ΕΛΛΑΔΑ

Τι απαντά στα δημοσιεύματα που θέλουν τα χρήματα από τον έρανο δεσμευμένα

Γιατί η Ομοσπονδία Βοστόνης δεν έχει δώσει τα χρήματα στη Μυρτώ

Η Ομοσπονδία Βοστόνης αντικρούει το δημοσίευμα που τη θέλει να αρνείται να αποδεσμεύσει από ειδικό λογαριασμό τα χρήματα που συγκέντρωσε η ομογένεια για τα ιατρικά έξοδα της 16χρονης Μυρτούς. Πως δικαιολογεί  το ότι δεν έχουν δοθεί ακόμα τα χρήματα.

Γιατί η Ομοσπονδία Βοστόνης δεν έχει δώσει τα χρήματα στη Μυρτώ

Η 16χρονη Μυρτώ Παπαμιχελάκη συνεχίζει την αποθεραπεία της σε νοσοκομείο της Βοστόνης, μετά την άγρια κακοποίηση που δέχθηκε από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς στην Πάρο το καλοκαίρι του 2012.

Η Ομοσπονδία Βοστόνης πραγματοποίησε έρανο και συγκέντρωσε ένα σημαντικό ποσό προκειμένου να συνδράμει στα έξοδα για τη νοσηλεία της. Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα «Proini.us» η Ομοσπονδία των ομογενών αρνείται να δώσει στην οικογένειά της τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν.

Ωστόσο η Ομοσπονδία αντικρούει το δημοσίευμα και όπως λέει σε ανακοίνωσή της είναι ότι η μητέρα της Μυρτούς έχει ενημερωθεί για τις κινήσεις του λογαριασμού, ωστόσο δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά έτσι ώστε τα έξοδα της εγχείρησης να καλυφθούν από τον έρανο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βοστόνης έχει ως εξής:

Η Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας των Η.Π.Α. είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με μέλη τους εθνικο-τοπικούς συλλόγους της Ομογένειας. Δεν έχει κανέναν υπάλληλο και δεν πληρώνει κανένα μισθό καθώς όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι εθελοντές.

Μετά από εισήγηση μιας νεαρής μαθήτριας πριν περίπου δύο μήνες, η Ομοσπονδία ψήφισε και ανέλαβε την πρωτοβουλία να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό με τίτλο "Myrtos Fund" για να βοηθήσει την 16χρονη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη η οποία νοσηλεύεται στη Βοστόνη.

Ο λογαριασμός αρχικά ανοίχτηκε για να συγκεντρωθούν $25.000 δολάρια για την αγορά της υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρονικού υπολογιστή τύπου, Tobii που όπως είπαν οι γιατροί θα μπορούσε να βοηθήσει την Μυρτώ να επικοινωνεί με κινήσεις των ματιών.

Παράλληλα η Ομοσπονδία έκανε έκκληση για βοήθεια στην ομογένεια της Νέας Αγγλίας ώστε να γίνει μία λεπτή εγχείρηση στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης η οποία θα στοίχιζε $45.000-$50.000. Η Ομοσπονδία διοργάνωσε επίσης και μια χοροεσπερίδα όπου συγκεντρώθηκαν $32.000 και συνέχισε να δέχεται δωρεές μέχρι της 31 Δεκεμβρίου 2013. Μέχρι και σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περίπου $125.000 και ο τελικός απολογισμός θα γίνει την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2014 κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Με απόφαση της Ομοσπονδίας για το άνοιγμα του λογαριασμού, όλα τα έσοδα από τον έρανο θα πάνε για την υγεία της Μυρτώς απ' ευθείας σε νοσοκομεία και για εξαρτήματα/μηχανισμούς, νοσηλευτικά, ιατρικά, θεραπευτικά έξοδα και μηχανήματα κινήσεως που θα χρειαστεί η Μυρτώ. Εάν η Μυρτώ επιστρέψει στην Ελλάδα, ο λογαριασμός θα παραμείνει ως έχει για να καλύπτονται τυχόν ιατρικές ανάγκες που θα έχει στο μέλλον είτε στις ΗΠΑ είτε αλλού.

