ΕΛΛΑΔΑ

Ο τρόμος των μετασεισμών και η κακοκαιρία

Λέκκας: Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς

Ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά και παρακολουθεί από κοντά τη σεισμική ακολουθία, μετά τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Κυριακής τόνισε ότι λύθηκε ο γρίφος του σεισμού που ταρακούνησε το νησί.

Λέκκας: Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς

«Ξέρουμε ακριβώς πού είναι το σεισμικό ρήγμα, ξέρουμε πώς είναι η σεισμική διαδικασία και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά», σημείωσε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι «με σεισμό της τάξης των 6 βαθμών δεν υπάρχει ενδεχόμενο μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων». Ο καθηγητής Γεωλογίας σημειώνει μάλιστα ότι «θα ήταν καλό να υπήρχε ένας σεισμός έως 5,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά έτσι ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».

Όταν ρωτήθηκε για την εκτίμησή του ότι δεν θα ξεπεράσουν οι μετασεισμικές δονήσεις τα 5,4 Ρίχτερ, ο κ. Λέκκας τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό εξάγεται από την εμπειρία που έχουμε από σεισμούς και μετασεισμούς από όλον τον κόσμο. Κάπου εκεί θα πρέπει να είναι ο κύριος μετασεισμός. Βέβαια δεν ακολουθείται αυτό σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά σε ένα ποσοστό της τάξεως του 90% έχουμε μια τέτοια διαδικασία. Θα ήταν καλό να υπήρχε ένας τέτοιος σεισμός έτσι ώστε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».

Ο Ε. Λέκκας ανέφερε επίσης: «Με σεισμό της τάξης των 6 βαθμών δεν υπάρχει ενδεχόμενο μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων. Θα πρέπει να έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 7 βαθμών για να συμβεί μια τέτοια διαδικασία, να υπάρξει δηλαδή μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας σε παρακείμενα ή γειτονικά ρήγματα».

Αναφορικά με αυτό που είπε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ότι αύριο Τετάρτη θα είναι σε θέση οι επιστήμονες να πουν αν ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά ήταν ο κύριος, ο Ε. Λέκκας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι τέτοιο. Εκείνο που ξέρω είναι ότι αυτή τη στιγμή λύσαμε τον γρίφο του σεισμού, ξέρουμε ακριβώς πού είναι το σεισμικό ρήγμα, ξέρουμε πώς είναι η σεισμική διαδικασία και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά».

Εντωμεταξύ, στην Κεφαλονιά οι κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο πόδι, καθώς και η σημερινή είναι μια δύσκολη μέρα. Μετασεισμοί, με μεγαλύτερο αυτόν των 4,6 Ρίχτερ που «ξύπνησε» τους κατοίκους το πρωί, αλλά και η βροχή, σε πολλές περιοχές ακόμη και το χαλάζι δυσχεραίνουν την κατάσταση. 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.