ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα του matrix24.gr στον Εθελοντισμό

Φάρος Τυφλών Ελλάδος-Στήριξε άτομα με προβλήματα όρασης

Κύριος σκοπός του «Φάρου Τυφλών Ελλάδος» είναι η επαγγελματική αποκατάσταση και η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στα άτομα με προβλήματα όρασης (τυφλά, νεοτυφλοθέντα και μερικώς βλέποντα) κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα τους νέους τυφλούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας. 

Φάρος Τυφλών Ελλάδος-Στήριξε άτομα με προβλήματα όρασης

Ο «Φάρος Τυφλών Ελλάδος» στεγάζεται στην Καλλιθέα, στην οδό Αθηνάς 17. Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται συνοπτικά οι δράσεις της ΜΚΟ.

Ο «Φάρος Τυφλών Ελλάδος» δίνει ιδιαίτερη μέριμνα στην ανάπτυξη του εθελοντισμού, όχι μόνο γιατί το έργο του στηρίζεται σε σημαντικό μέρος στην προσφορά των εθελοντών, αλλά και γιατί συμβάλλει στην προώθηση θετικών αντιλήψεων και συμπεριφορών στην κοινωνία για τα προβλήματα των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Μεταξύ άλλων, στους εθελοντές παρέχεται ενημέρωση πάνω στις διάφορες αιτίες τύφλωσης και γενικότερα στα προβλήματα όρασης που υπάρχουν αλλά και στον αντίκτυπο που δημιουργούν στη ζωή των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους. Οι εθελοντές μπορούν να εργαστούν σε έναν από τους παρακάτω τομείς απασχόλησης:

Τμήματα απασχόλησης

Κοινωνική Υπηρεσία

  • Επίσκεψη στο σπίτι : Επίσκεψη κατ' οίκον για συντροφιά σε μοναχικά τυφλά άτομα, για ανάγνωση βιβλίων στον ελεύθερο χρόνο, για διάβασμα λογαριασμών και γραμμάτων, για συνοδεία σε ψώνια, περιπάτους κλπ.
  • Βοήθεια στη μετακίνηση - συνοδεία : Έργο του συνοδού είναι η βοήθεια στη μετακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης στην πόλη και σε διάφορες υπηρεσίες (νοσοκομεία, ιατρικές επισκέψεις, πανεπιστημιακές σχολές)
  • Πρόγραμμα τηλεφωνικής επικοινωνίας : Στο πρόγραμμα αυτό ο εθελοντής έρχεται σε τηλεφωνική επαφή με μοναχικά τυφλά άτομα, ενημερώνεται για την κατάσταση και τις τυχόν ανάγκες τους με σκοπό την ικανοποίηση αυτών από την Κοινωνική Υπηρεσία
  • Συνοδεία στο πρόγραμμα «Πάμε θέατρο» : Ο εθελοντής αναλαμβάνει τη συνοδεία ατόμων με προβλήματα όρασης σε θεατρικές παραστάσεις.
  • Συνοδεία σε εκδηλώσεις και εκδρομές : Ο εθελοντής αναλαμβάνει τη συνοδεία ατόμων με προβλήματα όρασης σε εκδηλώσεις ποικίλων θεμάτων καθώς και σε μονοήμερες - διήμερες εκδρομές που διοργανώνει ο Φάρος σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, μουσεία και εκθέσεις.

Εκτυπωτικό κέντρο Braille- Βιβλιοθήκη Braille (είναι χρήσιμη η γνώση Braille αλλά δεν απαιτείται)

  • Δημιουργία - επεξεργασία των κειμένων που θα τυπωθούν σε Braille (Γνώση κειμενογράφου απαραίτητη)
  • Ανάγνωση κειμένων σε τυφλούς διορθωτές για να ελεγχθεί η ορθότητα της εκτύπωσης Braille (κεφαλαιοδείκτες, σημεία στίξης κλπ).
  • Παρεμβολή σελίδων Braille σε τυπωμένα βιβλία Braille
  • Ο εθελοντής χειρίζεται τη μηχανή θερμοσχηματισμού που παράγει αντίγραφα από σελίδες Braille γραμμένες με το χέρι

Μουσείο Αφής

  • Ξενάγηση επισκεπτών, σχολείων
  • Εποπτεία του Μουσείου

Τμήμα Ομιλούντων βιβλίων

  • Ανάγνωση Βιβλίων
  • Αναπαραγωγή κασετών

Επιλογή-τοποθέτηση εθελοντών

Η επιλογή των εθελοντών γίνεται μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Φάρου. Βασικό κριτήριο επιλογής αποτελεί η καταλληλότητά τους να πραγματοποιήσουν μια εργασία για την πραγμάτωση των σκοπών του Φάρου και η δέσμευσή τους για την εκπλήρωση των απαιτήσεων της εργασίας που αναλαμβάνουν. Η τοποθέτηση λαμβάνει πάντα υπόψιν της τα ενδιαφέροντα του εθελοντή.

Επίβλεψη-Αξιολόγηση

Η επίβλεψη / εποπτεία της δράσης των εθελοντών είναι ευθύνη του εκάστοτε τμήματος που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του εθελοντή.

Εάν ενδιαφέρεστε να γίνετε εθελοντής στον «Φάρο Τυφλών Ελλάδος», καλέστε στο 2109415222

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Εργασία

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.