ΥΓΕΙΑ

Ινστιτούτο Παστέρ

Ήρθε με καθυστέρηση η γρίπη

Αν και καθυστέρησε, η γρίπη ξεκίνησε φέτος στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Παστέρ.

Ήρθε με καθυστέρηση η γρίπη

Στο πλαίσιο της εργαστηριακής επιτήρησης της γρίπης στην Ελλάδα, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος του Ινστιτούτου άρχισε να ανιχνεύει ιούς γρίπης σε κρούσματα γριπώδους συνδρομής από την 52η εβδομάδα εργαστηριακής επιτήρησης (23- 29 Δεκ. 2013), ενώ ο αριθμός τους ήδη αυξήθηκε κατά την πρώτη εβδομάδα του 2014.

Στα μέχρι σήμερα κρούσματα έχει ανιχνευθεί το πανδημικό στέλεχος γρίπης A(H1N1)pdm09. Οι τέσσερις πρώτοι ιοί γρίπης ανιχνεύθηκαν σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη Νότια Ελλάδα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων λοιπών αναπνευστικών ιών, εκτός του ιού της γρίπης. Συγκεκριμένα, από τις αρχές της επιτήρησης παρατηρείται παρουσία ρινοϊών και παραγρίπης, ενώ μετά την 50η εβδομάδα (9-15 Δεκ. 2013) καταγράφονται κρούσματα ανθρώπινου συγκυριακού ιού (RSV) τύπου Α και Β.

Τόσο το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εργαστηρίων Αναφοράς Γρίπης που συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), όσο και το αντίστοιχο Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) των ΗΠΑ, προβλέπουν αυξημένη καταγραφή περιστατικών νοσηλείας, λόγω του πανδημικού στελέχους γρίπης, κυρίως σε άτομα νεαρής και μέσης ηλικίας, αν και είναι ακόμα νωρίς για να προβλεφθεί ποιό τελικά στέλεχος της γρίπης θα επικρατήσει κατά τη χειμερινή περίοδο 2013-2014.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.