ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ετοιμάζονται και οι νέες διαθεσιμότητες

Κυρ. Μητσοτάκης: Φέτος απολύονται 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι

«Η χώρα έχει μια μνημονιακή υποχρέωση να απολύσει 15.000 υπαλλήλους από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014. Υπάρχει σχεδιασμός σε επίπεδο του υπουργείου και συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης», δηλώνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Φέτος απολύονται 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «οι υπάλληλοι, που θα αποχωρήσουν, θα προέρχονται από διάφορες κατηγορίες: υπάλληλοι που μπήκαν παράνομα στο Δημόσιο με πλαστά δικαιολογητικά ή με παράνομες μετατροπές συμβάσεων. (...) Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι περιπτώσεις των υπαλλήλων που εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που είτε κλείνουν, είτε συρρικνώνονται. Υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων, που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας και για τους οποίους δεν θα βρεθεί κάποια άλλη απασχόληση. Υπάρχουν και κάποιες άλλες κατηγορίες, ειδικές περιπτώσεις τις οποίες συζητούμε με την τρόικα αν προσμετρώνται, ή όχι, όπως και οι περιπτώσεις των υπαλλήλων που απολάμβαναν καθεστώς προσωρινής προστασίας για πάρα πολλά χρόνια, ένα καθεστώς το οποίο αίρεται τώρα με αποφάσεις των δικαστηρίων. Και φυσικά, οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι υπάλληλοι και όσοι αποχωρήσουν για λόγους υγείας».

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι εν όψει της επίσκεψης της τρόικας «η βασική εκκρεμότητα αφορά τη διευθέτηση του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας» και προσθέτει πως «έχουμε πάρει μια τρίμηνη παράταση για τους επόμενους 12.500 υπαλλήλους, που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Είμαστε σε καλό δρόμο».

Ο ίδιος διαψεύδει ότι υπάρχουν σκέψεις για οριζόντια μείωση κατά 5-10% του προσωπικού σε κάθε δημόσιο οργανισμό ιδιωτικού δικαίου μετά την αξιολόγηση. «Δεν συζητάμε τέτοιες σκέψεις, γιατί θα αδικούσαμε την ουσία της αξιολόγησης», υποστηρίζει.

Ερωτηθείς για το αν είναι αυθαίρετη η διαδικασία της αξιολόγησης με συγκεκριμένα ποσοστά (25% άριστοι, 60% καλοί και 15% κατώτεροι από τις προϋποθέσεις), ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «ο σκοπός είναι να ταράξουμε τα νερά με μια μεταβατική παρέμβαση μέχρι να πάμε σε οριστικό σύστημα αξιολόγησης. Η μεταβατική αυτή παρέμβαση θα υποχρεώνει τους αξιολογητές να αξιολογούν τους υπαλλήλους συγκριτικά. Δεν μπορούν να παίρνουν όλοι άριστα, γιατί τότε δεν έχουμε αξιολόγηση. Θα είναι μια διάταξη που θα ισχύσει σίγουρα για την αξιολόγηση του 2013».

Αναφέρει, επίσης, πως δεν θα απολύονται όσοι υπάλληλοι βαθμολογούνται κάτω από τη βάση. «Όχι. Θέλω να είμαι σαφής σε αυτό. Εξάλλου, δεν υπάρχει καμιά συνταγματική πρόβλεψη που να επιτρέπει κάτι τέτοιο», λέει.

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημειώνει ακόμα ότι «κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να δρομολογήσουμε μια συνολική μεταρρύθμιση του Δημοσίου που θα ξεπερνά κατά πολύ τις απολύσεις και την κινητικότητα» και προσθέτει πως «η μεταρρύθμιση αυτή εστιάζεται στο πώς το Δημόσιο μπορεί να παρέχει, με αποδεκτό κόστος, ποιοτικές υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρηματίες».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.