ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικές εκτιμήσεις

Barclays: Η οικονομία της Ελλάδας βελτιώνεται

Η βρετανική τράπεζα Barclays, αναφέρει σε έκθεσής της πως τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία βελτιώνεται.

Barclays: Η οικονομία της Ελλάδας βελτιώνεται

Η έκθεση σημειώνει ειδικότερα τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, τα οποία δείχνουν ότι είναι εύλογη η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 θα φθάσει τα 0,8 δισ. ευρώ. Αναφέρεται, επίσης, στα τελευταία στοιχεία του δείκτη PMI, τα οποία δείχνουν ότι συνεχίζεται η βελτίωση στη δραστηριότητα της μεταποίησης, με τη βασική ένδειξη να φθάνει τις 49,6 μονάδες τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο 4ετίας (από τον Σεπτέμβριο του 2009).

Οι περισσότερες από τις συνιστώσες του είναι υψηλότερα από τον μέσο όρο 7ετίας, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα αλλάζει πορεία, αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση προσθέτει ότι έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξαν σημαντική βελτίωση (της οικονομίας) στο πρώτο εξάμηνο του 2013, αλλά δεν έδειξαν περαιτέρω αύξηση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όσον αφορά την απασχόληση, η έκθεση αναφέρει ότι η αγορά εργασίας έχει δείξει σημάδια σταθεροποίησης κατά την περσινή χρονιά και ότι αναμένει να υπάρξει δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και μείωση της ανεργίας τους επόμενους μήνες.

Η Barclays σημειώνει ότι θα είναι απόλυτα σημαντικό να μπορέσει η κυβέρνηση να αποφύγει νέα μέτρα λιτότητας, να αναδιανείμει μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής πάνω από το στόχο και να εξασφαλίσει μία ανακούφιση για το χρέος μετά την ισχυρή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Μία επιτυχής έκδοση ομολόγων, σημειώνει η έκθεση, θα ήταν μία δήλωση εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τις αγορές και θα ενίσχυε το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης να αναπροσανατολίσει την οικονομική προσαρμογή προς πιο φιλικές στην ανάπτυξη πολιτικές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.