ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστέρηση της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank

Στην Αθήνα σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα

Δεδομένη θεωρούν, τραπεζικές πηγές, την καθυστέρηση της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank τουλάχιστον κατά ένα μήνα.

Στην Αθήνα σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα

Σήμερα αργά το απόγευμα φτάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας σηματοδοτώντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Αύριο το πρωί είναι προγραμματισμένες οι πρώτες συναντήσεις ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί ο τραπεζικό τομέας.

Όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για την οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών, τόσο σε ότι αφορά το stress test της BlackRock όσο και το νομοσχέδιο. Η καθυστέρηση έχει επίπτωση στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank και όπως εκτιμούν αναλυτές θα πραγματοποιηθεί στην καλύτερη περίπτωση τον Μάρτιο ίσως και αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικός στόχος της διοίκησης της τράπεζας ήταν να πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου. Ωστόσο προαπαιτούμενα για την αύξηση κεφαλαίου ήταν η δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών στο πλαίσιο του stress test της BlackRock αλλά και η ψήφιση του απαιτούμενου νομοθετικού πλαισίου για τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί τόσο η δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών όσο και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου να πραγματοποιηθούν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τραπεζικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα του stress test. Σημειώνουν ακόμη ότι η ψήφιση του νέου νομικού πλαισίου για τις αυξήσεις κεφαλαίου πρέπει να προηγηθεί έτσι ώστε όταν δημοσιοποιηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες να υπάρχει το πλαίσιο για το πως αυτές θα καλυφθούν.

Πέραν της καθυστέρησης για την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο είναι οι όροι με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου. Για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων θα πρέπει η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να είναι σε ελκυστική τιμή δηλαδή κατά πολύ χαμηλότερη της τιμής με την οποία πραγματοποιήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση το περασμένο καλοκαίρι. Δεδομένης της αντίδρασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του φόβου ότι η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας με όρους αγοράς θα μπορούσε να προκαλέσει νομικές περιπλοκές φαίνεται ότι υπάρχει μια ισχυρή τάση το ζήτημα είτε να εξεταστεί αργότερα είτε οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank να καλυφθούν εκ νέου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αναλυτές διαπιστώνουν μια κόπωση της κυβέρνησης στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και μια απροθυμία να ανοίξουν νέα μέτωπα ενόψει των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι οι εξαιρετικά θετικές συνθήκες στις αγορές δημιουργούν μια μεγάλη ευκαιρία για την άμεση ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και την ανάκτηση ενός μεγάλου μέρος των κεφαλαίων που διατέθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, ευκαιρία που δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.