ΕΛΛΑΔΑ

Ο γερμανικός τύπος για την Ελλάδα

Εκλογές, χρέος, κούρεμα και ...φέτα

Τον γερμανικό τύπο απασχολούν, μεταξύ άλλων, η αντιπαράθεση εντός της γερμανικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, ένα ενδεχόμενο νέο το κούρεμα του ελληνικού χρέους και οι ελληνικές δαπάνες για την έρευνα.

Εκλογές, χρέος, κούρεμα και ...φέτα

Αντιπαράθεση για την Ελλάδα

Μεταξύ Χριστιανικής Ένωσης και Σοσιαλδημοκρατών έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση για τις αρμοδιότητες, γράφει η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο με τίτλο: «Αγώνας εξουσίας για την πολιτική του ευρώ». Στον υπότιτλο αναφέρει: «Χριστιανική Ένωση και Σοσιαλδημοκράτες διαφωνούν ως προς τη στήριξη της Ελλάδας και την τραπεζική ένωση».

Η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με την «Deutsche Welle», επισημαίνει ότι: «Το κείμενο θέσεων που διέρρευσε το Σαββατοκύριακο από το υπουργείο Οικονομικών, για εκτεταμένες παραχωρήσεις στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την επίσπευση μεταρρυθμίσεων, είχε ως στόχο να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, πληροφορήθηκε η Die Welt από κυβερνητικούς κύκλους. 'Εδώ είναι ο τομέας αρμοδιοτήτων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε! Πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες!': H δυσθυμία των Χριστιανοδημοκρατών είναι έκδηλη μιας και εδώ και καιρό παρακολουθούν τους σοσιαλδημοκράτες υπουργούς Οικονομίας και Εξωτερικών, Γκάμπριελ και Στάινμαϊερ αντίστοιχα, να εγείρουν αξιώσεις σε επίσημα ταξίδια και παρασκηνιακές επαφές».

Κούρεμα και εκλογές

«Πέρυσι το καλοκαίρι, μεσούντος του γερμανικού προεκλογικού αγώνα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε μιλήσει, προφανώς κατά λάθος, για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας», παρατηρεί σε σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung.

Με τίτλο «Κούρεμα και εκλογές» παρατηρεί: «Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί αναταραχή μεταξύ των υπευθύνων για τον προεκλογικό αγώνα των Χριστιανοδημοκρατών. Εκ των υστέρων, όμως, το λάθος του Σόιμπλε αποδείχτηκε ιδιαιτέρως χρήσιμο στον προεκλογικό αγώνα, επειδή ο υπουργός έπεισε, τουλάχιστον εν μέρει, τους ψηφοφόρους για την ειλικρίνειά του. Δεν θα έπρεπε συνεπώς να προκαλεί έκπληξη ότι λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές το υπουργείο Οικονομικών δίνει στη δημοσιότητα, προσχεδιασμένα αυτή τη φορά, την ίδια πρόταση.

Όμως η γερμανική κοινή γνώμη δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για το ζήτημα, που προαναγγέλλει στην ουσία ένα κούρεμα. Όλοι σχεδόν οι ειδικοί θεωρούν το κούρεμα αναγκαίο διότι ένα χρέος στο 176% του ΑΕΠ δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο, ούτε διαφαίνεται στον ορίζοντα η πολυπόθητη ανάπτυξη που θα μπορούσε να μειώσει το τεράστιο χρέος. Το αργότερο μετά τις ευρωεκλογές το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να επανέλθει στην ατζέντα».

Όχι μόνο χρήματα

Η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει επίσης εκτενές ρεπορτάζ υπό τον τίτλο: «Όχι μόνο χρήματα για την Ελλάδα» και υπότιτλο «Το Βερολίνο επιδιώκει μια άλλη πορεία- και προ παντός να παράσχει μελλοντικά ενεργό στήριξη για την ανασύνταξη της χώρας».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις προβλέψεις που εξέφρασαν τόσο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Ιωάννης Στουρνάρας, κατά την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα στις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές και δε θα χρειάζεται πλέον νέες συμφωνίες για την οικονομική της διάσωση.

