ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Πόλεμος ανακοινώσεων»

Άγρια κόντρα υπουργών για την «εξαφάνιση» Ξηρού

Τι συνέβη τελικά.

Άγρια κόντρα υπουργών για την «εξαφάνιση» Ξηρού

Όλα τα αναγκαία μέτρα σχετικά με την ενημέρωση των αστυνομικών αρχών ενόψει της άδειας του Χριστόδουλου Ξηρού είχε λάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από την παραμονή των Χριστουγέννων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διευθύντρια του Κορυδαλλού ενημέρωνε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο Χ. Ξηρός λαμβάνει άδεια για να μεταβεί στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

Μάλιστα την ίδια ημέρα, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 2014, κατά την οποία ο Ξηρός έλαβε την άδεια η διεύθυνση του Κορυδαλλού απέστειλε νέο έγγραφο προς αρμοδίους ενημερώνοντας ότι ο εν λόγω κρατούμενος πήρε τελικά την άδεια.

Ωστόσο, η Αστυνομία ουδέν έπραξε ως είχε υποχρέωση για την επιτήρηση του Χ. Ξηρού. Όλες αυτές οι ενέργειες αποδεικνύουν ότι κάθε άλλο παρά δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του το Υπουργείο και η φυλακή τη γενική προειδοποίηση των διωκτικών αρχών .

Στο ίδιο έγγραφο της ΕΛΑΣ αναφερόταν αορίστως και όχι ειδικώς για τρομοκράτες, δηλαδή, για όλους τους καταδίκους ότι ικανός αριθμός αυτών δεν επιστρέφει από άδειες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε εκτέλεση του εγγράφου αυτού απέστειλε στις 19-6-13 σε όλους τους διευθυντές των φυλακών το έγγραφο της Αστυνομίας ζητώντας την απαρέγκλιτη εφαρμογή του.

Τι απαντά ο Δένδιας

Με καυστικό τρόπο αντέδρασε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στα δημοσιεύματα με βάση το υπουργείο Δικαιοσύνης, που εμμέσως επιρρίπτει ευθύνες στην αστυνομία για την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, αφού δεν φρόντισαν να τον επιτηρούν κατά τη διάρκεια της άδειας που έλαβε από τις φυλακές.

Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. απαντώντας στις θέσεις που διατύπωσαν οι πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν τα εξής: «Στην Ελληνική Δημοκρατία δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την παρακολούθηση κρατουμένων στους οποίους χορηγείται άδεια. Η άδεια χορηγείται εφόσον το αρμόδιο συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει δικαστικός λειτουργός, έχει κρίνει ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος για την τέλεση νέου εγκλήματος. Σε περίπτωση άλλωστε διαφωνίας του δικαστικού λειτουργού αποφαίνεται αμετάκλητα το αρμόδιο δικαστήριο (οικείο δικαστήριο Εκτελέσεως Ποινών) ως συμβούλιο. Άρα, η άδεια χορηγείται με κυρίαρχο ρόλο των δικαστικών λειτουργών χωρίς παρέμβαση ή προηγούμενη ερώτηση προς την αστυνομία. Η ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. αφορά τον έλεγχο και μόνο της τήρησης των περιοριστικών όρων διαμονής, όπως η εμφάνιση στα οικεία αστυνομικά τμήματα. Και προφανώς δεν περιλαμβάνει κανενός είδους παρακολούθηση κρατουμένων που βρίσκονται σε άδεια. Αντί λοιπόν κάποιοι να παραβλέπουν την υφιστάμενη νομοθεσία για να αποσείσουν τις ευθύνες τους θα ήταν καλύτερο να ήταν πιο προσεκτικοί κατά την εφαρμογή της».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.