Η εφημερίδα Πρωινή είναι μια ηλεκτρονική έκδοση που σατιρίζει ομογενειακά γεγονότα στις ΗΠΑ. Κανένα στοιχείο που παραθέτει στην έκδοση της για το θέμα της Μυρτώς δεν είναι βάσιμο και αληθινό, ενώ είναι προφανές ότι επιδίωξη του εκδότη είναι η αύξηση της δημοτικότητας της ιστοσελίδας του.

Η Ομοσπονδία ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ για την βασιμότητα των γεγονότων που αναφέρονται στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα και προτρέπει τον εκδότη κ. Λυκομήτρο να παρουσιάσει τα στοιχεία που υποτίθεται ότι αποδεικνύουν τα όσα δηλώνει στο άρθρο του.

Ειδικότερα, η απάντηση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:

1. Η δήλωση στην Πρωινή ότι η Ομοσπονδία "αρνείται να δώσει απολογισμό" στην μητέρα της Μυρτώς Μαρία Κοτρόστου, είναι ψευδής. Η αλήθεια είναι ότι σε πρόσφατη συνάντηση με την κ. Κοτρόστου, ο Ταμίας της Ομοσπονδίας έδωσε λεπτομερή αναφορά για το ποσό που έχει συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό, με ανάλυση της κάθε κίνησης του λογαριασμού.

2. Η δήλωση στην Πρωινή ότι η Κ. Κοτρόστου "αναγκάστηκε να ξοδευτεί, παρά το δράμα που περνά και να προσλάβει δικηγόρο, για να αντιμετωπίσει τα πονηρά παιχνίδια" είναι ψευδής αλλά και συκοφαντική. Η αλήθεια είναι ότι η κ. Κοτρόστου ήρθε σε συνάντηση με την Ομοσπονδία στις 11 Δεκεμβρίου 2013 για να παρουσιάσει τον δικηγόρο της, ο οποίος θα ήταν υπεύθυνος για τυχόν εκκρεμότητες μετά την αναχώρηση της από την Βοστόνη. Αυτός ήταν ο μόνος λόγος που ήρθε ο δικηγόρος στην συνάντηση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

3. Η δήλωση στην Πρωινή ότι η Ομοσπονδία θα ασχοληθεί με το θέμα της Μυρτώς "στην επόμενη Συνέλευση τον... Μάιο 2014" είναι ψευδής. Hαλήθεια είναι ότι η Ομοσπονδία πρόκειται να συνεδριάσει στις 8 Ιανουαρίου 2014 και βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η υπόθεση της Μυρτώς.

4. Η δήλωση στην Πρωινή ότι η "Ομοσπονδία ζήτησε από την μητέρα την κ. Κοτρότσου, να μην δεχτεί την προσφορά" της τράπεζας Πειραιώς που προθυμοποιήθηκε να κάνει δωρεά το ειδικό μηχάνημα Tobii, είναι προκλητικά ψευδής και παραπλανητική. Η αλήθεια είναι ότι η Ομοσπονδία δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα να προτρέψει την οικογένεια της Μυρτώς να δεχτεί ή να απορρίψει μια προσφορά από τρίτο πρόσωπο και ουδέποτε το έκανε, ενώ είναι προφανές ότι η σοβαρότητα της περίπτωσης της Μυρτώς είναι τέτοια, ώστε όλα τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα χρειαστεί να δοθούν για την κάλυψη μελλοντικών ιατρικών αναγκών και εξόδων.

