ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Χριστόδουλος Ξηρός - Μετά είκοσι έτη...

Ενώ για πολλά και βαρύτατα προβλήματα κόμματα και παρατάξεις αποτυφλώνονται, όταν πρόκειται για «μηνύματα» μέσα κι έξω από τη φυλακή σαν κι αυτό του Χριστόδουλου Ξηρού τόσο το κοινό όσο και οι εφημερίδες προσβάλλονται από υπερβολικό ενδιαφέρον. Χρόνια στη φυλακή αίφνης ο Χριστόδουλος δεν δραπέτευσε απλώς, αλλά έδωσε το επαναστατικό του στίγμα πιθανότατα για να δείξει στο πανελλήνιο ότι ο μικρός μεγάλωσε, ότι ο μαθητής έγινε γνώστης, ότι ο φονιάς έγινε και θεωρητικός με τα όλα του. Παράδειγμα : «Πήρα για άλλη μια φορά την απόφαση να βροντήξω ξανά το αντάρτικο τουφέκι κι ενάντια σε αυτούς που μας κλέψαν τη ζωή και πούλησαν τα όνειρα μας για να βγάλουν κέρδος».

Προφανώς η διαμονή στη φυλακή μαζί με άλλα συναφή πρόσωπα (πιο απλά, με στελέχη ομάδων που δεν δίστασαν να πυροβολήσουν) διαπλάθει ένα φρόνημα εν είδει επαναστατικής ταυτότητας: είμαστε απόκληροι λόγω ιδεών, άρα μόνο αν ανατραπούν οι βασικές δομές της κοινωνίας μας θα μπορέσουμε να δούμε κι εμείς χαρά Θεού. Εν εναντία περιπτώσει η φυλακή είναι η καλύτερη εξορία. Ως πότε όμως; Δικαιολογημένα η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε μετά βδελυγμίας τον Χριστόδουλο αδίστακτο και κατά συρροή δολοφόνο...

Ωστόσο δεν έχει πλέον ιδιαίτερη σημασία αν η χολή των συγγενών των θυμάτων στρέφεται κατά των φυλακισμένων της 17ης Ν, το σημαδιακό είναι να καταλάβουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι καταδικασμένοι και τη σχέση τους με τον έξω κόσμο. Για παράδειγμα το μήνυμα του Ξηρού που στάλθηκε με βίντεο και με διακόσμηση τον Τσε Γκεβάρα, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη και τον Άρη Βελουχιώτη αποδεικνύει κάτι το εξόχως εφηβικό, τόσο εφηβικό μάλιστα που αφήνει κατά μέρος την μακροσκελή επιστολή και τους λεονταρισμούς στους οποίους αρέσκεται ο καθένας που κρατάει όπλα και καμιά φορά τα χρησιμοποιεί.

Το ζήτημα είναι πολύ οξύ: εκτός από την περίπτωση του φυλακισμένου που εκμεταλλεύεται την άδεια για να πάρει ανάσες και να «χαθεί» μέσα στην πόλη με επαναστατικό καθαρά σκοπό, έχουμε και την προοπτική της αναθέρμανσης της άλλοτε 17 Ν εν είδει θιάσου....

Μια άλλη εκδοχή εκτός από την προφανή – όπως λένε πολλοί φίλοι που δεν πιστεύουν τον Ξηρό - ενδέχεται να είναι και ένα τρικ που ενδέχεται να έχει σχέση με τις εκλογές, με την προεδρία της Ελλάδας, με υπόγειες διεργασίες των κομμάτων, με κάποιο ψευτοηρωισμό του Χριστόδουλου, με ένα τίποτα τέλος πάντων που μπορεί κάλλιστα να αποβεί πελώριο εμπόδιο σε βάρος της σημερινής κατάστασης – εκτός πια κι αν ο,τι φαίνεται είναι αυτό ακριβώς που είναι.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.