ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση δικαιωμάτων των καταναλωτών

Οδηγία για τα στεγαστικά δάνεια υιοθέτησε το ECOFIN

Η νέα κοινοτική οδηγία που υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ΕCOFIN) θα τεθεί σε ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη σε δύο χρόνια και θα επιφέρει καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και ενίσχυση των δικαιωμάτων τους στον τομέα των ενυπόθηκων δανείων.

Οδηγία για τα στεγαστικά δάνεια υιοθέτησε το ECOFIN

Η απόφαση ελήφθη με ειδική πλειοψηφία (απείχαν Λουξεμβούργο, Τσεχία, Λετονία), ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ήδη δώσει το «πράσινο φως» τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με τη νέα οδηγία ο καταναλωτής θα έχει στη διάθεσή του μια περίοδο 7 ημερών η οποία θα αφορά είτε περίοδο μελέτης και λήψης απόφασης πριν από τη σύναψη της σύμβασης πίστωσης, είτε περίοδο για την άσκηση δικαιώματος υπαναχώρησης μετά τη σύναψη της σύμβασης, είτε συνδυασμό των δύο.

Προβλέπεται ότι οι αγοραστές ακινήτων θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με το πραγματικό κόστος που ενέχει μια υποθήκη και θα προστατεύονται καταλλήλως στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο.

Η νομοθεσία εν μέρει θα προστατεύει τους αγοραστές και από τις διακυμάνσεις της αγοράς που διογκώνουν τα ποσά που πρέπει να εξοφλήσουν.

Για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα, θα δίδεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να αλλάξει το νόμισμα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και βάσει της ισοτιμίας που θα ορίζει η σύμβαση πίστωσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.