ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το «στοίχημα», η εφορία, τα δάνεια και ο …Γαβαλάς

Δεν είναι μυστικό ότι η Αθήνα βρίσκεται πλέον σε ένα ακόμη κρίσιμο σταυροδρόμι: Μέσα στους επόμενους μήνες βάζει ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα από εκείνα που έχει βάλει όλα αυτά τα χρόνια του μνημονίου. Η φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων έχει απολύτως εξαντληθεί. Και εάν κάποια στιγμή φτάσουν να πληρώνουν φόρους για τα εισοδήματα που παίρνουν πραγματικά (σήμερα για παράδειγμα πληρώνουμε για εισοδήματα του 2012 που το πιο πιθανό είναι να ήταν 10-20 και 30% υψηλότερα) θα είναι τόσο «φεσωμένοι» από τις προηγούμενες χρήσεις που θα χρειαστεί να εισφέρουν το ακίνητό τους «αλά Γαβαλάς» (…αν δεν προλάβει να το πάρει η Τράπεζα γιατί και οι δόσεις του δανείου διαμαρτύρονται) για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία!

Και με τόσα συσσωρεμένα χρέη σε εφορία και τράπεζες ακόμη και ακίνητο να εισφέρεις πάλι δεν θα τα καλύψεις: Γιατί για να μην δημιουργήσεις νέα θα πρέπει είτε να διατηρήσεις στο ίδιο ύψος τα εισοδήματά σου είτε να μην χάσεις την δουλειά σου...

Και με μια τέτοια κατάσταση στην πραγματική οικονομία, το Κράτος θέλει να παράξει πρωτογενή πλεονάσματα σε σταθερή βάση και ταυτόχρονα να προχωρήσει «μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», όπως ζητούν οι ευρωπαίοι… προσπάθειες όμως που πλήττουν και άλλο τα εισοδήματα.

Αυτά τα εισοδήματα που τροφοδοτούν τα Κρατικά ταμεία: Που τα κρατικά ταμεία καλούνται να εξοφλήσουν και ένα δυσβάσταχτο χρέος στους πιστωτές. Που αρνούνται να το «κουρέψουν» και θα το … επιμηκύνουν! Πάλι δηλαδή θα μπούμε σε έναν «φαύλο κύκλο»: Λίγοι είναι εκείνοι που αρνούνται ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τις μεταρρυθμίσεις σε τομείς που «πονάει» όπως η φοροδιαφυγή και η γραφειοκρατία.. Και ελάχιστοι εκείνοι που δεν είναι υπέρμαχοι της παραγωγής πλεονασμάτων, γενικώς.

Μόνον που για να τα καταφέρει αυτή την φορά η Ελλάδα και κυρίως.. οι έλληνες, χρειάζεται μια γενναία απόφαση για «κούρεμα» του χρέους με ταυτόχρονη είσοδο ξένων επενδυτών που θα φέρουν «φρέσκο χρήμα». Άμεσα και χειροπιαστά: Και αυτό είναι το στοίχημα για την Αθήνα αυτό το εξάμηνο.. Γιατί εάν δεν επιδιώξει να «τρέξει» ένα τέτοιο «διπλό» σχέδιο.. οι μεταρρυθμίσεις και τα λόγια δεν αρκούν για να αποτρέψουν την πορεία στα βράχια..

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.