ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετ΄εμποδίων η εξόφληση των χρεών σε ιδιώτες

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,55 δισ. το 11μηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,55 δισ. ευρώ παρουσιάζουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2013.

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,55 δισ. το 11μηνο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιβεβαιώνεται η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος της χρονιάς και επισημαίνεται πως  το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων αλλοιώνει –σύμφωνα με το υπουργείο- την εικόνα της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών σε ταμειακή βάση. Όσον αφορά την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Κράτους προς ιδιώτες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τονίζει πως το εντεκάμηνο που πέρασε συρρικνώθηκαν κατά 35%, όμως προέκυψαν προβλήματα που συσσωρεύουν νέα χρέη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

«Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης, σε δημοσιονομική βάση, επιβεβαιώνει την εκτίμηση, όπως αποτυπώθηκε και στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, ότι εφέτος θα επιτευχθεί ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα. Νωρίτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι, τα στοιχεία του Δελτίου Γενικής Κυβέρνησης, όπως δημοσιεύονται, περιλαμβάνουν το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων, το οποίο, σε ταμειακή βάση, αλλοιώνει την πραγματική εικόνα της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2013.

Σε δημοσιονομική όμως βάση, λαμβάνεται υπόψη η θετική επίδραση της μείωσης του συσσωρευμένου ποσού των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων που ανήκουν στους υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία εξουδετερώνει την επιβάρυνση των πληρωμών σε ταμειακή βάση από το Κράτος.

Από τα ταμειακά στοιχεία Ιανουαρίου–Νοεμβρίου 2013, χωρίς το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων, προκύπτει πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα ύψους 6,7 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,3 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και τη μεταβολή του συσσωρευμένου ύψους των εκκρεμών υποχρεώσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 1,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ακόμη και σε όρους Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (μετά την αφαίρεση των ANFAs και SMPs, ύψους 2,18 δισ. ευρώ) διαμορφώνεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 2,55 δισ. ευρώ, γεγονός που παρέχει ικανοποιητικές ποσοτικές ενδείξεις για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο τέλος του έτους.

Η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες συνεχίζεται.

Το Υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι το τέλος του 2013, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 6,8 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, έχει ήδη μεταβιβαστεί προς τους φορείς το 85% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Υπερβαίνοντας έτσι το στόχο που είχε τεθεί στον Προϋπολογισμό του 2014 για χρηματοδοτήσεις ύψους 6,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι σήμερα, το συνολικό ποσό των τελικών πληρωμών ανέρχεται, περίπου, στα 6,2 δισ. ευρώ, δηλαδή άνω των 3 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, έχουν εξοφληθεί οι οφειλές των νοσοκομείων προς ιδιώτες και οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων σχεδόν στο σύνολό τους.

Ενδεικτικά, μέχρι το τέλος του έτους, έχουν χορηγηθεί 33.054 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, οι ΟΤΑ έχουν εξοφλήσει περίπου το 71,3% των συνολικών οφειλών τους, και ο ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένων και των προκάτοχων φορέων, έχει ήδη αποπληρώσει το 55,7% των συνολικών οφειλών του.

Ωστόσο, παρά την ικανοποιητική εξέλιξη της διαδικασίας, από την οποία επιτεύχθηκε μείωση 35% των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων το 11μηνο του 2013 (600 εκατ. ευρώ μόνο το Νοέμβριο), προέκυψαν προβλήματα που επιβράδυναν τον ρυθμό εξόφλησης, ενώ ορισμένοι φορείς συνεχίζουν να σωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών, συνεχίζεται και εντείνεται, ενώ έχει υπάρξει και χρονική επέκταση του Προγράμματος Αποπληρωμής Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων μέσα στο 2014».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.