ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δια στόματος κορυφαίου οικονομολόγου της

Commerzbank: Διόλου ρεαλιστικό να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές το 2014

«Διόλου ρεαλιστικό» θεωρεί τον στόχο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές εντός του έτους ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιεργκ Κρέμερ και επισημαίνει ότι την άποψή του συμμερίζονται οι περισσότεροι ειδικοί, ενώ δεν θεωρεί πιθανό ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Commerzbank: Διόλου ρεαλιστικό να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές το 2014

«Δεν θεωρώ διόλου ρεαλιστικό αυτόν τον στόχο. Δεν γνωρίζω κανέναν οικονομολόγο, κανέναν παρατηρητή ή ειδικό σε θέματα κεφαλαιαγορών που να πιστεύει πραγματικά, ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει φέτος στις αγορές. Δεν είναι διόλου ρεαλιστικό να βρει η Αθήνα αγοραστές για τα ομόλογά της» εκτιμά ο κ. Κρέμερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Επισημαίνει ακόμη ότι, θεωρητικά, η επιστροφή των χωρών που πλήττονται από την κρίση στις αγορές είναι εφικτή, «εφόσον κάνουν αυτά που έκαναν οι Ιρλανδοί», δηλαδή διαμορφώσουν μια ανταγωνιστική οικονομία. «Υπάρχουν μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας που καταδεικνύουν ότι η Ιρλανδία προσφέρει εξαιρετικούς όρους ανάπτυξης στις επιχειρήσεις. Διαθέτει πολύ καλή δημόσια διοίκηση, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον δείκτη «doing business» της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οικονομικές συνθήκες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ισχύουν στην Ελλάδα είναι οι δεύτερες χειρότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, σε κάποιους κλάδους, το πλαίσιο των συνθηκών που διαμορφώνει το κράτος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινείται στο χαμηλό επίπεδο των αναπτυσσομένων χωρών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά της Ελλάδας με την Ιρλανδία» τονίζει ο κ. Κρέμερ.

Ο οικονομολόγος της Commerzbank υποστηρίζει, επίσης, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει σε μια δραστική θεραπεία τη δημόσια διοίκηση και να προχωρήσει σε ανατροπές. «Θα έπρεπε να προωθήσει και άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως δεν νομίζω ότι θα υλοποιηθούν, καθώς συναντούν τη σθεναρή αντίσταση ομάδων συμφερόντων» λέει και παραπέμπει στη δεύτερη μεγάλη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Ιρλανδίας που είναι η πολιτική κουλτούρα. «Η Ιρλανδία έχει ένα ορθολογικότερο πολιτικό κλίμα.

Οι Ιρλανδοί είχαν αποδεχθεί τα σφάλματα που έκαναν στην οικονομία τους. Στην Ελλάδα, το πολιτικό κλίμα είναι διαφορετικό. Οι Έλληνες αποδέχονται εν μέρει τις ευθύνες τους, αλλά επιρρίπτουν στον ξένο παράγοντα το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης των σφαλμάτων. Αυτές οι καταστάσεις αποτρέπουν, φυσικά, τους επενδυτές. Η Ιρλανδία είναι λοιπόν το απολύτως θετικό παράδειγμα, το οποίο θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, αλλά εφόσον προχωρήσουν σε επώδυνες αλλαγές, τις οποίες εγώ δεν θεωρώ πιθανές στην περίπτωση της Ελλάδας» υπογραμμίζει ο οικονομολόγος.

 

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, ο Γιεργκ Κρέμερ εκτιμά ότι είναι δύσκολα διαχειρίσιμο μακροπρόθεσμα, εφόσον ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, ενώ σχεδόν τα 4/5 του χρέους βρίσκονται στα χέρια άλλων κρατών και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Τα δεδομένα -κατά τον ίδιο- δεν συνηγορούν υπέρ ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο να «περάσει» πολιτικά στις χώρες των δανειστών. Θεωρεί, ωστόσο, πιο πιθανό το σενάριο ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας προκειμένου να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά της κενά, το 2014 και 2015.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.