ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ανησυχεί τις τράπεζες

Ο «κόκκινος» εφιάλτης

Άλμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 40% μέχρι το τέλος του 2014. Ανησυχία στα επιτελεία των τραπεζών.

Ο «κόκκινος» εφιάλτης

Την εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων στο 40% μέχρι το τέλος του έτους προβλέπουν οι τράπεζες, επίπεδο που αντιστοιχεί σε «κόκκινα» σχεδόν 90 δισ. ευρώ! Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι η εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2014 θα αποτελέσει κομβικό σημείο για τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος Ιουνίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 29,3% ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 τα «κόκκινα» δάνεια προσεγγίζουν το 35% του συνόλου. Με βάση την δυναμική που έχει σχηματιστεί εκτιμάται ότι στο τέλος του 2014 τα «κόκκινα» δάνεια θα διαμορφωθούν στο τουλάχιστον 40% του συνόλου επίπεδο ρεκόρ στην ιστορία του τραπεζικού συστήματος τις τελευταίες δεκαετίες. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 75 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο των κεφαλαίων των τραπεζών και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ξεπεράσουν τα 85 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Από τα παραπάνω ποσά περίπου το ήμισυ καλύπτεται από τις προβλέψεις που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι την εφετινή χρονιά θα συνεχιστεί, με μειούμενο όμως ρυθμό, η αύξηση των επισφαλειών, ενώ θα ανέλθουν στο μέγιστο σημείο στις αρχές του 2015 και μετά σιγά σιγά θα αρχίσει η μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο η μειούμενη αύξηση του 2014 και η κορύφωση στις αρχές του 2015 στηρίζεται σε μια κρίσιμη παραδοχή: ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι ομαλή και θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της τρόικας ότι το 2014 θα έχουμε αύξηση του ΑΕΠ.

Αναλυτές και στελέχη τραπεζών προειδοποιούν ότι αν το θετικό κλίμα που έχει σχηματιστεί ανατραπεί και πάλι λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, νέων διενέξεων με την τρόικα κοκ τότε η θετική τάση της οικονομίας θα ανακοπεί. Αν η οικονομία παραμείνει σε ύφεση, τονίζουν, και το 2014 τότε η ανοδική πορεία των επισφαλειών θα συνεχιστεί για ακόμα μια διετία οδηγώντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μη ελεγχόμενα επίπεδα. Όπως εκτιμούν οι τράπεζες αν η οικονομία διολισθήσει ξανά σε κατάσταση αβεβαιότητας και αστάθειας τότε ορατός είναι ο κίνδυνος -ανεξάρτητα από την εξέλιξη των δημοσιονομικών- οι τράπεζες να χρειαστούν και πάλι νέα κεφάλαια για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση το 2015. Σημειώνουν ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το τραπεζικό σύστημα η οικονομία την φετινή χρονιά να σημειώσει οριακή έστω ανάκαμψη διαφορετικά είναι πολύ πιθανό το ύψος των επισφαλειών να προκαλέσει μια νέα τραπεζική κρίση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.