ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη στην Humanité

Τσίπρας: Μόνο δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη

«Η πρώτη πρόκληση για το 2014 είναι να αναστρέψουμε την πολιτική της λιτότητας. Πρέπει να σχεδιάσουμε μια έξοδο από την κρίση, ευνοϊκή για την κοινωνία και για το λαό.», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η έκδοση «L'Humanité Dimanche» της γαλλικής εφημερίδας Humanité.

Τσίπρας: Μόνο δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη

«Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακυρωθεί ένα μέρος του χρέους των χωρών της νότιας Ευρώπης, να αναδιαρθρωθεί το υπόλοιπο μέρος και να χρηματοδοτήσουμε πολιτικές ανάπτυξης, που δημιουργούν απασχόληση, εργασία σταθερή κι όχι επισφάλεια», προσθέτει.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι η υποψηφιότητα του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ένα μέσο για «να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας», καθώς, όπως εξηγεί, «είμαστε οι μόνοι που εκφράζουν μια εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό. Αυτή είναι μια ευκαιρία. Και παρότι είμαστε το αουτσάιντερ σε αυτήν τη μάχη, έχουμε ένα πλεονέκτημα στον αγώνα μας: οι αντίπαλοί μας είναι υπέρμαχοι ενός συστήματος που έχει αποτύχει, είναι δυνάμεις που ανήκουν σε ένα σύστημα που δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη του λαού».

Επισημαίνει, ακόμα, για την υποψηφιότητα του ότι «φυσικά έχει ένα συγκεκριμένο συμβολισμό, επειδή προέρχεται από μια χώρα που έχει γίνει το πειραματόζωο της κρίσης. Αλλά ο πόλεμος κατά των λαών διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη. Και δημιουργεί θύματα άνεργους, άστεγους, φτωχούς... Δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης αναδύθηκε η ιδέα να είμαι υποψήφιος. Αλλά όταν δέχτηκα, είπα ότι δεν θα είμαι ένας υποψήφιος της Ελλάδας, του Νότου και της περιφέρειας, αλλά ένας υποψήφιος όλων των λαών της Ευρώπης. Διότι η αριστερά είναι αυτή που υποστηρίζει τον αγώνα για τα δικαιώματα των λαών, ενάντια στα συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών αγορών, των τραπεζών και των πλουσίων».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «οι διαχωρισμοί [στην Ευρώπη] δεν είναι γεωγραφικοί, αλλά πολιτικοί. Η μεγάλη πρόκληση για μας είναι να πείσουμε τις κοινωνίες και τους λαούς του Βορρά ότι το πραγματικό συμφέρον τους δεν είναι να συνεχίσουμε τις πολιτικές που επιβάλλονται σήμερα και περιλαμβάνουν τη συστηματική καταφυγή σε νέα δάνεια. Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος: λιτότητα-ύφεση-χρέη-δάνεια. Θέλουμε να τον σπάσουμε. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους λαούς του Βορρά ότι μια λύση για τους λαούς του Νότου είναι και προς το δικό τους συμφέρον. Σε αντίθετη περίπτωση, οι χώρες του Νότου πρέπει συνεχώς να καταφεύγουν σε δάνεια, τα οποία όμως δεν στηρίζουν την πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή, αλλά τις τράπεζες που έχουν ήδη χρεοκοπήσει και τις οποίες συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε. Η Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας είναι μια υπόθεση όλων των λαών. Μόνο μια δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη μπορεί να υπάρξει, αλλιώς είναι καταδικασμένη να διαλυθεί».

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η συνέντευξη - που δημοσιεύεται σήμερα - πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2013 στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ΚΕΑ όπου ο Α. Τσίπρας ανακηρύχτηκε υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.