ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχουν και δεν φτάνουν

Προσπαθούν να μαζέψουν τη γκάφα με τις αποδείξεις

Επιρρίπτονται ευθύνες στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη για τους χειρεισμούς σε φορολογκά ζητήματα όπως για παράδειγμα στα πρόστιμα και τις αποδείξεις

Προσπαθούν να μαζέψουν τη γκάφα με τις αποδείξεις

Τρέχουν και δεν φτάνουν στην κυβέρνηση με τις τελευταίες γκάφες σε φορολογικά ζητήματα. Η τελευταία που έσπευσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας να «μαζέψει» αφορά στο θέμα των αποδείξεων.

Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να ισχύει μόνο το 50% της αξίας των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και πρατήρια καυσίμων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να αποσύρεται άρον άρον η πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και πλέον εξετάζονται νέα σενάρια για το μέτρο της συλλογής αποδείξεων, ακόμα και η διατήρηση του τρόπου συλλογής που ίσχυε το 2013.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει ήδη την υποβολή προτάσεων και το προσεχές διάστημα αναμένεται να εκδοθεί και η περιβόητη απόφαση εφόσον δώσει το πράσινο φως το Μέγαρο Μαξίμου.

Ένα από τα σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι να εξαιρεθούν από το μέτρο οι συνταξιούχοι. Δηλαδή να μην είναι υποχρεωμένοι φέτος να συγκεντρώσουν αποδείξεις που ανέρχονται στο 10% του εισοδήματος. Η εξαίρεση τους θα αποφασισθεί στην περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο καταλήξει στο να μην ισχύουν όλες οι αποδείξεις παρά μόνο από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, κυρίως αυτές που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει τη διατήρηση του υφιστάμενου τρόπου συλλογής αποδείξεων, δηλαδή αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ωστόσο θα απατούνται λιγότερες αποδείξεις από ότι το 2013.

Σύμφωνα με ρύθμιση για τα εισοδήματα του 2014, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος, αντί 25% που ίσχυε το περυσινό έτος Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς. Για παράδειγμα, για εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται το 2014 αποδείξεις ύψους 2.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.