ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως από τους 2 ελέγχους σε 10 μήνες θα πάμε στους 44 σε …δύο!

Mea Culpa από το υπουργείο Οικονομικών για τη φοροδιαφυγή

Mea Culpa αναφωνεί ούτε λίγο- ούτε πολύ το υπουργείο Οικονομικών για το ότι οι μέχρι τώρα έλεγχοι στις λίστες φοροδιαφυγής έχουν αποτέλεσμα σχεδόν … μηδενικό: Στο «γράμμα» του… προηγούμενου νόμου ρίχνει το φταίξιμο για τις καθυστερήσεις το υπουργείο που διαψεύδει πάντως ότι τα «ύποπτα» εμβάσματα που έφυγαν στο εξωτερικό φτάνουν τα 54 δισ. ευρώ.

Mea Culpa από το υπουργείο Οικονομικών για τη φοροδιαφυγή

Του Βαγγέλη Δουράκη

Με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως την περίοδο 2009-2011 βγήκαν στο εξωτερικό 54.000 εμβάσματα (ποσά άνω των 100.000 ευρώ για το καθένα) και όχι 54 δισ. ευρώ, όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε στη Βουλή κατά την ενημέρωση του προϊστάμενου του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «ο έλεγχος των εμβασμάτων αυτών ξεκίνησε στο τέλος του 2012 και επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες του 2013 με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που καθυστερούσε τη διαδικασία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στους πρώτους 10 μήνες του 2013 είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε μόλις 2 υποθέσεις, αλλά με την αλλαγή της νομοθεσίας τους επόμενους 2 μήνες (Νοέμβριο και Δεκέμβριο) ολοκληρώθηκαν άλλες 44 υποθέσεις! Από το σύνολο δε των ολοκληρωμένων υποθέσεων –όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση- το δημόσιο εισέπραξε βάση ελέγχων και συμπληρωματικών δηλώσεων περίπου 18,5 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά που, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις των ελεγκτικών μηχανισμών, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν κατά τους ελέγχους των 54.000 εμβασμάτων των ετών 2009-2011 ανέρχονται στα 22 δισ. ευρώ.

«Η επιτάχυνση στους ελέγχους θα είναι ακόμη μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα, τόσο για τα εμβάσματα της περιόδου αυτής όσο και για αυτά της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Η απελπιστικά αργή πορεία των ελέγχων στις λίστες φοροδιαφυγής είχε να κάνει με τον προηγούμενο νόμο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε έναν και μόνο φορολογούμενο ο οποίος είχε βγάλει λεφτά στο εξωτερικό, οι μηχανισμοί μπορεί να χρειάζονταν, χωρίς υπερβολές, ακόμα και μήνες.

Και αυτό γιατί ο νόμος όριζε ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να είναι παρά τακτικός, ο ελεγκτής δηλαδή έπρεπε να κάνει φύλλο και φτερό κάθε φορολογικό αντικείμενο για κάθε χρήση που ήταν ανοιχτή, καθώς δεν είχε δυνατότητα επανελέγχου της ίδιας χρήσης. Και ο ελεγκτής πολύ απλά εφάρμοζε το γράμμα ενός κακού νόμου

Με το που εντοπίστηκε το πρόβλημα με συνοπτικές διαδικασίες, κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή τροπολογία με την οποία το  ΣΔΟΕ, οι εφορίες και οι λοιποί ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να κάνουν προσωρινούς ελέγχους σε φυσικά πρόσωπα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις επιχειρήσεις, για τον μερικό προσδιορισμό του εισοδήματός τους. Η διενέργεια προσωρινού ελέγχου δεν αποκλείει μελλοντικό επανέλεγχο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.