ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικά «αγκάθια» στον ΣΥΡΙΖΑ

Γρίφος οι υποψηφιότητες για τον Αλ. Τσίπρα

Με τις αρνήσεις των «κορυφαίων» να πέφτουν... βροχή, το σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να καταλήξει στα πρόσωπα και τις συμμαχίες των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Γρίφος οι υποψηφιότητες για τον Αλ. Τσίπρα

Τα πρόσωπα που θα σύρουν το κάρο των εκλογών στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες αποτελούν γρίφο για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς αρκετά κορυφαία στελέχη έχουν σοβαρές επιφυλάξεις να χριστούν υποψήφιοι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες.

Φιλοδοξίες και «αποψίλωση»

Έτσι, ως τώρα, είτε άμεσα είτε εμμέσως, στελέχη και προσωπικότητες που δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι έχουν στείλει τα μηνύματά τους στον Αλέξη Τσίπρα. Κατηγορηματικές ήταν οι αρνήσεις των Δημήτρη Παπαδημούλη και Γιώργου Κιμούλη, ενώ σοβαρές επιφυλάξεις φέρονται να έχουν ο Θοδωρής Δρίτσας για τον δήμο Πειραιά, η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τον δήμο Αθηναίων, η Ρένα Δούρου για τον δήμο Αθηναίων ή την περιφέρεια Αττικής, ο Αλέξης Μητρόπουλος για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης για την περιφέρεια Κρήτης.
Φυσικά, δεν αρνούνται όλα τα στελέχη για τους ίδιους λόγους: ορισμένοι δεν επιθυμούν να αφήσουν την κεντρική πολιτική σκηνή καθώς αναμένουν ότι θα διοριστούν υπουργοί αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ άλλοι απλώς θεωρούν ότι «δεν είναι όλοι για όλα» και δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εξάλλου, στη μικροκλίμακα του κάθε δήμου της Επικράτειας, η Κουμουνδούρου αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα, αφού σοβαρή δυστοκία εύρεσης υποψηφίων υπάρχει σε πολλές περιοχές και δήμους της χώρας.

Συν τοις άλλοις, όσα στελέχη δεν επιθυμούν να μπουν στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, επικαλούνται κι ένα επιχείρημα που συμμερίζεται και η ηγεσία του κόμματος: αν και δεν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ υποψήφιου δημάρχου και βουλευτή, εκφράζονται φόβοι πως αν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετακινηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα «αποψιλωθεί» η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος από προβεβλημένους και ικανούς βουλευτές. «Ποιος θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή αν ο Παπαδημούλης και ο Δρίτσας μετακομίσουν στην Αυτοδιοίκηση; Ποιοι θα τρέχουν τα σκιώδη υπουργεία και θα παρακολουθούν τους τομείς ευθύνης τους αν φύγουν από τη Βουλή η Δούρου ή η Κωνσταντοπούλου;», ρωτά με νόημα κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, που γνωρίζει πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιέσεις

Σε κάθε περίπτωση, κατά πληροφορίες του matrix24.gr, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει και ορισμένα προβεβλημένα στελέχη θα πιεστούν από τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβουν την πρόκληση. Μάλιστα, πηγές της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η Σοφία Σακοράφα θα δεχθεί, εντέλει, να είναι υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής, ενώ η ίδια εκτίμηση επικρατεί σε ό,τι αφορά τον Θοδωρή Δρίτσα στον Πειραιά και στον Αλέξη Μητρόπουλο στη Δυτική Ελλάδα.

Πάντως, η δυστοκία για τον δήμο Αθηναίων παραμένει, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Θεσσαλονίκη όπου ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, μοιάζει ως το απόλυτο φαβορί. Τέλος, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να στηριχθεί για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Μάρκος Μπόλαρης -από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ- ενώ αν δεν βρεθεί μία πιο «πολιτική» υποψηφιότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει στο πρόσωπο του καθηγητή Άρη Καζάκου για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι θα έβλεπαν θετικά να στηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση τον ίδιο τον Γιάννη Μπουτάρη, αν και κάτι τέτοιο μάλλον είναι... πολύ προωθημένο σενάριο για την Κουμουνδούρου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.