ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι υποψηφιότητες για Ευρωεκλογές και Αυτοδιοίκηση

Εκλογικά σενάρια στη ΝΔ υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων

Παλεύει για 5 ευρωβουλευτές, αναζητά «σωτηρία» στην Αττική.

Εκλογικά σενάρια στη ΝΔ υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων

Χαρτί και μολύβι έχουν πάρει οι επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας, σταθμίζοντας τα εκλογικά δεδομένα καθώς, εφόσον ο κ. Σαμαράς δεν τραβήξει τον άσο των πρόωρων εθνικών εκλογών, το αποτέλεσμα στις δίδυμες κάλπες των εκλογών για το ευρωκοινοβούλιο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα κρίνει σε απόλυτο βαθμό την επιβίωση της κυβέρνησης.

Ήδη στο παρασκήνιο γίνεται επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων, ενώ με το παράδειγμα της ήττας Σημίτη από τον Μιλτιάδη Έβερτ στις ευρωεκλογές, οικοδομείται το επιχείρημα της «ανεκτής ήττας» και ενός «διαχειρίσιμου αποτελέσματος». Ανάλογα με τον συνομιλητή, αυτό το αποτέλεσμα καθίσταται διαχειρίσιμο εφόσον η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ δεν υπερβαίνει τις τρεις μονάδες ενώ άλλοι αυξάνουν το όριο στις πέντε μονάδες. Ωστόσο, κρίσιμο στοιχείο αποτελεί και η επίδοση που θα έχει το ΠΑΣΟΚ, μέσω της κίνησης των «58», στην ίδια εκλογή. Εφόσον το κόμμα κατορθώσει να κινηθεί κοντά στο όριο του 10% τότε πιθανολογείται ότι η κυβέρνηση θα αντέξει ενώ και οι κινήσεις αμφισβήτησης του κ. Βενιζέλου θα είναι περισσότερο ελεγχόμενες. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να συμπαρασύρει και την κυβέρνηση.

Στα επιτελεία των κομμάτων φθάνουν καθημερινά οι κυλιόμενες αλλά και οι ευρύτερες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, με την υποσημείωση ωστόσο ότι οι δημοσκόποι αντιμετωπίζουν την άρνηση των πολιτών, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό, να συμμετάσχουν σε αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν μία πρωτοπορία του ΣΥΡΙΖΑ που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να καταστεί σημαντική, αν και το Μαξίμου εκτιμά ότι θα μπορέσει να ροκανίσει, το προσεχές διάστημα, τη διαφορά.

Βάσει αυτών, στις επικείμενες ευρωεκλογές η Ν.Δ. θα εκλέξει στην καλύτερη των περιπτώσεων 5 ευρωβουλευτές, από 8 που διαθέτει σήμερα, χωρίς να αποκλείεται να εκλεγούν τελικά μόλις 4. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ 6 και 7 ευρωβουλευτών ενώ θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, εφόσον κατέβει ως έχει στις εκλογές, να εκλεγούν και τρεις βουλευτές από την πλευρά της Χρυσής Αυγής.

Το πρόβλημα για τη ΝΔ δεν εντοπίζεται μόνον στη διαχείριση του αποτελέσματος αλλά και στη διαχείριση του... ψηφοδελτίου που θα συγκροτηθεί. Κι αυτό γιατί στην τετράδα των εκλόγιμων θέσεων δεν χωράνε όλοι όσοι ενδιαφέρονται ή έχουν λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πώς η Μαριέττα Γιαννάκου επιδιώκει να είναι εκ νέου υποψήφια, κάτι που δεν επιθυμεί το Μαξίμου. Το ίδιο επιδιώκει και η κ. Ρόδη Κράτσα, κάτι που αν συμβεί θα σημάνει την 4η συναπτή θητεία για την έμπειρη πολιτικό! Στη λίστα αυτών που μάλλον θα παραμείνουν από την τρέχουσα ευρωομάδα της ΝΔ περιλαμβάνει ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, και από εκεί και πέρα συνωστίζονται οι νέοι: από το πρόσωπο – έκπληξη που επιθυμεί να βρει ο κ. Σαμαράς προκειμένου να ηγηθεί μέχρι τον Μανώλη Κεφαλογιάννη που φέρεται να το έχει συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργού και από τον Σταύρο Παπασταύρου (σσ. Που δεν θα γίνει υπουργός Οικονομίας) μέχρι τις κυρίες Μαριάννα Πυργιώτη και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο αριθμός των υποψηφίων υπερβαίνει τις διαθέσιμες θέσεις.

Πονοκέφαλοι για τον κ. Σαμαρά υπάρχουν και στα αυτοδιοικητικά. Μπορεί, μεν, να έχουν «κλειδώσει» οι υποψήφιοι σε 10 περιφέρειες (Απ.Τζιτζικώστα Κεντρ. Μακεδονία, Αλ. Καχριμάνη Ήπειρο, Γ. Δακή Δυτ. Μακεδονία, Γ. Παυλίδη Αν.Μακεδονία και Θράκη, Χριστιάνα Καλογήρου Β. Αιγαίο, Σπ. Σπύρου Ιόνια, Κ. Αγοραστό Θεσσαλία, Κ. Μπακογιάννη Στ. Ελλάδα, Γ. Παπαναστασίου Δυτ. Ελλάδα και Σερ. Τσόκα Κρήτη) ωστόσο τα κενά παραμένουν.

Για τις υποψηφιότητες στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αλλά και σε κρίσιμες περιφέρειες όπως η Αττική και η Πελοπόννησος οι ζυμώσεις είναι άκαρπες. Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε, χθες, δημοσίως ότι δεν θα είναι υποψήφια στην Αθήνα, ενώ αντίστοιχη στάση κρατούν και άλλα στελέχη που εξετάστηκαν ως υποψήφιοι όπως οι Μ. Βορίδης και Ν. Δένδιας. Το ίδιο ισχύει και για τη Θεσσαλόνικη, όπου όμως ενισχύεται το ενδεχόμενο να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Απόστολου Λακασά.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, Συγγρού και Μαξίμου δεν θέλουν  να δοθεί το χρίσμα στον Πέτρο Τατούλη ή έστω να αφεθεί σιωπηρά να επανεκλεγεί. Ωστόσο, όσο ο χρόνος κυλά το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται.

Ως προς την Αττική το αδιέξοδο παραμένει και ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι ως ύστατη λύση θα δοθεί στήριξη στο νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό. Ωστόσο, η περιφέρεια μοιάζει να είναι ήδη χαμένη για την κυβέρνηση. Και τούτο διότι, όποιος ανατρέξει στα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου του 2012 θα διαπιστώσει ότι στο σύνολο της Αττικής ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο της ΝΔ με 80.000 σταυρούς. Και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι, υπό κανονικές συνθήκες, αυτό το προβάδισμα θα παραμείνει, αν δεν διευρυνθεί...

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.