ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «τρύπα» 1 δισ. ευρώ

Αγεφύρωτες διαφορές με την Τρόικα μετά και την βόμβα Σταϊκούρα

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το «ψαλίδι» στους ένστολους τινάζει την (…κρατική) μπάνκα στον αέρα και μαζί της και τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα: Η διαφορά με τους πιστωτές ήταν ήδη χαώδης τώρα μοιάζει αγεφύρωτη! «Η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» λένε οι δανειστές.

Αγεφύρωτες διαφορές με την Τρόικα μετά και την βόμβα Σταϊκούρα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έριξε την «βόμβα» –έπειτα από εκείνη του ΣτΕ- υπολογίζοντας ότι το κόστος που θα προκύψει για τα κρατικά ταμεία, εάν και εφόσον δικαιωθούν σε ανώτατο βαθμό και τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά έναν ακόμη «βραχνά» για την ελληνική πλευρά ενόψει των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών με τους οποίους ήδη υπάρχει διάσταση απόψεων για την απόδοση του νέου Φόρου Ακινήτων (οι πιστωτές βλέπουν «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ), για τις απώλειες εσόδων από τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση (στα 300 εκατ. τις προσδιορίζει η τρόικα), αλλά και για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει στα Ταμεία η μείωση των εργοδοτικών εισφορών (οι δανειστές ανεβάζουν τον λογαριασμό στα 800 εκατ.

Σε αυτές τις αποκλίσεις που καταγράφονται ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα, έρχεται να προστεθεί και η απόφαση του ΣτΕ που αν συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, Δικαστές, καθηγητές πανεπιστημίων, ιερείς) τότε –σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα- το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό την τριετία 2012-2013-2014, θα ξεπεράσει το 1δισ ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) αν επιστραφούν αναδρομικά (από τον Αύγουστο του 2012), καθώς η επιβάρυνση θα είναι 420 εκατ ευρώ κατ έτος.

Άλλωστε, όπως είπε και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός «είναι ένας πρόσθετος πονοκέφαλος, παρότι έχουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2013» και τόνισε ότι «αν είμαστε υποχρεωμένοι θα εκτελέσουμε την απόφαση, ωστόσο θα είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε ισοδύναμα φορολογικά μέτρα σε μόνιμη βάση»

Ενόψει της επιστροφής των επικεφαλής της τρόικα στην Ελλάδα, γύρω στις αρχές Φεβρουαρίου και οπωσδήποτε μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, πέρα από το ότι οι «σπαζοκεφαλιές» για την Αθήνα …συσσωρεύονται, η στάση των πιστωτών κάθε άλλο παρά συγκαταβατική είναι.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταιζελμπλουμ, ο οποίος απέδωσε τις καθυστερήσεις επιστροφής της Τρόικα στην Ελλάδα στην ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα δεν έχει καλύψει όλους τους όρους για την εκταμίευση των δόσεων του τέταρτου τριμήνου του 2013. Επίσης, τόνισε ότι παραμένει άγνωστο το πότε η Τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα για την επόμενη αξιολόγηση.
Είναι προφανές λοιπόν ότι το Eurogroup και οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης, δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις ή υπαναχωρήσεις στο ελληνικό ζήτημα και αποδεικνύουν ότι ακόμη Τρόικα και Ελλάδα έχουν δρόμο να διανύσουν ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Επίσης ασκώντας πίεση στην Ελλάδα, στην Ευρώπη πιστεύουν ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες τήρησης των δεσμεύσεων από πλευράς Αθήνας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.