ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τη στήριξη των εταίρων μας

Ποδηματά: Να λυθεί οριστικά η βιωσιμότητα του χρέους

«Η άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και η πρώτη θέση της χώρας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ από μόνες τους δεν είναι αρκετές», τόνισε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά απευθυνόμενη στον Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ποδηματά: Να λυθεί οριστικά η βιωσιμότητα του χρέους

«Χρειαζόμαστε την βοήθεια των εταίρων μας για να στηρίξουμε την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και για να λύσουμε οριστικά το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους μας και να ανακτήσουμε την πρόσβαση στις αγορές», πρόσθεσε, απευθυνόμενη στον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, στο πλαίσιο της διερευνητικής έκθεσης για τον ρόλο και τις λειτουργίες της τρόικας.

Ειδικότερα, στην παρέμβασή της η κ. Ποδηματά διαφώνησε με τον κ. Ρέγκλινγκ για το ότι «η τρόικα δεν επιβάλει παρά μόνο προτείνει μέτρα», τονίζοντας πως «όταν είσαι με το πιστόλι στον κρόταφο δεν έχεις πρακτικά καμία άλλη επιλογή από το να δεχθείς αυτό που σου προσφέρεται. Αυτό δεν είναι καλό για την "ιδιοκτησία" (ownership) των προγραμμάτων τη σημασία της οποίας σωστά υπογραμμίσατε, μόνο που αυτή δεν επιβάλλεται αλλά εξασφαλίζεται μέσω της εμπιστοσύνης των πολιτών».

Σχολιάζοντας την εισαγωγική παρέμβαση του κ. Ρέγκλινγκ, η αντιπρόεδρος του ΕΚ συμφώνησε μαζί του ότι «η περίοδος της δημοσιονομικής προσαρμογής συνδέεται με το ύψος της χρηματοδότησης που είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι εταίροι», προσθέτοντας ωστόσο ότι «αξίζει σήμερα, με την εμπειρία που έχουμε τρεισήμισι χρόνια μετά, να αξιολογήσουμε τις αποφάσεις του παρελθόντος και αυτό είναι και το πνεύμα της διερευνητικής έκθεσης για τον ρόλο και τις λειτουργίες της τρόικας. Να δούμε δηλαδή εάν η πολύ σύντομη περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής (του πρώτου προγράμματος) χωρίς καμία σκέψη για αναδιάρθρωση του χρέους ήταν η σωστή επιλογή ενώ οι βασικές αδυναμίες της χώρας ήταν διαρθρωτικού χαρακτήρα».

Στη συνέχεια η κ. Ποδηματά είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να επικεντρώσουμε στο σήμερα και το αύριο: «Είπατε ότι η άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και η πρώτη θέση της χώρας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ αναπόφευκτα θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Θεωρώ ότι αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό και εκεί ακριβώς χρειαζόμαστε την βοήθεια και την στήριξη των εταίρων μας».

Σχολιάζοντας στη συνέχεια την επισήμανση του κ. Ρέγκλινγκ για την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές τόσο της Ιρλανδίας όσο και της Πορτογαλίας η κ. Ποδηματά επεσήμανε ότι και η Ελλάδα θα επιθυμούσε να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές εντός του 2014 ενθαρρυμένη και από το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1 δις ευρώ που πέτυχε το 2013, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα. «Χρειάζεται ωστόσο να εξασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και καθοριστικός παράγοντας για αυτό αποτελεί η υπόθεση της βιωσιμότητας του χρέους. Γνωρίζουμε ότι οι σχετικές συζητήσεις θα γίνουν τον Απρίλιο, θα ήθελα ωστόσο να ζητήσω την γνώμη σας για το ποιός είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να εξασφαλιστεί αυτή η βιωσιμότητα».

Στην απάντησή του o επικεφαλής του ESM επέμεινε στην αρχική του τοποθέτηση ότι «η τρόικα δεν επιβάλλει αλλά προτείνει μέτρα, αφήνοντας στην διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεων να επιλέξουν», αναφέροντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία όπου το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε μειώσεις συντάξεων και πρότεινε ισοδύναμα μέτρα τα οποία και εγκρίθηκαν.

Σχολιάζοντας την αναφορά της κ. Ποδηματά για την μικρή περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής αναγνώρισε ότι «χρειάστηκε τεράστιες προσπάθειες αλλά το έλλειμμα ήταν τόσο υψηλό που η προσαρμογή έπρεπε να γίνει σε ένα σχετικά γρήγορο διάστημα». Σχετικά με την επιστροφή στην ανάπτυξη ο κ. Ρέγκλινγκ συμφώνησε με την κ. Ποδηματά ότι η εφαρμογή του προγράμματος από μόνη της δεν αρκεί τονίζοντας ότι «μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότερα», αναφέροντας χαρακτηρίστηκα τον ρόλο της Task Force για την Ελλάδα, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και την βούληση των εταίρων να παράσχουν επιπλέον τεχνική βοήθεια. Προειδοποίησε επίσης ότι τα χρηματοδοτικά κενά της χώρας θα πρέπει να καλυφθούν χωρίς να πληγεί η ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

Σχολιάζοντας τέλος την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι μια ειδική και περίπλοκη περίπτωση γιατί διαφέρει από προηγούμενες εμπειρίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ σε άλλες περιπτώσεις υπολογίζει τη βιωσιμότητα του χρέους σε βάθος δεκαετίας γιατί σε αυτή την περίοδο επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του δανείου αλλά και γιατί θεωρεί ότι είναι προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδυτών. Στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε προσφέρει δάνεια για 30 χρόνια με τους μισούς τόκους σε σχέση με το ΔΝΤ ενώ υπάρχει και δεκαετής περίοδος χάριτος χωρίς καμία επιβάρυνση στον προϋπολογισμό. Το ύψος του χρέους δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περίοδο αυτή. Οι ιδιώτες επενδυτές που σκέφτονται να επενδύσουν στην χώρα δεν θα το κάνουν προς το παρόν για πάνω από δέκα χρόνια. Θα επιλέξουν μια πιο σύντομη περίοδο και για αυτούς είναι σημαντικό να μην υπάρχει επιβάρυνση από την εξυπηρέτηση χρέους τα επόμενα δέκα χρόνια».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.