Στη συνέχεια τίθεται το ερώτημα εάν και κατά πόσον οι Έλληνες θα κατορθώσουν να βγουν από τον μηχανισμό διάσωσης, όπως συνέβη με τους Ιρλανδούς και τους Ισπανούς και να επιστρέψουν σε κανονικές συνθήκες. Η απάντηση που δίνει, είναι ότι αυτές τις ημέρες, δια στόματος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες, ενώ μερικές μόλις εβδομάδες προ των ευρωεκλογών έρχεται στη δημοσιότητα έκθεση του γερμανικού Υπουργείου των Οικονομικών που κάνει λόγο για το ενδεχόμενο ενός πρόσθετου, τρίτου πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Το θέμα αυτό είχε τεθεί αρχικά από τον κ. Σόιμπλε το καλοκαίρι του 2013, ωστόσο εκείνο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη αναφορά, είναι το πλαίσιο στο οποίο το Βερολίνο επιθυμεί να κινηθεί μελλοντικά, και αυτό αφορά την παροχή στήριξης στη χώρα για την ανασυγκρότησή της, αντί της διαρκούς χρηματοδότησης με δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ακριβής διατύπωση στο έγγραφο είναι ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί μόνο με χρήματα» και δεδομένου ότι οι Έλληνες δεν είναι σε θέση μόνοι τους να επιτύχουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται μια «αλλαγή υποδείγματος» στην ακολουθούμενη πολιτική διάσωσης με μετατόπιση του κέντρου βάρους από την ποσοτική στην ποιοτική διάσταση. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται στην πρόθεση του Βερολίνου να μην περιοριστεί στη συγκρότηση κάποιου αναπτυξιακού ταμείου, αλλά να αναπτύξει εντατικότερη δραστηριότητα σε ζητήματα που άπτονται περιφερειακών ταμείων ή ελληνογερμανικής συνέργειας σε ζητήματα που σχετίζονται με τους νέους και πρωτίστως, στην ανάπτυξη μιας πιο αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης.

Οι συντάκτες της εν λόγω έκθεσης εισηγούνται την εντατικοποίηση συνεργασιών τέτοιου είδους με διαρκή αποτίμηση των αποτελεσμάτων τους.

Το δημοσίευμα κλείνει με την επισήμανση ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές εντός του τρέχοντος έτους, αλλά για την περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί τελικώς, υπάρχουν πάντα εναλλακτικές λύσεις, όπως η απόφαση για την παροχή ενός τρίτου πακέτου οικονομικής στήριξης για την Αθήνα.

Δεν αρκούν φέτα και ελιές

Η εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί άρθρο του καθηγητή Οικονομικών και επικεφαλής του τμήματος έρευνας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Αλέξανδρου Κρητικού για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα με τίτλο «Δεν αρκούν φέτα και ελιές».

Όπως σημειώνεται: «Το 2013 ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία. Για να γυρίσει σελίδα η χώρα χρειάζεται ένα όραμα για το που θα βρίσκεται μετά από δέκα χρόνια».

Είναι απαραίτητο να δοθεί βάρος στην έρευνα και την ανάπτυξη, προτείνει ο οικονομολόγος και εξηγεί: «Στην ευρωζώνη χώρες με παρόμοιο πληθυσμό όπως η Ελλάδα διαθέτουν εδώ και χρόνια περίπου 3% του ΑΕΠ στην έρευνα. Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει μια συναίνεση μεταξύ των κομμάτων ότι οι επενδύσεις αυτές είναι αδιαμφισβήτητες. Ως συνέπεια οι χώρες αναπτύσσονται σταθερά. Δεν αρκεί επομένως η εφαρμογή των 153 μέτρων που ζητά ακόμα η τρόικα για να μπορέσει η Ελλάδα να φθάσει στο επίπεδο των ευρωπαίων εταίρων. Σήμερα η Ελλάδα δαπανά μόλις το 0,7% του ΑΕΠ σε έρευνα και ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.