ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φουσκώνει» και το ύψος των πρόσθετων μέτρων

Στα 14 δισ. ευρώ ανεβάζει το χρηματοδοτικό κενό η Τρόικα

«Η αστοχία στις αποκρατικοποιήσεις… κοστίζει» διαμήνυσε μέσω e-mail η τρόικα, ανεβάζοντας ακόμη ψηλότερα τον πήχη για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας την επόμενη διετία: Επιπλέον «φουσκώνουν» τον λογαριασμό για τα μέτρα που απαιτούνται. Τα νέα «ταρακούνησαν» την Κυβέρνηση που απεύχεται να αναγκαστεί να ζητήσει τρίτο δάνειο που θα «έδενε» την χώρα με νέο μνημόνιο.

Στα  14 δισ. ευρώ ανεβάζει  το χρηματοδοτικό κενό η Τρόικα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στα 14 δισ. ευρώ ανέβασαν το χρηματοδοτικό «κενό» για την περίοδο 2014-2015 οι δανειστές, εντάσσοντας μέσα σε αυτό και τις αστοχίες από τις αποκρατικοποιήσεις, όταν το προηγούμενο διάστημα το υπολόγιζαν στα 10,9 δισ.
Το μήνυμα αυτό εστάλη από τους πιστωτές με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο προς τον Γιάννη Στουρνάρα.
Το χρηματοδοτικό «κενό», είναι ένα από τα πέντε «αγκάθια» που έχουν εντείνει τον «πονοκέφαλο» που υφίσταται ο Αντώνης Σαμαράς εν όψει των διπλών εκλογών του Μαΐου.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό και το οποίο ουσιαστικά αποτελεί και τον μεγαλύτερο «κάβο» για τον Πρωθυπουργό είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την κάλυψη του φετινού δημοσιονομικού κενού αλλά και του 2015.
Οι δανειστές έχουν τοποθετήσει τον πήχη των νέων μέτρων στα 6 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ για το 2014 και 4 δισ. ευρώ για το 2015) προκαλώντας ισχυρό «νευρικό κλονισμό» στους επιτελείς της πλατείας Συντάγματος αναφορικά με τις νέες φοροεισπρακτικές πηγές.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά οι ξένοι έχουν διαμηνύσει στον Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για την επόμενη μεγάλη δόση εφόσον πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Αν όλα πάνε καλά τότε και υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές κάτι για το οποίο θα αποφασίσει το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου δεν αποκλείεται - λόγω των καθυστερήσεων – αυτή να είναι διπλή, ήτοι 8,8 δισ. ευρώ.
Από αυτά τα 3,1 δισ. ευρώ αφορούν το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και 5,7 δισ. ευρώ το πρώτο του 2014. Στα τέλη Φεβρουαρίου θα εξετάσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την έγκριση της δικής του συμμετοχής που θα είναι τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.
Για την ώρα τα ανοικτά ζητήματα που έχουν μεταθέσει για μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του εκπρόσωπου της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί, είναι:

-         Δημοσιονομικό κενό 2014 - 2015: Η κυβέρνηση έχει αποστείλει στην τρόικα προτάσεις για μέτρα ύψους άνω του 1,2 δισ ευρώ, ώστε να καλυφθεί το κενό αυτό τη στιγμή που οι ξένοι το έχουν υπολογίσει στα 2 δισ. ευρώ. Αυτή την στιγμή αξιολογούνται ενώ όταν θα έρθουν στην Αθήνα θα ανοίξουν και την συζήτηση για το «κενό» του 2015 ύψους 4 δισ. ευρώ.

-          Χρηματοδοτικό κενό 2014 - 2015: Email που εστάλη στο οικονομικό επιτελείο το ανεβάζει μαζί με τις αστοχίες στις αποκρατικοποιήσεις πάνω από τα 13 δισ. στα 14 δισ. ευρώ για τη διετία 2014 - 2015.

-         Εργοδοτικές εισφορές: Οι ξένοι επιμένουν στην σταδιακή μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από φέτος έως το 2016. Η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια που προβλέπουν ακόμα και την εφάπαξ μείωση των εισφορών με δεδομένο ότι το κόστος σ εαυτή την περίπτωση θα είναι μικρότερο για τον προϋπολογισμό (500 εκατ. ευρώ).

-          Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων: Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αποστείλει στην τρόικα ένα πρώτο σχέδιο με τους φόρους που μπορούν να καταργηθούν.

-         Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017: Σχετικό προσχέδιο έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά στην τρόικα αλλά η σχετική διαπραγμάτευση θα γίνει με τον ερχομό της.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.