση; Όχι, βέβαια. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η κυβέρνησή του θα κριθούν, κυρίαρχα, από την πολιτική που εφαρμόζουν και τα αποτελέσματα που αυτή παραγάγει.

Σίγουρα όμως ο Αντ. Σαμαράς πρόσθεσε μια καλή πινελιά στο προφίλ του στην αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, άγνωστο γιατί, δεν ενέταξε στις υψηλές προτεραιότητες της καθημερινής πολιτικής του ατζέντας το σεισμό στην Κεφαλονιά.

Αν πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτίμησε ότι δεν έπρεπε να πάει επειδή ο σεισμός δεν ήταν φονικός κάνει λάθος, επειδή για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς είναι πολύ σημαντικός για τη ζωή τους.

Αν πίστεψε ότι μια επίσκεψή του στο πληγωμένο νησί θα μπορούσε να εκληφθεί ως παλαιοκομματική μέθοδος κάνει, επίσης, λάθος. Η πολιτική δεν είναι μόνον τα προγράμματα, είναι και η επικοινωνία, είναι και η ανθρώπινη εικόνα. Η αίσθηση της αλληλεγγύης δίνεται σαφώς καλύτερα από μια επιτόπια παρουσία και όχι με δηλώσεις μακρόθεν.

Φυσικά ούτε ο Αλ. Τσίπρας θα κριθεί από την απουσία του στην Κεφαλονιά -κάθε άλλο- όμως στο σκληρό, και κυνικό, παιχνίδι της πολιτικής επικοινωνίας, ειδικά σε προεκλογική περίοδο, είναι λάθος να παραχωρείς το πλεονέκτημα στον αντίπαλό σου.

Και ο Τσίπρας είχε την τύχη, λόγω της διήμερης αναγκαστικής απουσίας Σαμαρά στις Βρυξέλλες, να γίνει αυτός -σχηματικά μιλώντας- ένα είδος ...Σρέντερ της αντιπολίτευσης. Δεν το εκμεταλλεύτηκε. Έτσι το πλεονέκτημα της εικόνας, της πολιτικής και της ανθρώπινης, γι' αυτό το γεγονός, το κέρδισε ο Σαμαράς.

Είναι σημαντική μια μικρή νίκη, όταν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, θα κριθεί από τη «μεγάλη εικόνα»; Όχι. Όμως στην πολιτική η «μεγάλη εικόνα» δεν συντίθεται μόνον από τις γενικές πολιτικές τοποθετήσεις, αλλά και από τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι πολιτικοί στα πολλά μικρά πίξελ της καθημερινότητας...

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. GiorgosAsk 20:50 29/01/2014

    Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΩΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ!!!!!ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΙΝΤΙΑΡΧΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΛΕΟΝ!!!!!!

  2. Ν.Β. 16:01 29/01/2014

    Στην κινητοποίηση για βοήθεια στο νησί σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι απανταχού εν Ελλάδι Κεφαλλονίτες αγαπητέ Φελνίκο.
    Υ.Γ.Επικρατήσει η επικροτήσει ?

  3. Είναι κι΄αυτό μιά άποψη, αλλά έχεις δίκιο «η Δύναμη τής εικόνας» έχει μεγάλη σημασία καί η Μέρκελ πέρσι καί ό Σρέντερ πασλιότερα κιό Ομπάμα στό ΝιοΟυλίνς καί ο Μπούσ καί ό Χίτλερ έπεξαν μέ τήν Δύναμη αυτή. Δέν ερίναι όμως παρά ένα παιχνίδι καί «ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ’ φίλε Φελνίκο ¨εχεις βέβαια καί σ αυτό απόλοιτο Δίκιο, πώς νά τό κάνουμε δηλαδή απο τήν μιά έλα όμως πού εχουμε κι΄αυρτό τό άτιμο πύ λέγεςται «ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ…………..ξεχτιλα φίλε μου σού λεω ξεφτίλα.

  4. Συγκινήθηκα μέχρι δακρύων και ακόμα πιο πολύ συγκινήθηκα οταν είδα και το αφισακι για την επιστροφή των χρημάτων απο τις μίζες φυσικά κατ’εντολή του κ.Σαμαρά..Γιατί δεν δώσανε και λίγα στον κ.Τζαμτζή που ζορίζεται ο άνθρωπος ή και λίγα στον κ.Γιακουμάτο που τον κυνηγάνε αδίκως.Οπου ναναι θα μοιράσουν και το πλεόνασμα. Και για να μην ξεχνιόμαστε σε λίγο προσγειώνετε και η ανάπτυξη. Ε ρε γλέντια!

  5. Το πόσο νοιάζεται ο Σαμαράς για τον κόσμο το έχει αποδείξει, …Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.