5. Η δήλωση στην Πρωινή ότι "...τα της εγχείρησης πλήρωσε η Ομογενής φιλάνθρωπος κ. Μπέσσυ Πάππας," που αναφέρεται στα νοσήλια για την εγχείρηση της Μυρτώς στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης (Children's Hospital) της 5 Δεκεμβρίου 2013, είναι ψευδής. Η αλήθεια είναι ότι η κ. Μπέσσυ Πάππας μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία πληρωμή. Όπως δήλωσε η Ομοσπονδία στην κ. Κοτρόστου, το κόστος της εγχείρησης θα πληρωθεί όταν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Διευκρινίζεται ρητά ότι η Ομοσπονδία δεν μπορεί να ζητήσει η ίδια τον ιατρικό λογαριασμό της Μυρτώς από το νοσοκομείο λόγω της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

6. Η δήλωση στην Πρωινή ότι "έχει άσχημο 'παρελθόν' η Ομοσπονδία... Ακόμα ''αγνοούνται'' οι 45.000 δολάρια που μάζεψε 2007, προσφορές της Ομογένειας, για τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα" είναι αναληθής, παντελώς αβάσιμη και συκοφαντική. Η αλήθεια είναι ότι Ομοσπονδία συγκέντρωσε χρήματα για να βοηθήσει τους πυρόπληκτους, συνέστησε τριμελή επιτροπή, η οποία ταξίδεψε στην Ελλάδα, και αφού βρήκε τις οικογένειες που είχαν πραγματική ανάγκη για βοήθεια, τους κατέβαλε όλα τα χρήματα του εράνου με κατάθεση στους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Επιπροσθέτως η Ομοσπονδία - για την άρση κάθε αμφισβήτησης ή αμφιβολίας σε σχέση με την υπόθεση της Μυρτώς - δηλώνει τα ακόλουθα:

1. Ο έρανος για την Μυρτώ έγινε για να πληρωθούν ιατρικά μηχανήματα ή και ιατρικές θεραπείες που δεν θα καλύπτονταν από ασφαλιστικούς ή άλλους φορείς της Ελλάδος. Δηλαδή, ο ρόλος και η παρεχόμενη από την Ομοσπονδία βοήθεια είναι συμπληρωματική.

2. Η Ομοσπονδία δεν μπορεί να δώσει τα χρήματα του εράνου στην μητέρα της Μυρτώς, όπως προτείνει ο κ. Λυκομήτρος, για να καλύψει ή ίδια τις ανάγκες αυτές. Ο έρανος έγινε για να πληρωθούν συγκεκριμένες ιατρικές ανάγκες της Μυρτώς κατόπιν όμως σχετικών αποδείξεων. Άλλωστε, όπως κάθε καλόπιστος αντιλαμβάνεται, η αναγνωρησιμότητα ανάμεσα στην ομογένεια, η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα της Ομοσπονδίας ήταν ο σημαντικός αυτός παράγοντας για την επιτυχία του εράνου. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι, όλα τα χρήματα από τον έρανο θα διατεθούν για να καλυφτούν οι ανάγκες της Μυρτώς και για τον λόγο αυτό μάλιστα η Ομοσπονδία αποφάσισε να καταβάλει από δικούς της οικονομικούς πόρους τα έξοδα της χοροεσπερίδας.

3. Η Ομοσπονδία ουδέποτε αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένο απολογισμό στην οικογένεια της Μυρτώς, ωστόσο δεν μπορεί να δώσει αντίγραφα των επιταγών χωρίς την άδεια των δωρητών λόγω της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

4. Τα χρήματα από τον έρανο είναι κατατεθειμένα σε ειδικό λογαριασμό που άνοιξε η Ομοσπονδία για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τον νόμο των ΗΠΑ.

5. Η Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα ζητήσει από την κ. Κοτρόστου και από τον δικηγόρο της, αποδείξεις, προκειμένου να πληρώσει ιατρικές και άλλες σχετικές δαπάνες της Μυρτώς. Ωστόσο μέχρι σήμερα, καμία απόδειξη δεν έχει δοθεί στην Ομοσπονδία.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.